Αν ο Νιλ Κλέμενσεν, ο διευθύνων σύμβουλος της μοναδικής ναυτιλιακής εταιρείας της Γριλανδίας, Royal Arctic Line, έδινε κάποια συμβουλή στον Ντόναλντ Τραμπ ή σε οποιονδήποτε άλλον προσπαθεί να εδραιωθεί στη Γριλανδία, θα ήταν η εξής: «Ελα εδώ και δες με τι πραγματικά έχεις να κάνεις».
«Αυτό που συνήθως βλέπετε ως εύκολο στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη δεν είναι το ίδιο εδώ» λέει στον Guardian. Εκτός από το κρύο, τον πάγο και την πολύ έντονη θαλασσοταραχή, το μεγαλύτερο νησί του κόσμου δεν διαθέτει μεγάλο οδικό δίκτυο ή τρένα, που σημαίνει ότι τα πάντα πρέπει να μεταφέρονται είτε διά θαλάσσης είτε αεροπορικώς. «Δεν λέω ότι δεν είναι δυνατόν. Αλλά θα κοστίσει πολλά χρήματα» συμπληρώνει.
Με τη δυνατότητα να μειώσει τους χρόνους ναυτιλίας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας κατά χιλιάδες μίλια -ή έως και δύο εβδομάδες- το άνοιγμα του Βορειοδυτικού Περάσματος, καθώς λιώνουν οι πάγοι της Αρκτικής, θεωρείται από μερικούς ως ένα πλεονέκτημα της κλιματικής κρίσης και ένας από τους κύριους λόγους που ο Τραμπ έχει δείξει τέτοιο ενδιαφέρον για τη Γριλανδία.
Τα παγοθραυστικά
Με την κρίσιμη θέση της κατά μήκος της πολυπόθητης διαδρομής -που διέρχεται από το Καναδικό αρχιπέλαγος της Αρκτικής αντί του παραδοσιακού περάσματος μέσω της Διώρυγας του Παναμά- η Γριλανδία είναι πιθανό να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.
Αλλά με τα φώτα της δημοσιότητας στη Γριλανδία -και τη μετατόπιση της εστίασης των υπερδυνάμεων του κόσμου στην περιοχή της Αρκτικής στο σύνολό της- διαφαίνεται πόσο ανεπαρκώς εξοπλισμένο για το αρκτικό περιβάλλον είναι στην πραγματικότητα μεγάλο μέρος της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Κι αυτό διότι είναι αισθητή η έλλειψη παγοθραυστικών, αφού τα ακριβά εξειδικευμένα πλοία είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία τους στο Βορειοδυτικό Πέρασμα και στην περιοχή γενικότερα.
«Το άνοιγμα του Βορειοδυτικού Περάσματος δεν σημαίνει ότι ο πάγος έχει φύγει» λέει ο Κλέμενσεν, τα πλοία του οποίου (όχι παγοθραυστικά) χρησιμοποιούνται για εισαγωγές και εξαγωγές σε ολόκληρη τη Γριλανδία. «Δεν μιλάμε για ένα ελεύθερο πέρασμα όλο τον χρόνο. Ο πάγος υποχωρεί, αλλά είναι ακόμα εκεί». Η Δανία, η οποία είναι υπεύθυνη για την άμυνα της Γριλανδίας, δεν έχει ούτε ένα παγοθραυστικό, έχοντας αποσύρει τα τελευταία τρία το 2010.
Ωστόσο η κατοχή αυτών των ειδικών σκαφών έγινε ξαφνικά αυτό που θα μπορούσε να είναι ένα νέο μέτωπο στον αγώνα για κυριαρχία μεταξύ των μεγαλύτερων δυνάμεων του κόσμου με τον έλεγχο της πρόσβασης σε όλα, από τις ναυτιλιακές διαδρομές μέχρι την έρευνα και τη διάσωση και τα ορυκτά.
Οι στόλοι
Μετά τις δηλώσεις του Τραμπ η Κοπεγχάγη δήλωσε ότι προετοιμάζεται για την πιθανότητα αγοράς παγοθραυστικών για την άμυνα της Αρκτικής.
Αλλά ακόμα κι αν αποφάσιζε να παραγγείλει έναν νέο στόλο τώρα, θα χρειάζονταν αρκετά χρόνια για να κατασκευαστούν τα πλοία. Η Ρωσία είναι μακράν η υπερδύναμη των παγοθραυστικών διαθέτοντας τουλάχιστον 50, με 13 από αυτά να μπορούν να λειτουργούν στην Αρκτική, εφτά από τα οποία είναι πυρηνικά, καθώς και ένα σημαντικό δίκτυο λιμανιών στην περιοχή.
Η Κίνα διαθέτει 4 που είναι κατάλληλα για την Αρκτική, ενώ τα νέα μέλη του ΝΑΤΟ, η Σουηδία και η Φινλανδία, καθώς και οι ΗΠΑ και ο Καναδάς διαθέτουν τις δικές τους εκδόσεις αυτών των ειδικών σκαφών.
Υπάρχει επίσης ένας αυξανόμενος αριθμός κρουαζιερόπλοιων παγοθραυστικών που εξυπηρετούν τους τουρίστες της Αρκτικής.
Τα εμπορικά πλοία που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το πέρασμα πρέπει να έχουν δυνατότητες θραύσης πάγου, καθώς το χρονικό παράθυρο χωρίς πάγο, εάν συμβεί, θα έχει διάρκεια μόλις τρεις μήνες. Και ακόμη και το καλοκαίρι χρειάζονται πλοία όπως αυτά της Clemensen, που είναι σχεδιασμένα και πιστοποιημένα να λειτουργούν με ασφάλεια στις σκληρές συνθήκες πάγου της Αρκτικής. Εάν οι εξορύξεις στη Γριλανδία απογειώνονταν, τότε τα παγοθραυστικά θα ήταν απαραίτητα για την πρόσβαση σε ορυκτά στα φιόρδ όταν παγώσουν.
Ο Κλέμενσεν λέει ότι οι πάγοι της Αρκτικής παρασύρονται στην ανατολική ακτή και κλείνουν μεταξύ τους, έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ότι κινούνται νότια το καλοκαίρι. Επειτα υπάρχει ο δυτικός πάγος, ο οποίος έρχεται από την καναδική πλευρά ξεκινώντας τον Νοέμβριο και συσσωρεύεται στη δυτική ακτή της Γριλανδίας. «Οταν χτυπά τη Γριλανδία, τότε συσσωρεύεται και δεν μπορείτε να περάσετε» λέει.
Τα ψαροκάικα
Ομως, αν και θα μπορούσατε να τα βγάλετε πέρα με ένα παγοθραυστικό, θα θέτατε σε κίνδυνο τα προς το ζην των παράκτιων κοινοτήτων οι οποίες πηγαίνουν στον πάγο για να ψαρέψουν είδη που περιλαμβάνουν γαρίδες, ιππόγλωσσα, κοκκινόψαρα και μπακαλιάρο. Οι ίδιες κοινότητες κυνηγούν επίσης φώκιες, θαλάσσιους ίππους, τάρανδους και μικρούς αριθμούς πολικής αρκούδας τον χειμώνα.
«Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι θα ήταν μεγάλη βοήθεια να έχουμε παγοθραυστικά για να βοηθήσουμε να βγουν μικρά ψαροκάικα στο νερό, αλλά όχι όλοι, γιατί θα κατέστρεφαν τον τρόπο ζωής τους» λέει ο Vittus Qujaukitsoq, πρώην υπουργός της κυβέρνησης και διευθύνων σύμβουλος της KNAPK, της επιχειρηματικής ένωσης της Γριλανδίας για επαγγελματίες ψαράδες και κυνηγούς. Ο ίδιος λέει στον Guardian ότι η μείωση του πάγου και ο απρόβλεπτος καιρός που προκαλείται από την κλιματική κρίση επηρεάζει ήδη το κυνήγι και το ψάρεμα στις αγροτικές κοινότητες της Γριλανδίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας