Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 14.6°
3 BF
55%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
11°C
12.2° 10.1°
4 BF
49%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
16°C
16.5° 15.5°
2 BF
66%
Ιωάννινα
Ασθενής ομίχλη
5°C
4.9° 4.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αραιές νεφώσεις
9°C
11.9° 8.9°
3 BF
61%
Βέροια
Αίθριος καιρός
11°C
13.2° 10.9°
2 BF
72%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
7°C
7.4° 7.0°
2 BF
66%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
52%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
18.2° 15.5°
3 BF
66%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.9° 12.3°
2 BF
54%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
15.8° 14.4°
4 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.8° 11.7°
3 BF
71%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
63%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
11.3° 10.9°
1 BF
66%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.9° 12.5°
2 BF
58%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
17°C
16.6° 15.8°
5 BF
53%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
15°C
16.0° 14.8°
0 BF
54%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
11.0° 10.3°
3 BF
72%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
12°C
11.7° 10.7°
2 BF
65%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
7°C
7.4° 7.4°
1 BF
82%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
Νερό- συντριβάνι
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ»

Ζητούν από την ΚΕΔΕ να προστατέψει το νερό

Ιδιωτικοποίηση «από την πίσω πόρτα» επιχειρεί η κυβέρνηση, με τη σχεδιαζόμενη κατάργηση-συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης - Αποχέτευσης και την επέκταση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ που είναι ήδη Α.Ε. εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ● Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το νερό ως εμπορικό προϊόν και την τιμολόγηση με ενιαίο τρόπο σε όλη τη χώρα, επιχειρώντας τη δημιουργία «αγοράς νερού», όπως έγινε και με το ρεύμα

Δεδομένου ότι το συνέδριο της Κεντρικής Eνωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που ξεκίνησε χθες συμπίπτει με τη νέα απειλή της ιδιωτικοποίησης του νερού «από την πίσω πόρτα» που επιχειρεί η κυβέρνηση, με τη σχεδιαζόμενη κατάργηση-συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης-Αποχέτευσης και την επέκταση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ που είναι ήδη Α.Ε. εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, η «Πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της δημόσιας διαχείρισης του νερού» ζητά με ανοιχτή επιστολή προς τους συνέδρους να δηλώσουν την αντίθεσή τους, αλλά και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να προστατέψουν το νερό.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα οι αντιστάσεις κινημάτων πολιτών, φορέων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, σωματείων εργαζομένων ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και Δημοτικών Συμβουλίων κατόρθωσαν με τους αγώνες τους και μέσα από προσφυγές στο ΣτΕ την επιστροφή των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο ελληνικό Δημόσιο (αποφάσεις του ΣτΕ 190 και 191/2022). Κι ακόμη, την ανατροπή της ΚΥΑ που άνοιγε τον δρόμο για τιμολόγηση του νερού με κριτήρια αγοράς (απόφαση του ΣτΕ 92/2022) και την αποτροπή της Σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την παράδοση της διαχείρισης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της ΕΥΔΑΠ σε ιδιώτες (απόφαση 1886/2022 ΣτΕ).

Ωστόσο, το 2024 επιχειρείται η δημιουργία «αγοράς νερού», όπως έγινε και με το ρεύμα, μέσω της επέκτασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Παράλληλα, ανακοινώθηκαν τρία μέτρα στις 12/9. Το πρώτο αφορά την αύξηση στα τιμολόγια του νερού με νέα ΚΥΑ, με παρόμοιο πλαίσιο διατάξεων με την ΚΥΑ που ακύρωσε το ΣτΕ, καταστρατηγώντας κατ’ ουσία την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου. Η νέα ΚΥΑ αντιμετωπίζει το νερό ως εμπορικό προϊόν και δεν εισάγει κανόνες τιμολόγησης με γνώμονα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (γεωγραφικά, κλιματολογικά κ.λπ.) και τις ειδικές συνθήκες της κάθε περιοχής (ήτοι, σε επίπεδο λεκάνης απορροής ποταμού), αλλά αντιμετωπίζει την τιμολόγηση με τον ίδιο τρόπο σε όλη τη χώρα (με εξαίρεση το περιβαλλοντικό κόστος και το κόστος πόρου). Τα άλλα δύο μέτρα αφορούν τις συγχωνεύσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) σε εταιρείες ανά νομό και την εκπόνηση έργων ιδιωτικής διαχείρισης σε σχέση με την ύδρευση.

Εν κατακλείδι, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν το σύνολο των αποφάσεων του ΣτΕ για τον χαρακτήρα του νερού «ως φυσικού αγαθού απαραίτητου για την επιβίωση του ανθρώπου» και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης ως «δημόσιας υπηρεσίας ζωτικής σημασίας», η νέα ΚΥΑ όπως και ο νόμος για την υπαγωγή στη ΡΑΑΕΥ των φορέων ύδρευσης και αποχέτευσης κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Δηλαδή, αντιμετωπίζουν το νερό ως ένα εμπορικό προϊόν, κάτι που αναμένεται, σταδιακά τουλάχιστον (όπως έγινε και με το ηλεκτρικό ρεύμα), να επιφέρει σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια. Εξάλλου, δημιουργείται και αβεβαιότητα όταν η παροχή πόσιμου νερού δεν αντιμετωπίζεται ως δημόσια υπηρεσία ζωτικής σημασίας, αλλά ως ευκαιρία για κέρδη, για τη συνέχιση παροχής ποιοτικού και επαρκούς πόσιμου νερού στους πολίτες.

Απέναντι σε αυτές τις κρίσιμες εξελίξεις, οι δήμοι και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας οφείλουν όχι μόνο να δηλώσουν την αντίθεσή τους αλλά και να αποφασίσουν συγκεκριμένα βήματα για την ενημέρωση των πολιτών που σήμερα απολαμβάνουν καθαρό νερό σε προσιτή τιμή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με κινητοποιήσεις σε συνεργασία με την Ενωση των ΔΕΥΑ (ΕΔΕΥΑ) και προσφυγές για την ακύρωση των σχεδιαζόμενων συγχωνεύσεων, αναφέρει στην επιστολή της η «Πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της δημόσιας διαχείρισης του νερού», στην οποία συμμετέχουν συνδικαλιστικοί, κοινωνικοί και οικολογικοί φορείς.

Θεωρούμε, αναφέρει, ότι είναι κατεπείγουσα και επιτακτική ανάγκη το συνέδριο της ΚΕΔΕ να λάβει αποφάσεις και να εκδώσει σχετικό ψήφισμα για την απαρέγκλιτη υποστήριξη του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και της ενίσχυσης των ΔΕΥΑ ώστε:

● να γίνουν όλες οι απαραίτητες δημόσιες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση νερού,

● να εξασφαλιστεί μια δίκαιη τιμολογιακή πολιτική που να βασίζεται σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες κάθε υδατικού συστήματος,

● να γίνουν άμεσα μαζικές και στοχευμένες προσλήψεις τακτικού προσωπικού για την πλήρη στελέχωση όλων των οργανισμών ύδρευσης-άρδευσης-αποχέτευσης, αντιστρέφοντας την απαξίωση που επιχειρείται μέσω της υποστελέχωσης,

● να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, δίνοντας την απαιτούμενη έμφαση στη διαχείριση του νερού άρδευσης, αλλά και χρηματοδοτώντας από δημόσιους πόρους και πόρους του ΕΣΠΑ δράσεις επαναχρησιμοποίησης του νερού από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, μείωσης των απωλειών νερού μέσω εκσυγχρονισμού και αντικατάστασης των δικτύων, εμπλουτισμού των υπόγειων υδροφορέων, και για την αντιμετώπιση της υπερκατανάλωσης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ζητούν από την ΚΕΔΕ να προστατέψει το νερό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας