Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
19.3° 16.3°
0 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
15°C
16.0° 14.2°
0 BF
78%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.0° 14.0°
1 BF
67%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
48%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
54%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.3° 14.3°
0 BF
77%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
1 BF
76%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.1° 16.1°
1 BF
58%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
24°C
23.8° 23.0°
7 BF
25%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.1° 15.1°
2 BF
69%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
2 BF
77%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
2 BF
80%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
4 BF
50%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.6° 13.6°
1 BF
75%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.8°
1 BF
62%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
17°C
16.6° 12.8°
4 BF
92%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
22°C
21.8° 18.3°
3 BF
24%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.5° 15.5°
1 BF
74%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.6° 13.6°
1 BF
98%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.1° 11.1°
1 BF
75%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025
exorixeis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Dreamstime.com

Απειλή για τη βιοποικιλότητα οι εξορύξεις για ανανεώσιμες

Η αυξημένη ζήτηση για μέταλλα όπως ο χαλκός, το λίθιο, το νικέλιο και το κοβάλτιο για τεχνολογίες που βαφτίζονται «πράσινες», όπως οι ανεμογεννήτριες και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έχει οδηγήσει σε τεράστια αύξηση των εξορύξεων στην Αφρική, γεγονός που βάζει σε άμεσο κίνδυνο περίπου 180.000 μεγάλους πιθήκους και ολόκληρα οικοσυστήματα.

Eως και το ένα τρίτο των μεγάλων πιθήκων της Αφρικής απειλείται από τα έργα εξόρυξης ορυκτών που απαιτούνται για τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δείχνει νέα έρευνα.Οπως εκτιμάται, 180.000 γορίλες, μπονόμπο και χιμπατζήδες κινδυνεύουν λόγω της αύξησης της ζήτησης για κρίσιμα μέταλλα, όπως ο χαλκός, το λίθιο, το νικέλιο και το κοβάλτιο.

Πολλά από αυτά τα ορυκτά απαιτούνται για τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, όπως οι ανεμογεννήτριες και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Οι ερευνητές λένε ότι η έκρηξη της ζήτησης οδηγεί στην καταστροφή των τροπικών δασών που αποτελούν κρίσιμους βιότοπους για τους μεγάλους πιθήκους της Αφρικής.

«Η Αφρική βιώνει μία άνευ προηγουμένου έκρηξη εξορύξεων που απειλεί πληθυσμούς άγριας ζωής και ολόκληρα οικοσυστήματα», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science Advances». Η Αφρική φιλοξενεί περίπου το 30% των παγκόσμιων ορυκτών πόρων και οι σημαντικές αυξήσεις της παραγωγής σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να αυξήσουν τη ζήτηση.

Οι εξορύξεις βλάπτουν τους πιθήκους μέσω της απώλειας των οικοτόπων, της ρύπανσης και των ασθενειών. Μπορούν επίσης να κάνουν τους βιότοπους πιο προσιτούς στους κυνηγούς και τους αγρότες, καθώς οι δρόμοι που διανοίγονται τεμαχίζουν τα δάση. Κι αυτό όταν περισσότερα από τα δύο τρίτα των ειδών πρωτευόντων απειλούνται ήδη με εξαφάνιση.

«Η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα είναι καλή για το κλίμα, αλλά πρέπει να γίνει με τρόπο που να μη θέτει σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα», δήλωσε στον Guardian η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζέσικα Γιούνκερ από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας Re:wild. «Στην τρέχουσα περίοδο μπορεί ακόμη και να έρχεται σε αντίθεση με τους ίδιους τους περιβαλλοντικούς στόχους στους οποίους αποσκοπούμε… Είναι σημαντικό για όλους να υιοθετήσουν μια νοοτροπία μειωμένης κατανάλωσης».

Η κατανόηση του καθαρού αντίκτυπου των εξορύξεων στη βιοποικιλότητα για ορυκτά που απαιτούνται για τη σχεδιαζόμενη πλανητική ενεργειακή μετάβαση αποτελεί πρόκληση, καθώς η κλιματική κρίση απειλεί επίσης τους μεγάλους πιθήκους και οι τεχνολογίες καθαρής ενέργειας θεωρούνται σημαντικές για την αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με ερευνητές από το Γερμανικό Κέντρο Ερευνας για την Ολοκληρωμένη Βιοποικιλότητα και το Πανεπιστήμιο Martin Luther Halle-Wittenberg, χρησιμοποίησε δεδομένα για τοποθεσίες όπου πραγματοποιούνται ήδη εξορύξεις και για άλλες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε 17 αφρικανικές χώρες και χαρτογραφήθηκαν περιοχές όπου οι εξορύξεις και η υψηλή πυκνότητα πιθήκων επικαλύπτονταν. Καθόρισε μια ζώνη προστασίας 10 χιλιομέτρων γύρω από τα ορυχεία ως την περιοχή που θα επηρεαζόταν άμεσα και μια ζώνη προστασίας 50 χιλιομέτρων για τις έμμεσες επιπτώσεις.

Dreamstime.com

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι μεγαλύτερες επιπτώσεις στους πιθήκους από τις εξορύξεις ήταν στις χώρες της δυτικής Αφρικής, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε, το Μάλι και τη Γουινέα. Στη Γουινέα, περισσότεροι από 23.000 χιμπατζήδες (το 83% του εκεί πληθυσμού) θα μπορούσαν να επηρεαστούν άμεσα ή έμμεσα από τις εξορυκτικές δραστηριότητες. Κι ακόμη και οι πιο ευαίσθητες οικολογικά περιοχές γενικά δεν προστατεύονται. Χωρίς να σχετίζεται με τους πιθήκους, η έρευνα διαπίστωσε ότι το 20% των περιοχών εξόρυξης αλληλεπικαλύπτονταν με περιοχές που θεωρούνται μοναδικές για τη βιοποικιλότητα ή έχουν χαρακτηριστεί «κρίσιμα ενδιαιτήματα». «Οι εταιρείες, οι δανειστές τους και τα κράτη πρέπει να αναγνωρίσουν ότι μερικές φορές μπορεί να έχει μεγαλύτερη αξία να αφήνουμε ορισμένες περιοχές ανέγγιχτες για να μετριαστεί η κλιματική αλλαγή και να αποτραπούν μελλοντικές επιδημίες», ανέφερε η Τζέσικα Γιούνκερ.

Οι ερευνητές είπαν ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα για να μετριαστούν οι επιπτώσεις των εξορύξεων στα απειλούμενα είδη. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι εταιρείες εξόρυξης δεν υποχρεούνται να δημοσιοποιούν δεδομένα βιοποικιλότητας. Είναι πιθανό ότι ο αντίκτυπος των έργων εξόρυξης σε μεγάλους πιθήκους και άλλα είδη είναι ακόμη υψηλότερος από ό,τι διαπιστώνεται στη μελέτη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα συστήματα αντιστάθμισης των επιπτώσεων των εξορύξεων στη βιοποικιλότητα αναπτύσσονται συνήθως για να διαρκέσουν όσο διαρκεί το έργο εξόρυξης, αν και οι επιπτώσεις στους μεγάλους πιθήκους είναι μόνιμες. «Οι εταιρείες εξόρυξης πρέπει να επικεντρωθούν στην αποφυγή των επιπτώσεών τους στους μεγάλους πιθήκους όσο το δυνατόν περισσότερο και να χρησιμοποιούν τα αντισταθμιστικά μέτρα ως έσχατη λύση, καθώς δεν υπάρχει επί του παρόντος παράδειγμα επιτυχούς αντιστάθμισης των μεγάλων πιθήκων», δήλωσε στον Guardian η δρ Τζενεβιέβ Κάμπελ από τη Διεθνή Ενωση για τη Διατήρηση της Φύσης, η οποία είναι επίσης ερευνήτρια στο Re:wild.

Το 2022, στη 15η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα (COP15), επτά μεγάλες οικονομίες σχημάτισαν μια συμμαχία για να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα των εξορύξεων αυτών των βασικών ορυκτών απανθρακοποίησης. Εντούτοις, υπάρχει σπανιότητα μελετών που να αξιολογούν την απειλή των εξορύξεων για την παγκόσμια βιοποικιλότητα. Και για το 97% των εξορυκτικών περιοχών δεν υπάρχουν διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα για τους πιθήκους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Απειλή για τη βιοποικιλότητα οι εξορύξεις για ανανεώσιμες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας