Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο / Σχολή Αρχιτεκτόνων και Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος διοργανώνουν επιστημονική ημερίδα με θέμα «Σχεδιάζοντας (σ)τα όρια των μικρών νησιών» την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, 11:00 π.μ. 17:00 μ.μ. στην αίθουσα τελετών «Λύσανδρος Καυταντζόγλου» στο κτίριο Αβέρωφ, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Πατησίων 42, είσοδος από Στουρνάρη).
Η ριζική αλλοίωση της φυσιογνωμίας των μικρών νησιών, φυσικής και πολιτιστικής, είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα που οδηγεί με ραγδαίους ρυθμούς στην απώλεια της μοναδικής τους ταυτότητας. Κάποια από αυτά έχουν ήδη καταστραφεί ανεπανόρθωτα από τον υπερτουρισμό, την οικοπεδοποίηση, την καταστροφή των οικοσυστημάτων και της γεωργικής γης και τις φαραωνικές για τη νησιωτική κλίμακα υποδομές, ενώ τα υπόλοιπα ακολουθούν μία προδιαγεγραμμένη πορεία προς την ίδια ακριβώς κατεύθυνση.
Ο χωρικός σχεδιασμός αποτελεί το ενδεδειγμένο εργαλείο για την ανάσχεση της πορείας αυτής, υπό την προϋπόθεση όμως ότι κινείται μέσα στα αντικειμενικά όρια που υπαγορεύονται από τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και τη φέρουσα ικανότητα του κάθε νησιού.
Η ημερίδα έχει ως αντικείμενο την εξέταση και αποσαφήνιση των ορίων αυτών, προκειμένου ο χωρικός σχεδιασμός των νησιών να αποτελέσει την αναγκαία ασπίδα προστασίας τους και όχι το άλλοθι για την καταστροφή τους.
Το πρόγραμμα της ημερίδας:
11:00– 12:00
Εισαγωγή: «Αντικείμενο και στόχοι της επιστημονικής ημερίδας», Ειρήνη Κλαμπατσέα, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΜΠ-Κοσμήτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ.
ΕΝΟΤΗΤΑ Α’
- «Η βιώσιμη ανάπτυξη των μικρών νησιών: Νομικά όρια και νομολογιακές κατευθύνσεις, Μαρία Καραμανώφ, πρόεδρος Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ.
12:00– 15:00
ΕΝΟΤΗΤΑ Β΄ - «Χωρο-αναπτυξιακή προβληματική για τα μικρά νησιά»
- «Ο τουρισμός και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας», Δημήτριος Βαγιανός, καθηγητής London School of Economics (LSE)
- «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Νησιών κάτω από τουριστική πίεση με στόχο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», Ιωάννης Σπιλάνης, ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου.
- «Η γεωργική γη των νησιών: Οικόπεδα ή οικοσυστήματα», Γεώργιος Βλάχος, αναπληρωτής καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών - Ευάγγελος Παυλής, επίκουρος καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
- «Προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού τοπίου», Νικόλαος Μπελαβίλας, Καθηγητής ΕΜΠ.
- «Το φάσμα της ερημοποίησης πλανάται πάνω από τα μικρά νησιά», Δημήτρης Μπριασούλης, oμότιμος καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
- «Ένα συνεκτικό όραμα για τα μικρά νησιά: Σχεδιάζοντας ένα αειφόρο αύριο πάνω στην ταυτότητα και την άυλη κληρονομιά κάθε τόπου», Στρατής Μπαμπαλίκης, χωροτάκτης, πολεοδόμος - Λήδα Ντρίβα, αρχιτέκτων και αρχιτέκτων τοπίου.
- Ανταποκρίσεις τοπικών κοινωνιών και κινημάτων.
15:30– 17:00
ΕΝΟΤΗΤΑ Γ’: Στρογγυλό τραπέζι
- «Το αποτύπωμα του χωρικού σχεδιασμού έως σήμερα – Αρχές, στόχοι και ειδικές κατευθύνσεις για τον εν εξελίξει χωρικό σχεδιασμό των μικρών νησιών».
Συνομιλούν:
- Σοφία Αυγερινού-Κολώνια, ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ, Πρόεδρος ΣΕΠΟΧ,
- Ίρις Λυκουριώτη, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (on line),
- Μόνικα Θέμου, πολεοδόμος, χωροτάκτης - Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού,
- Ήβη Νανοπούλου, αρχιτέκτων,
- Γεώργιος Τσεκούρας, πολεοδόμος, χωροτάκτης - Χριστίνα Τσούτσου, αρχιτέκτων μηχανικός, χωροτάκτης
Συντονισμός: Ειρήνη Κλαμπατσέα
ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η ημερίδα θα μεταδοθεί μέσω youtube από το κανάλι της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ:
https://www.youtube.com/watch?v=beVU4np7tII
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας