Η βρετανική αστυνομία συλλαμβάνει περιβαλλοντικούς διαδηλωτές σχεδόν τρεις φορές πάνω τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με έρευνα, αποκαλύπτοντας τη χώρα ως παγκόσμιο ηγέτη στη νομική καταστολή του ακτιβισμού για το κλίμα.
Μόνο η Αυστραλία συνέλαβε διαδηλωτές για το κλίμα και το περιβάλλον σε υψηλότερο ποσοστό από την αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μία στις πέντε οικολογικές διαδηλώσεις στην Αυστραλία οδήγησε σε συλλήψεις, σε σύγκριση με περίπου 17% στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 6,7%. Η έρευνα έρχεται εν μέσω κατακραυγής για τη στόχευση διαδηλωτών για το κλίμα και το περιβάλλον, με την αύξηση της καταστολής της διαφωνίας σε όλο τον κόσμο, καθώς επικρατούν οι ταυτόχρονες κρίσεις του κλίματος, της βιοποικιλότητας και της ρύπανσης.
Διαπίστωσε αύξηση στον αριθμό και το ποσοστό των διαμαρτυριών που συνδέονται με την καταστροφή του κλίματος και του περιβάλλοντος την τελευταία δεκαετία, αλλά υποστήριξε ότι αντί να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα που τις προκαλούν, τα κράτη επικεντρώνονται στην τιμωρία των διαφωνούντων.
Ο Μισέλ Φορστ, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τους υπερασπιστές του περιβάλλοντος, είπε νωρίτερα αυτό το έτος: «Σε πολλές χώρες, η απάντηση του κράτους στις ειρηνικές περιβαλλοντικές διαμαρτυρίες είναι όλο και περισσότερο για να καταστείλει παρά να επιτρέψει και να προστατεύσει όσους θέλουν να μιλήσουν για το περιβάλλον».
Η πιο πρόσφατη έρευνα παρουσιάζει μια εικόνα εκτεταμένης καταστολής του κλίματος και των περιβαλλοντικών διαμαρτυριών στον παγκόσμιο βορρά και νότο, με διακριτά χαρακτηριστικά σε κάθε περιοχή να συμβάλλουν στη συνολική τάση.
«Υπάρχει μια αυξανόμενη ποινικοποίηση και καταστολή της διαμαρτυρίας για το κλίμα και το περιβάλλον», δήλωσε ο Oscar Berglund, πολιτικός οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ που ηγήθηκε της μελέτης.
«Αυτές οι διαμαρτυρίες έχουν αυξηθεί, οι διαμαρτυρίες για το κλίμα είναι πολύ έντονες και η απάντηση σε αυτό ήταν μια καταστολή που πρέπει να ιδωθεί με την ευρύτερη πολιτική έννοια της κατάρρευσης της κλιματικής δράσης».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας