Σε ένα σκηνικό έντονων αντιπαραθέσεων αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα (15.30) η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, το οποίο γνωμοδοτεί για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του αναθεωρημένου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).
Η ψήφισή της θα αποτελέσει το πρώτο καθοριστικό βήμα για την εφαρμογή του νέου ΠΕΣΔΑ, σχέδιο που δέχεται έντονη κριτική από συλλογικότητες, κινήματα, παρατάξεις και εργαζόμενους της Αυτοδιοίκησης: αφενός ότι παραμένει ατελές και αόριστο, αφετέρου ότι διατηρεί μια συγκεντρωτική λογική, έχοντας αποδεχθεί την ανυπαρξία δημοτικών-διαδημοτικών υποδομών ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, με τη Φυλή και τη Δυτική Αττική να εξακολουθούν να αποτελούν το επίκεντρο της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ) Λιοσίων επεκτείνει τη δυναμικότητά του από τους 250.000 στους 350.000 τόνους/έτος, σύμφωνα με τη ΣΜΠΕ.
Αλλοι δύο χώροι «φωτογραφίζονται» στη μελέτη: το Γραμματικό (μονάδα 60.000 τόνων/έτος) και το Σχιστό (μονάδα 180.000 τόνων/έτος).
Η τελευταία χωροθέτηση έχει προκαλέσει τη διαμαρτυρία του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Γ. Γαβρίλη. Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, έχει προειδοποιήσει ότι στο δεδομένο περιβάλλον «είναι ορατός ο κίνδυνος να διολισθήσουμε σε άλλες παλαιότερες “λύσεις” (βλ. περιπτώσεις Περιφερειών Πελοποννήσου, Ηπείρου κ.α.), ανοίγοντας εκ νέου το παράθυρο της ιδιωτικοποίησης στη διαχείριση των απορριμμάτων κυρίως μέσω ΣΔΙΤ».
Ολα τα παραπάνω αντικρούονται από τον αρμόδιο φορέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής (ΕΔΣΝΑ), ο οποίος υπερασπίζεται το ΠΕΣΔΑ για μια σειρά λόγους, όπως ότι:
■ Βρίσκεται στον αντίποδα της προηγούμενης πολιτικής (σ.σ.: Γ. Σγουρού), που είχε ως «ναυαρχίδα» φαραωνικές εγκαταστάσεις τεράστιων ποσοτήτων σύμμεικτων απορριμμάτων στη Φυλή με ΣΔΙΤ, σχεδιασμούς που ακύρωσε η σημερινή Διοίκηση.
■ Εχει στον πυρήνα του την πρόληψη, τη μείωση, τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την αποκεντρωμένη διαχείριση με δημόσιο χαρακτήρα.
■ Ακολουθεί τις οδηγίες της Ε.Ε. σχετικά με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
■ Μπαίνει οριστικό τέλος στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής και δημιουργείται νέο δίκτυο εγκαταστάσεων, με τις μονάδες επεξεργασίας να διαχωρίζονται για πρώτη φορά από τους χώρους ταφής υπολειμμάτων.
Τα κινήματα θεωρούν ότι όσα υποστηρίζει ο ΕΔΣΝΑ αποτελούν «ευχολόγιο» και απαιτούν, μεταξύ άλλων, ριζική τροποποίηση του ΠΕΣΔΑ, άμεσο και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, καθώς και καμία επέκταση στο ΕΜΑΚ Λιοσίων.
Σε συγκέντρωση καλούν για σήμερα στις 15.00, έξω από το περιφερειακό συμβούλιο, οι: «Δυτικό Μέτωπο», ΠΡΩΣΥΝΑΤ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΕΜΔΥΔΑΣ (μηχανικοί Δημοσίου) Αττικής, αυτοδιοικητικές παρατάξεις και από το ΚΚΕ η Π.Ο. Δυτικής Αθήνας.