Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρόταση για αντισταθμιστικά στα φάρμακα

«Υπάρχει και φαντασία και άποψη για το πώς μπορείς να βοηθήσεις τον κόσμο» τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πρόταση για αντισταθμιστικά στα φάρμακα

  • A-
  • A+

Η μείωση του ποσοστού συμμετοχής για τα φάρμακα που πληρώνουν οι συνταξιούχοι ενδέχεται να περιληφθεί στα αντισταθμιστικά, των επιβαρυντικών, μέτρα που θα προταθούν από την ελληνική πλευρά στον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές που ξεκίνησε χθες στην Αθήνα.

Αυτό τουλάχιστον έδωσε ως παράδειγμα ο Ευκλ. Τσακαλώτος ενημερώνοντας νωρίς το απόγευμα την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ασθμαίνοντας προς την επιστροφή του στο «Χίλτον», για την «επίσημη έναρξη» των διαβουλεύσεων, όπως είπε ο ίδιος, ήτοι την τοποθέτηση της «ατζέντας» των κρίσιμων συζητήσεων.

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο αναπληρωτής του Γ. Χουλιαράκης, εμφανίστηκαν συγκρατημένοι –ο κ. Τσακαλώτος μάλιστα αναγνώρισε πως η λιτότητα δεν τέλειωσε– αλλά αισιόδοξοι για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη της «προσωρινής» συμφωνίας στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου. Αμφότεροι συνέστησαν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση στην αντιπολίτευση που κατηγόρησε για άλλη μία φορά την κυβέρνηση πως «καταστρέφει τη χώρα».

«Προβληματικό...»

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η παραδοχή Τσακαλώτου πως η «προνομοθέτηση» των μέτρων μπορεί να μην είναι αντισυνταγματική, αλλά «προβληματική» από πλευράς δημοκρατίας. «Δεν είναι αντισυνταγματικό, θα ήταν αν κάναμε υπό αίρεση νομοθέτηση. Είναι προβληματικό κατά την άποψή μου από δημοκρατικής άποψης, δεν είναι το καλύτερο που έχει γίνει ποτέ, όπως και το ότι μια σοβαρή Ευρώπη έπρεπε να δεχθεί τις απόψεις του ΔΝΤ για να καλύψει ορισμένα πράγματα», είπε.

Μιλώντας για τις ιδέες που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, ο υπουργός παρέθεσε το παράδειγμα για τα φάρμακα των συνταξιούχων, υποστηρίζοντας πως θα ελαφρυνθεί ένα μεγάλο μέρος τους. «Υπάρχει και φαντασία και άποψη για το πώς μπορείς να βοηθήσεις τον κόσμο.

Οταν μιλάμε για αναδιάρθρωση εντός του κοινωνικού φακέλου υπάρχει στόχευση, είναι το γενικό πλαίσιο που έχει η διαπραγματευτική ομάδα», είπε, επαναλαμβάνοντας την κυβερνητική θέση για τα «κέρδη» της ελληνικής πλευράς. «Κερδίσαμε το ότι δεν παίρνουμε μόνο κακά μέτρα, το πώς θα μπορέσουμε να κερδίσουμε κάτι παραπάνω θα κριθεί στο τέλος», είπε, στρέφοντας το ενδιαφέρον στις 20 Μαρτίου.

»Ο ίδιος σε όλη τη διάρκεια της σύντομης τοποθέτησής του –που δεν ικανοποίησε τους εκπροσώπους των κομμάτων από πλευράς απαντήσεων– επανέλαβε τη φράση Ντάισελμπλουμ πως «τίποτα δεν είναι συμφωνημένο μέχρι να συμφωνηθούν όλα».

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως δεν μπορεί να δώσει τη διαπραγματευτική του θέση και συγκεκριμένες απαντήσεις αφού όλα τα ζητήματα είναι ανοιχτά στο τραπέζι των συζητήσεων. Δήλωσε πως οι βασικές παράμετροι της συμφωνίας τέθηκαν στη συνάντηση πριν από το Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, «για να έρθουν και να δέσουν στο Εurogroup του Μαρτίου» - όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ολα σε ένα πακέτο

Εκτός των «αντίμετρων», ο κ. Τσακαλώτος έδωσε έμφαση στις ανυποχώρητες γραμμές της κυβέρνησης ως προς τις συλλογικές συμβάσεις και την αντιμετώπιση της ανεργίας και επανέλαβε την εφεξής διαδικασία: ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα παραμείνουν στην Αθήνα μία εβδομάδα ή ένα δεκαήμερο, προκειμένου να εξαντληθεί η συζήτηση και να συμφωνηθούν όλα σ' ένα «πακέτο» που θα κλείσει με τη μορφή της «προσωρινής» συμφωνίας στις 20 Μαρτίου, με ανοιχτά στο τραπέζι τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018.

«Εγώ έχω αισιοδοξία, αν γίνουν όλα αυτά και κλείσουν όλα, τότε θα δούμε πόσα θα είναι τα πλεονάσματα. Τίποτα δεν είναι συμφωνημένο αν δεν είναι όλα συμφωνημένα», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Στο ΔΝΤ αποδίδει ο Γ. Χουλιαράκης την καθυστέρηση

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για καθυστέρηση της ελληνικής κυβέρνησης, αποδίδοντας ο ίδιος τις ευθύνες στο ΔΝΤ.

«Αν η διαπραγμάτευση γινόταν μόνο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα είχε ήδη ολοκληρωθεί», είπε επικαλούμενος εκ νέου τις παράλογες απαιτήσεις του Ταμείου. Αναφέρθηκε στην επιμονή της Γερμανίας ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ και επανέλαβε ότι το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων σε αντιδιαστολή με τη γερμανική θέση για την επόμενη 10ετία αποτελεί κυρίαρχο μέρος των διαβουλεύσεων.

Αποσαφήνισε, τέλος, απέναντι στις «παρανοήσεις» όπως τις χαρακτήρισε, πως «τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου μηχανισμού δημοσιονομικής διάρθρωσης αφορούν την ταυτόχρονη νομοθέτηση περιοριστικών και επεκτατικών μέτρων, ισόποσα», τονίζοντας πως ακόμη και στην περίπτωση δημοσιονομικής απόκλισης από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, τα «αντίμετρα» θα εφαρμοστούν, μειούμενα κατ' αναλογία.

Ο Χρ. Σταϊκούρας από τη Νέα Δημοκρατία υποστήριξε πως «η δημιουργική ασάφεια παραμένει», υπενθυμίζοντας το κόστος που υπέστη η χώρα από τους χειρισμούς Βαρουφάκη, ο Γ. Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ξεκαθάρισε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει 4ο Μνημόνιο, ενώ ο Ν. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ επανέλαβε πως η κυβέρνηση εξυπηρετεί τις θέσεις των δανειστών.

  

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επεσαν «κίτρινες» κάρτες
Στα βαθιά καλείται να κολυμπήσει σήμερα η κυβέρνηση με τους δανειστές, οι οποίοι πρόκειται να μπουν στο «ψητό» της διαπραγμάτευσης: «κόκκινα» δάνεια, νόμος Κατσέλη, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και ενιαίο...
Επεσαν «κίτρινες» κάρτες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η αποπληρωμή είχε δρομολογηθεί
Με δήλωσή του ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων στο ΔΝΤ είναι μια θετική κίνηση, η οποία όμως είχε απόλυτα...
Η αποπληρωμή είχε δρομολογηθεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δρομολογημένη η αποπληρωμή του ακριβού δανείου του ΔΝΤ
Προχωρούν οι διαδικασίες για την αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ που έλαβε η Ελλάδα με τον τέως υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να χαρακτηρίζει «θετική κίνηση» την υποβολή επίσημου...
Δρομολογημένη η αποπληρωμή του ακριβού δανείου του ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με «γραμμή άμυνας» το πλεόνασμα
Ανάχωμα με το φετινό πλεόνασμα, το οποίο σύμφωνα με πηγές θα κινηθεί στην περιοχή του 2% με 2,5% του ΑΕΠ, έναντι 1,75% που προβλέπει για φέτος το ελληνικό πρόγραμμα, χτίζει η κυβέρνηση εν όψει της 3ης...
Με «γραμμή άμυνας» το πλεόνασμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το χρώμα του χρέους
Αποπληρωμή των δανείων με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπει η γαλλική πρόταση πάνω στην οποία θα «κουμπώσουν» και οι ελληνικές επιδιώξεις στο Eurogroup της Πέμπτης. Ο Γάλλος...
Το χρώμα του χρέους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας