Αθήνα, 31°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
32.3° 29.2°
4 BF
39%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
32.5° 26.9°
3 BF
33%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
31.5° 26.6°
3 BF
62%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
29°C
28.9° 28.9°
2 BF
34%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.9° 26.9°
3 BF
39%
Βέροια
Αίθριος καιρός
29°C
31.0° 26.2°
1 BF
44%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
27.4° 25.1°
0 BF
26%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
32°C
32.4° 32.4°
3 BF
32%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
30°C
30.8° 28.8°
3 BF
56%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
30°C
30.9° 27.9°
4 BF
37%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.4° 27.8°
4 BF
54%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.7° 25.1°
0 BF
65%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.9° 25.9°
4 BF
61%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
31°C
30.9° 29.5°
3 BF
29%
Λαμία
Αίθριος καιρός
31°C
31.0° 28.5°
3 BF
40%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
30°C
33.8° 28.8°
5 BF
50%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
32.1° 30.8°
3 BF
27%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.6° 26.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
27°C
29.7° 27.0°
3 BF
51%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.2° 26.2°
1 BF
39%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
kinitopoiiseis-plastiko
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
©Greenpeace_Matthew Kemp

Διείσδυση του πετρελαϊκού λόμπι στις συνομιλίες για τα πλαστικά

Στις αρχές Απριλίου, νέα έρευνα της διεθνούς Greenpeace που διεξήχθη σε 19 χώρες αποκάλυψε ότι 8 στους 10 πολίτες υποστηρίζουν τη μείωση της παραγωγής πλαστικού και ανέδειξε την πολύ μεγάλη στήριξη των πολιτών σε μέτρα που στοχεύουν στην απαγόρευση του πλαστικού μιας χρήσης και στην προώθηση λύσεων επαναχρησιμοποίησης.

Αδύναμο και αρκετά απογοητευτικό ήταν το αποτέλεσμα της τέταρτης συνάντησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ για τη δημιουργία μιας Παγκόσμιας Συνθήκης για την πλαστική ρύπανση, που διεξήχθη στα τέλη του προηγούμενου μήνα στην Οτάβα του Καναδά. Οι χώρες δεν κατάφεραν να φτάσουν σε μια ουσιαστική συμφωνία ούτε σε αυτόν τον γύρο και το μόνο που βγήκε κερδισμένο ήταν το συμφέρον των εταιρειών ορυκτών καυσίμων και πετροχημικών.

Στη συνάντηση στην Οτάβα, υπήρξαν κάποιες θετικές εξελίξεις, όπως οι προσπάθειες κάποιων χωρών να συμπεριληφθεί το θέμα της μείωσης της παραγωγής πλαστικού στη Συνθήκη. Οι χώρες αυτές έχουν υπογράψει τη διακήρυξη «Bridge to Busan» με την οποία επιδιώκεται η ανάπτυξη μιας διεθνούς δέσμευσης για τη ρύπανση από πλαστικό, συμπεριλαμβανομένου του θαλάσσιου περιβάλλοντος, με βάση μια συνολική προσέγγιση που αντιμετωπίζει τον πλήρη κύκλο ζωής των πλαστικών. Ανάμεσά τους είναι η Αυστραλία, το Περού, η Δανία, η Αυστρία, η Πορτογαλία και άλλες.

Ποιοι ευθύνονται για την αποτυχία αυτής της διακυβερνητικής συνάντησης; Οι χώρες-παραγωγοί ορυκτών καυσίμων και τα λόμπι των εταιρειών κατάφεραν να αποδυναμώσουν τις συζητήσεις και να αποτρέψουν τη συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής πλαστικού, παρόλο που αυτή είναι η μόνη ουσιαστική λύση για το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης. Ετσι, διαφάνηκε ξεκάθαρα ότι οι εταιρείες που παράγουν πλαστικό αδιαφορούν για τις επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης στα οικοσυστήματα, στη βιοποικιλότητα, στο κλίμα και στην ίδια μας την υγεία.

Σύμφωνα με ανάλυση του Κέντρου Διεθνούς Περιβαλλοντικού Δικαίου (CIEL), ο αριθμός των εκπροσώπων του λόμπι των εταιρειών που εγγράφηκαν για τις συνομιλίες στην Οτάβα ήταν μεγαλύτερος από όλους τους προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων, με 196 μέλη και με αύξηση 37% σε σχέση με τον τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων τον Νοέμβριο του 2023 όπου συμμετείχαν 143 λομπίστες. Αυτή η αύξηση δείχνει ότι το αποτύπωμα των εκπροσώπων συμφερόντων της συγκεκριμένης βιομηχανίας αυξάνεται προοδευτικά στις συνομιλίες καθώς οι εκκλήσεις για τη Συνθήκη για την αντιμετώπιση της παραγωγής πλαστικών αυξάνονται τόσο εντός όσο και εκτός των διαπραγματεύσεων.

©Tim Aubry_Greenpeace

Εξάλλου, όπως προκύπτει από την ανάλυση, οι λομπίστες της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων και χημικών που συμμετείχαν στις συνομιλίες ήταν περισσότεροι από τους 180 συνολικά εκπροσώπους των αντιπροσωπειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο συνολικός αριθμός συμφερόντων της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων και χημικών που εγγράφηκαν ήταν τρεις φορές μεγαλύτερος από τους 58 ανεξάρτητους επιστήμονες από τον Συνασπισμό Επιστημόνων για την Αποτελεσματική Συνθήκη για τα Πλαστικά και επτά φορές μεγαλύτερος από τους 28 εκπροσώπους της Συνέλευσης των Ιθαγενών Λαών.

Εξάλλου, 16 λομπίστες της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων και χημικών εγγράφηκαν σε εννέα διαφορετικές αντιπροσωπείες χωρών, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων στη Μαλαισία, τριών στην Ταϊλάνδη, δύο στο Ιράν και τη Δομινικανή Δημοκρατία και από ένας στην Κίνα, το Καζακστάν, το Κουβέιτ, την Τουρκία και την Ουγκάντα. Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και χημικών είχε περισσότερους αντιπροσώπους από τις μικρότερες αντιπροσωπείες των 87 χωρών μαζί. Τα δε Αναπτυσσόμενα Κράτη Μικρών Νησιών του Ειρηνικού συμμετείχαν συλλογικά με 73 αντιπροσώπους, που σημαίνει ότι υπερτερούσαν αριθμητικά περισσότερο από δύο προς ένα σε σύγκριση με τους λομπίστες της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων και χημικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις του CIEL είναι πιθανό να είναι συντηρητικές, καθώς ορισμένοι λομπίστες μπορεί να επιλέξουν να μην αποκαλύψουν τους δεσμούς τους με τη βιομηχανία.

Στις αρχές Απριλίου, νέα έρευνα της διεθνούς Greenpeace που διεξήχθη σε 19 χώρες αποκάλυψε ότι 8 στους 10 πολίτες υποστηρίζουν τη μείωση της παραγωγής πλαστικού και ανέδειξε την πολύ μεγάλη στήριξη των πολιτών σε μέτρα που στοχεύουν στην απαγόρευση του πλαστικού μιας χρήσης και στην προώθηση λύσεων επαναχρησιμοποίησης. «Οι χώρες που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις της Παγκόσμιας Συνθήκης για το πλαστικό οφείλουν να ακούσουν τους πολίτες, να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά το πρόβλημα, κι όχι να δουλεύουν προς όφελος της βιομηχανίας ορυκτών και πετροχημικών», επισήμανε η περιβαλλοντική οργάνωση.

Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace επιχειρεί να συμβάλει στην προσπάθεια απομάκρυνσης από τη λογική της «μιας χρήσης» μέσα από το πρόγραμμα «Ραντεβού στις βρύσες», το οποίο στοχεύει σε σημαντική μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, μέσα από την πρόσβαση των πολιτών σε καθαρό, πόσιμο νερό παντού και στην ορθολογική χρήση του νερού, διεκδικώντας ένα επαρκές δίκτυο κοινόχρηστων βρυσών για όλους. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των δήμων πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να καταναλώνουν νερό από τις δημόσιες βρύσες χρησιμοποιώντας το δικό τους δοχείο, περιορίζοντας την αγορά περιττών μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού. Βάσει της νέας Οδηγίας της Ε.Ε. για τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού, η οποία πλέον έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν δωρεάν πόσιμο νερό σε κοινόχρηστους χώρους.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία μιας Παγκόσμιας Συνθήκης για την πλαστική ρύπανση, μένει μόνο ένας γύρος διαπραγματεύσεων τον ερχόμενο Νοέμβριο στη Νότια Κορέα. «Ο χρόνος κυριολεκτικά τελειώνει και οδεύουμε προς την ανεξέλεγκτη πλαστική ρύπανση. Χρειαζόμαστε μια Παγκόσμια Συνθήκη που θα μειώνει την παραγωγή πλαστικού και θα βάζει τέλος στο πλαστικό μιας χρήσης. Δεν υπάρχει χρόνος να σπαταλάμε σε συζητήσεις και λύσεις που δεν θα λύνουν ουσιαστικά το πρόβλημα», επισημαίνει η Greenpeace.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διείσδυση του πετρελαϊκού λόμπι στις συνομιλίες για τα πλαστικά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας