Αθήνα, 13°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
13°C
15.1° 10.3°
1 BF
74%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
11.6° 7.6°
1 BF
90%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.2° 11.0°
2 BF
88%
Ιωάννινα
Ασθενής ομίχλη
7°C
6.9° 6.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
7.9° 6.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.8° 7.0°
1 BF
90%
Κοζάνη
Ομίχλη
3°C
4.5° 3.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.0° 12.0°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
18.0° 14.9°
3 BF
72%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 12.3°
2 BF
82%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 13.3°
0 BF
63%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.3° 12.3°
2 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
14.8° 11.9°
2 BF
94%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
9.1° 8.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.2° 8.5°
0 BF
87%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 16.8°
1 BF
84%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
14.3° 9.8°
0 BF
79%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
9.9° 6.3°
1 BF
87%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.2° 7.7°
1 BF
100%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
6.4° 6.4°
1 BF
82%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου, 2023
Αυστηρότεροι πολεοδομικοί κανόνες με γνώμονα την προστασία του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Αυξομειώνονται οι συντελεστές δόμησης

Eπίσπευση των διαδικασιών και αυστηρότερους πολεοδομικούς κανόνες για την προώθηση επενδύσεων στον τομέα των ακινήτων, αλλά με γνώμονα την προστασία του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, θεσπίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, που τέθηκαν την Παρασκευή σε διαβούλευση μιας εβδομάδας, θα ψηφιστούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, αφού αποτελούν επιταγή του τρίτου μνημονίου και περιλαμβάνονται στη δεύτερη αξιολόγηση.

Πρόκειται για μικρές βελτιώσεις, που επιτεύχθηκαν έπειτα από διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς που κράτησαν σχεδόν ένα χρόνο, ενώ δεν έλειψαν παρεμβάσεις από την αποκαλούμενη «τρόικα εσωτερικού», στο όνομα της... ανάπτυξης.

Θα ακολουθήσει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η διαβούλευση για το σχέδιο προεδρικού διατάγματος με το οποίο θα καθορίζονται οι χρήσεις γης στα αστικά κέντρα (αμιγής κατοικία, γενική κατοικία, τοπικά κέντρα κ.λπ.), θέμα που είχε ρυθμιστεί το 2014 με νόμο που ήταν ανοιχτός σε προσφυγές στο ΣτΕ, με μεγάλη πιθανότητα ακύρωσης των διατάξεων, ιδιαίτερα αυτών που αφορούν την πριμοδοτούμενη δόμηση σε μεγάλους οδικούς άξονες (Κηφισίας, Βουλιαγμένης κ.α.).

Με το νομοσχέδιο καταργείται όλο το πρώτο κεφάλαιο του νόμου 4269/2014 και οι φωτογραφικές του διατάξεις, που κυριολεκτικά επιχείρησαν να κατεδαφίσουν τον εθνικό σχεδιασμό, καθώς και οι αλλαγές που είχε επιφέρει στις προβλέψεις του θεσμικού πλαισίου του 1999 και κυρίως του 1337/1983, του περίφημου νόμου Τρίτση.

Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, αναθεώρηση όλων των περιφερειακών σχεδίων που είχαν εγκριθεί πριν από μία δεκαετία, ενώ θεσπίζεται για πρώτη φορά η έννοια του στρατηγικού σχεδιασμού, στον οποίο εντάσσονται και τα ειδικά χωροταξικά, όπως του τουρισμού, που είχαν ξεσηκώσει αντιδράσεις από το σύνολο των οικολογικών οργανώσεων.

Eιδικά χωρικά σχέδια

Προωθείται επίσης διάταξη σύμφωνα με την οποία το υπουργείο θα αναλάβει τη θεσμοθέτηση των ειδικών χωρικών σχεδίων και η κίνηση αυτή έχει σχέση με τη δημιουργία νέων τουριστικών μονάδων, επιχειρηματικών πάρκων και εμπορευματικών κέντρων, που βρίσκονται στην αιχμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος (Ελληνικό, Θριάσιο κ.λπ.).

Προτείνονται αυξομειώσεις στους συντελεστές δόμησης για περιοχές που πρόκειται να ενταχθούν στα σχέδια. Διατηρείται το 0,8 για περιοχές κύριας κατοικίας, αλλά στις παραθεριστικές ζώνες μειώνεται στο 0,4.

Για εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας θα φτάνει στο 1,2, όπως και στα πολεοδομικά κέντρα, ενώ για νέες τουριστικές μονάδες το όριο τίθεται στο 0,6.

Θεσμοθετούνται τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια (ΤΧΣ), που θα αντικαταστήσουν τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, θα καλύπτουν την έκταση όλου του δήμου και θα εγκρίνονται μόνον εφόσον ελεγχθεί η συμβατότητα του περιεχομένου τους με τα περιφερειακά χωροταξικά και τα αντίστοιχα σχέδια όμορων δήμων.

Το προστατευτικό πλαίσιο όμως γίνεται αυστηρότερο, αφού οι περιορισμοί στις χρήσεις γης και στους όρους δόμησης παύουν να έχουν δυνητικό χαρακτήρα και γίνονται υποχρεωτικοί.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εφαρμογή των πολεοδομικών μελετών που έχει αποδειχτεί η αχίλλειος πτέρνα των σχεδιασμών, οι οποίοι μένουν στα χαρτιά λόγω έλλειψης πόρων αλλά και τοπικών αντιδράσεων.

Η διαδικασία παραμένει στους δήμους, αλλά ο χρόνος που έχουν οι ενδιαφερόμενοι για να υποβάλουν τις ενστάσεις τους μειώνεται στις 10 ημέρες.

Με δεδομένη τη στενότητα πόρων για τη χρηματοδότηση, οι μελέτες είναι δυνατόν να ανατεθούν στην αποκεντρωμένη διοίκηση, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη των δήμων.

Αλλάζει η σύνθεση και αναβαθμίζεται ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας και πρόεδρός του θα επιλέγεται πολεοδόμος υψηλού κύρους, στη θέση που κατείχε ο εκάστοτε γενικός γραμματέας χωρικού σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος και μέλη του είχαν οριστεί εκπρόσωποι υπουργείων.

Καταργείται, τέλος, η εκτελεστική επιτροπή του συγκεκριμένου οργάνου για λόγους καλύτερης αντιπροσώπευσης και προωθείται κατά προτεραιότητα η κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας που είχε σταματήσει το 2004.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αυξομειώνονται οι συντελεστές δόμησης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας