Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
20°C
20.8° 14.2°
4 BF
54%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.8° 14.8°
1 BF
69%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
19°C
20.9° 16.0°
3 BF
66%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
15°C
14.7° 14.7°
2 BF
60%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.5° 16.0°
1 BF
61%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
14.0° 12.4°
0 BF
58%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
15°C
14.6° 14.6°
2 BF
63%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
18°C
19.7° 16.8°
2 BF
67%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
19°C
18.9° 17.3°
3 BF
63%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
18°C
18.4° 17.8°
5 BF
72%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
19°C
19.0° 19.0°
3 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
19°C
19.2° 19.2°
2 BF
42%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
11°C
15.1° 10.9°
0 BF
93%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
20.5° 13.5°
2 BF
57%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
19°C
19.3° 17.0°
2 BF
82%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
15°C
21.0° 14.4°
2 BF
70%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 13.3°
1 BF
65%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.2° 13.7°
2 BF
65%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
13°C
13.2° 13.2°
1 BF
70%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
pagos-alati
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
Το ορυκτό αλάτι βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον όλο τον χρόνο

Λιώνει τον πάγο, ρυπαίνει τα νερά

Η ρίψη αλατιού στους χιονισμένους δρόμους προστατεύει τους οδηγούς από την ολισθηρότητα και εξασφαλίζει απρόσκοπτες μετακινήσεις, αλλά αποτελεί σημαντική απειλή για λίμνες και ποτάμια: αλλοιώνει τη βλάστηση του γλυκού νερού, προκαλεί τον θάνατο υδρόβιων οργανισμών και επηρεάζει την ποιότητα του πόσιμου νερού.

Οπως κάθε χειμώνα, πολλές κοινότητες σε όλο τον κόσμο οπλίζονται ενάντια στους παγωμένους δρόμους και τα πεζοδρόμια με έναν διαχρονικό σύμμαχο: το αλάτι στον δρόμο. Για δεκαετίες, η ρίψη αλατιού στον δρόμο θεωρείται ένα απλό αλλά ζωτικής σημασίας εργαλείο για την αντιμετώπιση των κινδύνων από τις ολισθηρές συνθήκες του οδοστρώματος, αλλά τα μειονεκτήματα της χρήσης του είναι εμφανή με συνέπειες που εκτείνονται πέρα από τους κρύους μήνες.

Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι η ουσία που μας προστατεύει από τον πάγο στους δρόμους αποτελεί απειλή για την υδρόβια ζωή και την ποιότητα του πόσιμου νερού. Αλλά τώρα διαπιστώνεται ότι αυτή η χημική ουσία διαταράσσει επίσης την ευαίσθητη ισορροπία του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών στις λίμνες με γλυκό νερό.

Το οδικό αλάτι, που συνήθως αναφέρεται ως ορυκτό αλάτι, είναι ένα μείγμα που αποτελείται κυρίως από χλωριούχο νάτριο. Χρησιμοποιείται για την απόψυξη δρόμων και αυτοκινητοδρόμων κατά τη διάρκεια του χειμώνα, για ενίσχυση της ασφάλειας, αποτρέποντας τον σχηματισμό πάγου και μειώνοντας την ολισθηρότητα. Το αλάτι του δρόμου παραμένει ως περιβαλλοντικός ρύπος λόγω της χημικής του σταθερότητας και της κυκλικής φύσης της διασποράς του.

Αποπάγωση

Εισαγόμενα μέσω δραστηριοτήτων όπως η αποπάγωση δρόμων, τα άλατα μετακινούνται από τους δρόμους καταλήγοντας στα επιφανειακά ύδατα, όπως ρυάκια και λίμνες και τα υπόγεια ύδατα, παραμένοντας επ’ αόριστον στο περιβάλλον. Με την αυξανόμενη επίγνωση των οικολογικών τους επιπτώσεων, αναδύεται ένα κρίσιμο δίλημμα: δίνουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια των οδηγών ή στην υγεία του υδάτινου οικοσυστήματος;

Η έντονη χρήση του αλατιού κατά τους χειμερινούς μήνες οδηγεί σε συσσώρευση ιόντων του αλατιού του δρόμου τόσο στο έδαφος όσο και στο υδάτινο σώμα, αλλοιώνοντας τη φυσική χημική τους σύνθεση. Αυτές οι αυξημένες συγκεντρώσεις αλατιού μπορούν να βλάψουν τους οργανισμούς και τη βλάστηση του γλυκού νερού, να αλλάξουν τη δομή του εδάφους και, όταν εισχωρούν στα υπόγεια ύδατα, να θέσουν σε κίνδυνο την παροχή πόσιμου νερού των κοντινών κοινοτήτων.

Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα έριξε φως σε μια λιγότερο εμφανή αλλά εξίσου σημαντική συνέπεια της χρήσης αλατιού στον δρόμο: τη συμβολή του στην εξάντληση του οξυγόνου στις λίμνες. Η εμφάνιση πολύ χαμηλών συγκεντρώσεων οξυγόνου -ή υποξίας- σε μια λίμνη αποδίδεται γενικά στην υπερβολική εισροή θρεπτικών ουσιών, ιδιαίτερα σε αυτή του φωσφόρου.

Ο εμπλουτισμός θρεπτικών συστατικών μπορεί να προκαλέσει άνθιση φυκιών που, με τη σειρά τους, μειώνουν το επίπεδο οξυγόνου στα βαθύτερα νερά της λίμνης. Η συνεχιζόμενη επέκταση των υποξικών συνθηκών επιδεινώνει την ποιότητα του νερού των λιμνών και μπορεί τελικά να προκαλέσει τον θάνατο των περισσότερων υδρόβιων οργανισμών. Αυτή η διαδικασία που βασίζεται σε θρεπτικά συστατικά, γνωστή και ως ευτροφισμός, επηρεάζει την οικολογική υγεία ενός αυξανόμενου αριθμού λιμνών σε όλο τον κόσμο.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο φώσφορος, το θρεπτικό συστατικό που εμπλέκεται συχνά στον ευτροφισμό μιας λίμνης, παίζει πολύπλευρο ρόλο σε αυτή την περίπτωση. Η αλάτωση αυξάνει την πυκνότητα του νερού μειώνοντας την ανάμειξη των νερών της λίμνης και, κατά συνέπεια, αυτό μειώνει την ποσότητα οξυγόνου που φτάνει στα βάθη της λίμνης.

Η εξάντληση του οξυγόνου, παραδόξως, ευνοεί την επανακινητοποίηση του φωσφόρου από τα ιζήματα που συσσωρεύονται στον πυθμένα της λίμνης. Δηλαδή, τα ιζήματα γίνονται μια ολοένα και πιο σημαντική «εσωτερική» πηγή φωσφόρου, κλιμακώνοντας τον εμπλουτισμό με θρεπτικά συστατικά της λίμνης. Με αυτόν τον τρόπο, η αλάτωση -που οφείλεται στην εκτεταμένη χρήση αλατιού στον δρόμο- εντείνει τα συμπτώματα ευτροφισμού που συνήθως συνδέονται με τον φώσφορο που παρέχεται στις λίμνες από εξωτερικές πηγές στο γύρω τοπίο.

Η αντιμετώπιση της επιταχυνόμενης αλάτωσης των λιμνών απαιτεί καινοτόμες λύσεις που αναγνωρίζουν την πολυπλοκότητα του ζητήματος. Δεν είναι μόνο τα αποπαγωτικά, όπως τα αλάτι του δρόμου, που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Αλλες πηγές αλατιού, όπως οι γεωργικές απορροές, οι απορρίψεις από αποσκληρυντές νερού και άλλες οικιακές δραστηριότητες και η αποστράγγιση από τα απόβλητα ορυχείων και τα γεωλογικά κοιτάσματα αλατιού αποτελούν όλα μέρος του προβλήματος.

«Για πάντα ρύπος»

Η αλάτωση αποτελεί απειλή για τους υδάτινους πόρους παγκοσμίως, όχι μόνο γι’ αυτούς των ψυχρών περιοχών. Το χλωρίδιο, ένα βασικό συστατικό του οδικού αλατιού, έχει κερδίσει την ονομασία «για πάντα ρύπος», λόγω της εμμονής του σε συστήματα του εδάφους και νερού. Οταν εισάγονται στο περιβάλλον, τα ιόντα χλωρίου διαλύονται εύκολα στο νερό όπου τείνουν να παραμείνουν.

Με την πάροδο του χρόνου, το χλωρίδιο δεν συσσωρεύεται μόνο στα επιφανειακά ύδατα αλλά και στα υπόγεια ύδατα. Στην πραγματικότητα, τα υπόγεια νερά έχουν αναγνωριστεί ως μια επίμονη πηγή χλωρίου για τα επιφανειακά υδάτινα σώματα πόσιμου νερού, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Για τον μετριασμό των επιπτώσεων της αλάτωσης απαιτούνται επειγόντως νέες προσεγγίσεις.

Οι λύσεις θα πρέπει να προάγουν τη μείωση της απορροής του αλατιού από τη χρήση του στον δρόμο και άλλες πηγές και να καθιερώσουν αποτελεσματικά και ολοκληρωμένα προγράμματα παρακολούθησης. Μία πιθανή εναλλακτική λύση στη χρήση του αλατιού του δρόμου είναι η χρήση άλλων αποπαγωτικών. Αλλά κάτι τέτοιο απαιτεί προσοχή επειδή, όπως μας διδάσκει η ιστορία, η αντικατάσταση μιας ενοχλητικής χημικής ουσίας με μια άλλη συχνά έχει απροσδόκητες οικολογικές συνέπειες.

● Με πληροφορίες από τον ιστότοπο Conversation

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Λιώνει τον πάγο, ρυπαίνει τα νερά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας