Αθήνα, 24°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
24°C
25.2° 20.9°
2 BF
47%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
23°C
23.8° 21.3°
3 BF
43%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
22°C
24.8° 21.6°
1 BF
62%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
2 BF
46%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
20.2° 18.9°
2 BF
77%
Βέροια
Αίθριος καιρός
23°C
24.4° 20.7°
1 BF
54%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
20°C
20.4° 20.4°
0 BF
35%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
24°C
23.5° 23.5°
0 BF
55%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
21°C
20.8° 20.8°
5 BF
60%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
22°C
21.9° 19.6°
2 BF
53%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
21°C
21.4° 19.8°
3 BF
52%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
21°C
20.7° 20.7°
2 BF
73%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 23.9°
3 BF
50%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
21°C
21.8° 20.9°
2 BF
46%
Λαμία
Αίθριος καιρός
21°C
21.5° 20.7°
1 BF
49%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 22.8°
3 BF
44%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
24.9° 21.4°
0 BF
38%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
21.0° 20.3°
3 BF
64%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
22°C
23.7° 21.4°
2 BF
60%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
20°C
19.5° 19.5°
0 BF
48%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ

Οι ρυπογόνες βιομηχανίες αντλούν κέρδη από τον ιό

Οι γίγαντες του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η μεταλλευτική βιομηχανία και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα έχουν λάβει οικονομικές και νομοθετικές διευκολύνσεις, καθώς κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θεσπίζουν σχέδια για την ανάκαμψη από την πανδημία. Οι ρυπογόνες βιομηχανίες πιέζουν ώστε να μετατρέψουν την κρίση προς όφελός τους, ασκώντας πιέσεις στις κυβερνήσεις -συχνά επιτυχώς- για επικερδείς εύνοιες, όπως τα ταμεία διάσωσης και η χαλάρωση των δαπανηρών γι’ αυτές κανονισμών για το περιβάλλον.

Βιομηχανίες όπως του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, του άνθρακα, των αερομεταφορών και αυτοκινητοβιομηχανίες περιγράφουν τα «δώρα» που απαιτούν ως απαραίτητα για την ανακούφιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, αλλά οι αλλαγές που απαιτούν συχνά ευθυγραμμίζονται με τις μακροχρόνιες ατζέντες τους για αποδυνάμωση των υφιστάμενων περιβαλλοντικών κανονισμών και της φορολογίας που υφίστανται, την ώρα που αντιτίθενται σε νέους.

Και, συνολικά, αυτές οι κινήσεις απειλούν να αφήσουν μια βρόμικη κληρονομιά με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα που θα προσπεράσει κατά πολύ τις ευρέως γνωστές, αλλά βραχύβιες, πτώσεις στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και την ατμοσφαιρική ρύπανση που προέκυψε από το lockdown.

Τα συμφέροντα της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία θεωρούσε εδώ και πολύ καιρό το κλίμα και άλλες περιβαλλοντικές πολιτικές ως δυνητικά υπαρξιακές απειλές, προσαρμόστηκαν ιδιαίτερα γρήγορα στην εκτεταμένη άσκηση πιέσεων στις νέες συνθήκες, λέει στη ηλεκτρονική έκδοση «Yale Environment 360» ο Εντουαρντ Κόλινς, διευθυντής έρευνας στο InfluenceMap, που στηρίζεται σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ώστε να παρακολουθεί την εταιρική επιρροή στην πολιτική για το κλίμα.

Τα δημόσια κονδύλια

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτές οι προσπάθειες της βιομηχανίας ανταμείφθηκαν με την πρόσβαση σε δισεκατομμύρια δολάρια δημόσια κονδύλια για την ανάκτηση από την πανδημία με τη μορφή φορολογικών ελαφρύνσεων, δανείων και απαλλαγών από τα τέλη που συνήθως χρεώνονται για την εξόρυξη πόρων σε δημόσια εδάφη.

Αλλες βιομηχανίες αποκομίζουν επίσης κέρδη. Από το χτύπημα του Covid-19, αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν ολοκληρώσει ή υποβάλει προτάσεις για τη χαλάρωση των περιορισμών στην υλοτομία, τη βόσκηση, την ασφάλεια των αγωγών μεταφοράς καυσίμων και τη διάθεση ορισμένων ραδιενεργών αποβλήτων.

Το Πρόγραμμα Κεντρικών Δανείων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων (φαινομενικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που ήταν σε καλή κατάσταση πριν από τον Covid-19) φέρει σημάδια της επιρροής της πετρελαϊκής βιομηχανίας με αλλαγές που διευκολύνουν τις μεγαλύτερες, πιο βαριά χρεωμένες εταιρείες για να λάβουν αυτά τα δάνεια ως μια… ευγενική προσφορά των φορολογούμενων.

Ενας άλλος προσοδοφόρος τομέας είναι η ελάφρυνση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης σε ό,τι αφορά τα τέλη που καταβάλλουν οι εταιρείες για να πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις και να εξορύξουν σε δημόσια εδάφη. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Γης έχει μειώσει προσωρινά τα τέλη σε περισσότερες από 75 μισθώσεις στη Γιούτα, μερικές στο 2,5% της αξίας του πετρελαίου από το τυπικό 12,5%. Επίσης, ανέστειλε την πληρωμή ενοικίου μισθώσεων για γεωτρήσεις στο Ουαϊόμινγκ.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Τραμπ χρησιμοποίησε την πανδημία ως λογική για την προώθηση της ατζέντας της σε σχέση με τον περιορισμό των περιβαλλοντικών κανονισμών. Μεταξύ πολλών άλλων κινήσεων, ανέστειλε την επιβολή των κανονισμών για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τα ύδατα, ώστε να δυσκολευτούν οι Πολιτείες να μπλοκάρουν ενεργειακά έργα και ήρε τον νόμο για τα απειλούμενα είδη και άλλες απαιτήσεις για περιβαλλοντικό έλεγχο σε νέα ορυχεία, αγωγούς, αυτοκινητόδρομους και άλλες υποδομές.

Δάνεια έκτακτης ανάγκης

Μεταξύ αυτών που αναζητούν στήριξη για την πανδημία είναι και η βιομηχανία πλαστικών, η οποία επιδιώκει την αναστολή ή την αντιστροφή τοπικών και κρατικών απαγορεύσεων για τα πλαστικά μίας χρήσης, συμπεριλαμβανομένης της σακούλας.

Φυσικά, η κυβερνητική απλοχεριά προς τις ρυπογόνες εταιρείες δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ. Παρά τα σχέδιά της για μια Πράσινη Νέα Συμφωνία και μια δέσμευση για τερματισμό της δημόσιας χρηματοδότησης για τον άνθρακα, η Νότια Κορέα ενέκρινε δάνεια έκτακτης ανάγκης ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία παραγωγής ενέργειας άνθρακα.

Αλλά και στην Κίνα εκδόθηκαν άδειες για αύξηση της παραγωγής άνθρακα. Εκεί στην αρχή του έτους, περίπου 100 γιγαβάτ -περίπου 190 εργοστάσια καύσης άνθρακα- ήταν υπό κατασκευή. Μέχρι τα τέλη Μαΐου, ανακοινώθηκαν ή εκδόθηκαν άδειες για περίπου 40 GW σε επιπλέον εγκαταστάσεις. Μόνο τον Μάρτιο, εκδόθηκαν άδειες για περισσότερα εργοστάσια καύσης άνθρακα απ’ ό,τι σε ολόκληρο το 2019.

Αλλά και στη Βραζιλία, εν μέσω της κορύφωσης του κορονοϊού στη χώρα, ο πρόεδρος Μπολσονάρο πιέζει αδιάκοπα για μεγαλύτερη εμπορική εκμετάλλευση του Αμαζονίου, ενώ οι παράνομοι υλοτόμοι, κτηνοτρόφοι και ανθρακωρύχοι αποψιλώνουν ακόμη περισσότερο έδαφος. Η αποψίλωση του Αμαζονίου έχει επιταχυνθεί απότομα, σημειώνοντας άνοδο 55% τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους σε σύγκριση με το 2019, όταν βρισκόταν στο υψηλότερο ποσοστό 11 ετών.

Τέλος, στην Ευρώπη, οι αλλαγές που ζητούν οι ρυπογόνες βιομηχανίες είναι σε μεγάλο βαθμό ίδιες με αυτές που απαιτούσαν στο παρελθόν, αλλά πλέον, λόγω της πανδημίας, οι αξιώσεις τους γιγαντώνονται. Μέχρι στιγμής, το βιομηχανικό λόμπι στη Ευρώπη έχει σημειώσει πολύ μικρότερη επιτυχία από αυτό στις ΗΠΑ, αλλά μπορεί να καταγράψει νίκες, καθώς οι προτάσεις τους προωθούνται και η Ευρωπαϊκή Ενωση προχωρά με πακέτο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι ρυπογόνες βιομηχανίες αντλούν κέρδη από τον ιό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας