Ενα ακόμα αιολικό έργο εγκρίθηκε στις 14/10/2024 από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, αυτή τη φορά με την προσθήκη συσσωρευτών, στην περιοχή του Αγίου Πέτρου Κυνουρίας. Πρόκειται για έργο ισχύος 18 MW στη θέση Δράμπαλα, το οποίο ανήκει στην εταιρεία ΝΙΑΤΑ AIOLOS ΜΟΝ. Α.Ε. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) αυτού του έργου είχε τεθεί σε διαβούλευση προ τριετίας και είχε λάβει αρνητική γνωμοδότηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αυτό δεν πτόησε ούτε την εταιρεία ούτε τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η μεν εταιρεία πρόσθεσε στην αρχική μελέτη και την εγκατάσταση συσσωρευτών, οι δε υπηρεσίες εξέδωσαν Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) χωρίς νέα ΜΠΕ, με «κατάφωρη παράβαση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης», όπως επισημαίνει το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών ΠελοπόννηSOS, αφού οι συσσωρευτές αποτελούν «βαριά βιομηχανική εγκατάσταση με σοβαρότατες επιπτώσεις».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο αυτό (στον χάρτη βρίσκεται σε κόκκινο κύκλο) βρίσκεται σε κοντινή απόσταση σε άλλο ένα (σε πορτοκαλί κύκλο) της ίδιας εταιρείας, ισχύος και αυτό 18 MW, στη θέση Τάρναρα, και αυτό με συσσωρευτές, για το οποίο είχε εκδοθεί ΑΕΠΟ στις 15/3/2024. Πολύ κοντά είναι ένα ακόμα αιολικό δίπλα στο χωριό Μεσορράχη (με σκούρο πράσινο περίγραμμα στον χάρτη), το οποίο είναι σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης. Στον ίδιο χάρτη, με ανοικτό πράσινο περίγραμμα σημειώνονται οι ανεμογεννήτριες τις οποίες έχει σχεδιάσει να τοποθετήσει η εταιρεία VOLTON στο Ξηροκάμπι (απέναντι από το χωριό Ελατος και τα υπόλοιπα Καστριτοχώρια στον χάρτη), για τις οποίες ξεσηκώθηκε ένα μεγάλο κίνημα αντίδρασης των κατοίκων μόλις πριν από δύο μήνες (διαβάστε σχετικά: «Αντιδράσεις για τα αιολικά του Μοριά»), που αποτυπώθηκε στη σχεδόν ομόφωνη αντίδραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (πλην Δήμου Τρίπολης) και την αρνητική γνωμοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η ευρύτερη περιοχή του Πάρνωνα μετατρέπεται, όπως φαίνεται ξεκάθαρα, σε ένα απέραντο βιομηχανικό εργοτάξιο παραγωγής ενέργειας.
ΝΙΑΤΑ AIOLOS και από πίσω EDF
Παρά τις ευφάνταστες ονομασίες των εταιρειών ΑΠΕ, πίσω κρύβονται μεγάλοι πολυεθνικοί ενεργειακοί όμιλοι. Η εταιρεία ΝΙΑΤΑ AIOLOS φαίνεται ότι λειτουργεί, στην ουσία, ως θυγατρική του γαλλικού κρατικού κολοσσού EDF, ο οποίος δραστηριοποιείται κυρίως στην πυρηνική ενέργεια. Όπως αποκαλύπτει το Δίκτυο ΠελοπόννηSOS, ο γαλλικός όμιλος έχει κάνει «απόβαση» στην Αρκαδία με «πράσινες επενδύσεις», επωφελούμενος του Χρηματιστηρίου Ρύπων. Από όσα έχουν γίνει γνωστά, μέσω ακόμη μιας εταιρείας με την επωνυμία ΑΙΟΛΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΩΝ Α.Ε. έχει καταθέσει πολλές αιτήσεις για εγκατάσταση 83 ανεμογεννητριών στο Βόρειο Μαίναλο, 54 στο Νότιο Μαίναλο, 72 στο Λύκαιο, για γιγάντια φωτοβολταϊκά πάρκα στο Βόρειο Μαίναλο (6.872 περίπου στρεμμάτων), στην Καστροπολιτεία Μουχλίου και Μονή Βαρσών (5.997 περίπου στρεμμάτων) και στη Μεγαλόπολη (4.735 περίπου στρεμμάτων).
Η EDF έχει γίνει γνωστή στη χώρα μας το 2014, όταν ασκούνταν πιέσεις για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Στην επίσημη ιστοσελίδα της η EDF Renewables Hellas αναφέρει, μέσω των θυγατρικών της, χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ, εκτιμώμενης δυναμικότητας περίπου 4,5 GW.
Το Δίκτυο ΠελοπόννηSOS έχει καταγράψει ώς τον Ιανουάριο 2024 συνολικά 140 αιτήσεις για εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Αρκαδία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας