Τα φωτοβολταϊκά πάρκα σαρώνουν τον κάμπο του Αξιού! Αποκαλυπτική της φυσικής καταστροφής είναι η έκθεση επιστημονικής επιτροπής που παρουσιάζεται σήμερα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χαλκηδόνας, με αφορμή το εγχείρημα της εταιρείας Metlen (συμφερόντων Μυτιληναίου) να εγκαταστήσει θηριώδες φωτοβολταϊκό πάρκο 236 MW σε έκταση 3.800 στρεμμάτων στη θέση Μπαλαίικα, στο Ξηροχώρι.
Σύμφωνα με την (23 σελίδων) επιστημονική έκθεση, τέτοιες εγκαταστάσεις σε τεράστιες εκτάσεις 1.000 και 2.000 στρεμμάτων αλλάζουν το μικροκλίμα της περιοχής τόσο ώστε να επέρχονται σημαντικές επιπτώσεις στο ευρύτερο κλίμα και κατ’ επέκταση στην απόδοση των καλλιεργειών. Η ίδια έκθεση προειδοποιεί για βαριές περιβαλλοντικές επιπτώσεις: «Ολόκληρος ο κάμπος του Αξιού, από τον Δήμο Χαλκηδόνος έως και το Κιλκίς, μετατρέπεται αργά αλλά σταθερά σε μια απέραντη έκταση φωτοβολταϊκών, ισοπεδώνοντας καλλιέργειες και επηρεάζοντας προστατευόμενα φυσικά οικοσυστήματα», αναφέρει.
Τη μελέτη υπογράφουν ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Γιάννης Μυλόπουλος, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Τμήμα Μηχανικών Φυσικών Πόρων, Βασίλης Κελεσίδης, η διδάκτωρ περιβαλλοντολόγος και μέλος της κεντρικής αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, Κριστίνα Μακνέα, ο διδάκτωρ χημικών μηχανικών του κοινού κέντρου ερευνών της Ε.Ε., Δημοσθένης Παπαμελετίου, και ο μαθηματικός - μετεωρολόγος Θεοφάνης Τακούδης.
Στην αποκαλυπτική έκθεσή τους οι πέντε εξειδικευμένοι επιστήμονες τονίζουν ότι «η ελληνική ύπαιθρος και τα εύφορα καλλιεργήσιμα αγροτικά εδάφη υφίστανται σημαντικές απώλειες και αντικαθίστανται από Φ/Β, ελλείψει ενός σύγχρονου Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που θα έπρεπε να βασίζεται και να σέβεται τις αρχές της Αειφορίας σύμφωνα με το Αρθρο 24 το Συντάγματος». Ετσι, λοιπόν, προκύπτει ότι ένας εξίσου σημαντικός στόχος της μελέτης είναι να συμβάλει, σε πανελλήνια πλέον κλίμακα, με το πρακτικό παράδειγμα των Μπαλαίικων, στην επίκαιρη διαβούλευση του νέου Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ που αδικαιολόγητα από το 2018 αναβάλλεται συνεχώς, όπως άλλωστε αναφέρουν και οι ίδιοι.
Για τη συγκεκριμένη περίπτωση του Ξηροχωρίου, τονίζουν: «Ισως η κυριότερη αδυναμία της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Μυτιληναίος είναι ότι δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την απώλεια καλλιεργήσιμης γης που προκαλεί η εγκατάσταση Φ/Β και τις δραματικές συνέπειες σε κοινωνικό-οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Είναι προφανές ότι η αλλαγή χρήσης 3.800 στρεμμάτων από αγροτική γη σε Φ/Β περιορίζει την αγροτική δραστηριότητα όλης της περιοχής μεταξύ Ξηροχωρίου και Μπαλαίικων σε σημαντικό βαθμό».
Συγκεκριμένα, κατά τη μελέτη, στο Ξηροχώρι σήμερα η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών διεκδικεί στο σύνολό της ένα μερίδιο της τάξης του 40% των 23.000 στρεμμάτων γόνιμης γης με επικρατούσα καλλιέργεια τα σιτηρά. Δευτερευόντως, του αμπελώνα 400 στρεμμάτων και διαφόρων οπωροφόρων δένδρων της τάξης των 250 στρεμμάτων. Δηλαδή, η απώλεια της καλλιεργήσιμης γης του Ξηροχωρίου, ως έχει μέχρι σήμερα, είναι ήδη της τάξης των 9.000 στρεμμάτων, αποτελώντας έναν εν ανεπαρκεία αναντικατάστατο φυσικό πόρο, του οποίου η απώλεια θα συνεχίσει να αυξάνεται στο μέλλον εάν δεν μπει φραγμός στην ανεξέλεγκτη χωροθέτηση των Φ/Β.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι «από ένα σύγχρονο Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, που δυστυχώς δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, στην περίπτωση της περιοχής Μπαλαίικα, λόγω της εξαιρετικής ποιότητας της καλλιεργητικής γης, θα περιμέναμε μείωση της εδαφικής κάλυψης του προτεινόμενου Φ/Β της τάξης του 80% (δηλαδή το πολύ 760 στρέμματα αντί 3.800) και αύξηση των αποστάσεων από τις κατοικημένες περιοχές, έτσι ώστε να περιορίζεται η οπτική όχληση σε ικανό βαθμό, ταυτόχρονα με αντίστοιχη προστασία της γεωργικής παραγωγής, απασχόλησης και γενικότερα τη διατήρηση του τοπικού παραδοσιακού τρόπου διαβίωσης στην περιοχή και την περαιτέρω υγιή ανάπτυξή του».
Θυμίζουμε πως ο Δήμος Χαλκηδόνας, στον οποίο ανήκει το κοινοτικό διαμέρισμα Ξηροχωρίου, υπό την πίεση της τοπικής κοινωνίας έχει προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας έλεγχο της διαδικασίας αδειοδότησης, που κατόπιν αναβολής έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί τον προσεχή Απρίλιο. Ωστόσο, επί της ουσίας η προσφυγή στην παρούσα φάση δεν έχει κανένα νόημα αφού η εταιρεία έχει αιτηθεί νέα άδεια, περιορίζοντας λίγο την έκταση του πάρκου όπου θα απλωθούν τα ηλιακά πάνελ. Οχι όμως όσο θα έπρεπε...
Στο μεταξύ, η δημοτική αρχή είχε προγραμματίσει για την περασμένη Κυριακή τοπικό δημοψήφισμα μεταξύ των περίπου 600 κατοίκων του Ξηροχωρίου, όμως ύστερα από αντιδράσεις κατοίκων και πάλι, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης ακύρωσε τη διαδικασία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας