Αθήνα, 27°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
28.8° 24.1°
3 BF
36%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.6° 24.1°
4 BF
52%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
26.6° 22.0°
3 BF
45%
Ιωάννινα
Θύελλα
23°C
22.9° 22.9°
2 BF
49%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
4 BF
32%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
24.0° 23.5°
2 BF
56%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
1 BF
49%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
41%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
25°C
24.8° 23.2°
2 BF
57%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
27.3° 25.0°
3 BF
55%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
23.4° 22.7°
4 BF
56%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.8° 21.7°
1 BF
60%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
2 BF
73%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
24.1° 23.9°
4 BF
43%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
25°C
26.2° 22.4°
3 BF
46%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
29.3° 24.8°
5 BF
55%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
29.0° 24.3°
3 BF
21%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.0° 24.3°
3 BF
53%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
25.7° 24.2°
2 BF
59%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
2 BF
69%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο Πέιτον Τζέντρον ενώπιον της Δικαιοσύνης | AP Photo/Matt Rourke

Μαζικές δολοφονίες με οικοφασιστική ρητορική

Ο 18χρονος που φέρεται να άνοιξε πυρ στο πάρκινγκ ενός σουπερμάρκετ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης την περασμένη Κυριακή φαίνεται ότι είναι ο τελευταίος δράστης μαζικής επίθεσης που υποκινείται, τουλάχιστον εν μέρει, από τον οικοφασισμό.

Ο δράστης, Πέιτον Τζέντρον, άφησε πίσω του ένα μανιφέστο 180 σελίδων στο οποίο κατηγορεί τις μειονότητες και τους μετανάστες για προβλήματα όπως η πλαστική και ατμοσφαιρική ρύπανση και η κλιματική κρίση, ανέφερε η Washington Post. Ενα μέρος του κειμένου ήταν λογοκλοπή από το μανιφέστο ενός άνδρα που άνοιξε πυρ σε τζαμί στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας το 2019 ο οποίος αυτοπροσδιορίστηκε ως οικοφασίστας.

«Θα μπορούσατε να το ονομάσετε επίθεση αντιγραφής», δήλωσε στην Washington Post η Κάσιντι Τόμας, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών που μελετά τον ακροδεξιό εξτρεμισμό και την περιβαλλοντολογία: «Είναι σαφές ότι αυτά τα άτομα μοιράζονταν πολλές από τις ίδιες ανησυχίες για τον υπερπληθυσμό και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος».

Οικοφασισμός είναι η συνένωση περιβαλλοντικών ανησυχιών και φασιστικών ή ακροδεξιών πεποιθήσεων. Μπορεί να αναχθεί στο δόγμα «αίμα και χώμα» του ναζιστικού κόμματος, το οποίο υποστήριζε ότι οι φυλετικοί Γερμανοί είχαν ιδιαίτερη σχέση με τη γη, όπως εξήγησε ο καθηγητής Ιστορίας Πίτερ Σταουντενμάιερ στο βιβλίο «Οικοφασισμός: μαθήματα από τη γερμανική εμπειρία».

Σήμερα, οι οικοφασίστες τείνουν να τονίζουν τον υπερπληθυσμό ως την κύρια αιτία των περιβαλλοντικών προβλημάτων και αντιτίθενται στη μετανάστευση. Η ιδεολογία τους συνδέεται επίσης με την υπεροχή των λευκών και τη ρατσιστική «θεωρία της μεγάλης αντικατάστασης» που υποστηρίζει ότι οι λευκοί θα ξεπεραστούν από άλλες ομάδες.

«Πολύ συχνά, αν κάποιος στην άκρα Δεξιά γίνει περιβαλλοντολόγος, [η ιδεολογία του] μπαίνει σε μια υπερεθνικιστική, λευκή υπεροχή της κοσμοθεωρίας και μπορεί να εκφραστεί μέσω της ιδέας ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια θεϊκή κάθαρση», δήλωσε η συγγραφέας και ακτιβίστρια Ναόμι Κλάιν στη διαδικτυακή έκδοση Teen Vogue. «[Ο οικοφασισμός] υποστηρίζει ότι [η αλλαγή του κλίματος] είναι το θέλημα του Θεού, ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι ούτως ή άλλως, οπότε θα υπάρξει μια μεγάλη εκκαθάριση και ίσως αυτό είναι για το καλύτερο. Είναι περιβαλλοντισμός μέσω γενοκτονίας».

Η θανατηφόρα φύση αυτής της ιδεολογίας έγινε εμφανής σε ακόμη δύο πρόσφατες μαζικές ένοπλες επιθέσεις. Ο Μπρέντον Χ. Τάραντ, ο οποίος σκότωσε 51 ανθρώπους σε δύο τζαμιά στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας το 2019, δήλωσε ότι ήταν οικοφασίστας και τάχθηκε κατά των γεννήσεων, ανέφερε η Washington Post. Την ίδια χρονιά, ο Πάτρικ Κρούσιους χρησιμοποίησε οικοφασιστικά επιχειρήματα για να δικαιολογήσει τη δολοφονία 23 ανθρώπων σε ένα κατάστημα Walmart στο Ελ Πάσο του Τέξας.

Λευκή υπεροχή

Ο Κρούσιους, ο οποίος στόχευσε ισπανόφωνους, έγραψε ότι «αν μπορούμε να απαλλαγούμε από αρκετούς ανθρώπους, τότε ο τρόπος ζωής μας μπορεί να είναι πιο βιώσιμος». Ο ίδιος είπε επίσης ότι επηρεάστηκε από τον Τάραντ, σύμφωνα με το Environment & Energy Publishing News.

Η τελευταία επίθεση στο Μπάφαλο συνοδεύτηκε από ένα μανιφέστο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο 4chan μαζί με βίντεο από τους πυροβολισμούς που σκότωσαν 10 ανθρώπους. Το μανιφέστο υιοθετεί τη θεωρία της αντικατάστασης της λευκής υπεροχής και εκφράζει την επιθυμία να σκοτωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαύροι, σύμφωνα με τον Guardian. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο δράστης επέλεξε ένα παντοπωλείο σε μια γειτονιά με σημαντικό πληθυσμό μαύρων.

Λουλούδια στη μνήμη των δέκα θυμάτων
| AP Photo/Joshua Bessex

Το κείμενο χρησιμοποιεί επίσης οικοφασιστική ρητορική για να κατηγορήσει τη μετανάστευση για την καταστροφή του περιβάλλοντος. «Για πάρα πολύ καιρό επιτρέψαμε στην Αριστερά να οικειοποιηθεί το περιβαλλοντικό κίνημα για να εξυπηρετήσει τις δικές της ανάγκες», αναφέρει το μανιφέστο.

«Η Αριστερά έχει ελέγξει όλες τις συζητήσεις σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα ηγείται της συνεχιζόμενης καταστροφής του ίδιου του φυσικού περιβάλλοντος μέσω της μαζικής μετανάστευσης και της ανεξέλεγκτης αστικοποίησης, χωρίς να προσφέρει αληθινή λύση σε κανένα από τα δύο ζητήματα», σημειώνει.

Ο Ντόναλντ Τραμπ

Εν τούτοις, η σύνδεση μεταξύ της μετανάστευσης και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι αποδεδειγμένα ψευδής. Μελέτες δεν έχουν δείξει καμία σχέση μεταξύ της αυξημένης μετανάστευσης και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ή της ρύπανσης. Επιπλέον, οι άνθρωποι που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερα περιβαλλοντικά αποτυπώματα από τους νέους μετανάστες.

Και η υπερκατανάλωση -και όχι το ίδιο το μέγεθος του πληθυσμού- είναι αυτή που επιβαρύνει τους φυσικούς πόρους. Ωστόσο, «ο οικοφασισμός βρίσκεται σε άνοδο τα τελευταία χρόνια, καθώς η εξέχουσα θέση του Ντόναλντ Τραμπ και η αντιμεταναστευτική ρητορική του συνδυάζονται με περιβαλλοντικές ανησυχίες», δήλωσε στον Guardian η Μπέτσι Χάρτμαν, ειδική σε θέματα μετανάστευσης και περιβάλλοντος του Κολεγίου Χαμσάιρ.

Και βέβαια, η ρητορική του οικοφασισμού δεν περιορίζεται στα μανιφέστα αυτών που προκαλούν μακελειό. Περισσότεροι συντηρητικοί δεξιοί ειδήμονες και πολιτικοί έχουν αρχίσει να την αγκαλιάζουν επίσης. Ο Τάκερ Κάρλσον, που είναι ο πιο δημοφιλής παρουσιαστής στο Fox News, είπε ψευδώς ότι οι μετανάστες μολύνουν τον ποταμό Πότομακ της Ουάσινγκτον (2019), ανέφερε η Washington Post.

Και ο συντηρητικός γενικός εισαγγελέας της Αριζόνα, Μαρκ Μπρνόβιτς, κατέθεσε αγωγή το 2021 υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν παραβίασε τον νόμο περί εθνικής περιβαλλοντικής πολιτικής επειδή δεν είχε μελετήσει το πώς η μετανάστευση θα μπορούσε να αυξήσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Τα δεξιά πολιτικά κόμματα στην Ευρώπη έχουν επίσης χρησιμοποιήσει περιβαλλοντική ρητορική για να δικαιολογήσουν τους ελέγχους στα σύνορα, σύμφωνα με τον Guardian.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μαζικές δολοφονίες με οικοφασιστική ρητορική

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας