Μια απρόσμενη έκπληξη περίμενε τους 140 δημοσιογράφους και κάποιους από τους εισηγητές που συμμετείχαν στο 18ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης (18-20/10), που πραγματοποιήθηκε στο νησί την προηγούμενη εβδομάδα, όταν κατά την αποβίβασή τους στο λιμάνι Καμαριώτισσας τους υποδέχτηκαν συγκεντρωμένοι κάτοικοι με το σύνθημα «Ούτε στα πελάγη ούτε πουθενά, ελεύθερη Σαμοθράκη χωρίς αιολικά».
Με αυτό τον τρόπο εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον σχεδιασμό για την εγκατάσταση δύο υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο Θρακικό πέλαγος, το ένα στα βόρεια του νησιού, απαιτώντας τη ματαίωσή του προκειμένου να προστατευτεί η φυσική κληρονομιά και η πολιτιστική ταυτότητα του τόπου τους.
Την επόμενη ημέρα, η διαμαρτυρία συνεχίστηκε έξω από το Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο στην Καμαριώτισσα όπου διεξάγονταν οι εργασίες του συνεδρίου. Σε παρέμβασή τους στο συνέδριο η Μίνα Μαχαιροπούλου και η Μαίρη Παπαθανασίου, εκπρόσωποι από τον σύλλογο Βιώσιμη Σαμοθράκη και από το κίνημα πολιτών «Σαμοθράκη ενάντια στην κατασκευή αιολικού πάρκου», εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους είναι αντίθετοι στην κατασκευή πιλοτικού αιολικού πάρκου στο Θρακικό πέλαγος, ζητώντας από τους συνέδρους δημοσιογράφους να γίνουν η… φωνή τους.
Εντός Natura 2000

Οι έντονες ανησυχίες των κατοίκων της Σαμοθράκης συνδέονται με τα ακόλουθα:
● Το γεγονός ότι το νησί κινδυνεύει να μετατραπεί από φυσική και προστατευόμενη περιοχή σε βιομηχανική, χωρίς τη θέληση και τη συγκατάθεσή τους, όταν το Θρακικό και το Αιγαίο πέλαγος έχουν κατά κύριο λόγο αλιευτική και τουριστική χρήση.
● Την έκταση που καταλαμβάνουν οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, που είναι όσο η συνολική έκταση του νησιού, ενώ η εγκατάστασή τους θα γίνει σε πολύ κοντινή απόσταση από τη στεριά, στα 1.800 μέτρα!
● Το τεράστιο και αδικαιολόγητο μέγεθος των ανεμογεννητριών το οποίο ανταγωνίζεται σε ύψος τον ουρανοξύστη του Empire State Building (381 μέτρα) της Νέας Υόρκης. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πουθενά αλλού τόσο μεγάλες ανεμογεννήτριες, εκτός από μία «πιλοτική» ανεμογεννήτρια (364 μέτρων) στην Ευρώπη.
● Τα πάρκα σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη που χαρακτηρίζονται πιλοτικά και εξαιρούνται από υποχρέωση περιβαλλοντικών μελετών και οποιασδήποτε ειδικής οικολογικής αξιολόγησης, αν και εγκαθίστανται και εντός της NATURA 2000. Η διαδικασία εγκατάστασης καταπατά μια σειρά από συνθήκες, από ευρωπαϊκές και ελληνικές νομοθεσίες (Φυσικό Πάρκο με θαλάσσιο τμήμα, Καίρια Περιοχή για τη Βιοποικιλότητα, Θαλάσσια Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά, Κρίσιμα Ενδιαιτήματα για τα Κητώδη σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση ACCOBAMS, Σημαντικές Περιοχές για τα Θαλάσσια Θηλαστικά, Σημαντικές Περιοχές για Καρχαρίες και Σαλάχια, Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους).
● Οτι αποτελούν πάρκα σταθερής έδρασης, δηλαδή 40 ανεμογεννήτριες θα μείνουν πακτωμένες στον βυθό για πάντα! Ανυπολόγιστες και ανεπανόρθωτες θα είναι οι επιδράσεις στο μικροκλίμα, σε ολόκληρο το θαλάσσιο οικοσύστημα, σε σημεία συγκέντρωσης μεταναστευτικών πουλιών και στην αλίευση στην ευρύτερη περιοχή του Θρακικού πελάγους όπου αλιεύεται το 26% των ελληνικών αλιευμάτων!
● Τις επιδράσεις των υποθαλάσσιων και εναέριων δονήσεων, των τουρμπινισμών και της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας στην υγεία των ανθρώπων. Με πρόσφατες δημοσιεύσεις τους, έγκριτα πανεπιστήμια του κόσμου (Harvard USA) και πλήθος επιστημόνων (Harry 2007, Phipps et al. 2007, Pierpont 2009, Nissenbaum et al. 2010) δημοσιεύουν μελέτες τους που δείχνουν πρόκληση πολλών προβλημάτων στην ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου (αϋπνία, κόπωση, στρες, πονοκεφάλους, ημικρανίες, προβλήματα ακοής, καρδιακές αρρυθμίες, κατάθλιψη, αλλοίωση της ποιότητας ζωής). Η δόνηση και ο θόρυβός τους θα προκαλούν ηχορρύπανση, πλήττοντας ανυπολόγιστα και τον τουρισμό, καθώς πολλοί τουρίστες επιλέγουν το νησί για τη σπάνια ομορφιά, την καθαρότητα του φυσικού τοπίου και την ησυχία που προσφέρει.
● Την υλοποίηση του σχεδίου που θα προκαλέσει αισθητική οφθαλμορρύπανση διά παντός, αφού θα είναι αδύνατο να μη βλέπουν όλοι από παντού τις ανεμογεννήτριες.
● Οτι δεν προσθέτουν ούτε ανταποδοτικά ούτε το παραμικρό οικονομικό κέρδος στην τοπική, αλλά ούτε και στην εθνική οικονομία. Δεν προσφέρουν ενεργειακή επάρκεια ή μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος.
● Με το ότι η αιολική παραγωγή ενέργειας είναι ασταθής και χρειάζεται για τη σταθερότητά της να καταναλώνονται τεράστια ποσά συμβατικής ενέργειας από λιγνίτη ή υδρογονάνθρακες ή ορυκτά, οπότε καταλύεται το βασικό επιχείρημα της ανεξαρτητοποίησής μας από τα παραπάνω. Επίσης, δεν υπάρχει τίποτε το «πράσινο» στην κατασκευή τους αλλά ούτε και στην τοποθέτησή τους. Οταν θα ολοκληρωθεί ο 20ετής κύκλος ζωής τους, τα τεράστια σιδερένια κουφάρια θα σαπίζουν, δημιουργώντας καινούργια τεράστια οικολογικά προβλήματα και προβλήματα υγείας. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο απόσυρσής τους και δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, ενώ θα έχουν αλλάξει τον βυθό και το περιβάλλον ανεπανόρθωτα.
● Οτι δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθούν μπροστά από την Αρχαία Πόλη της Σαμοθράκης με ιστορία χιλιάδων χρόνων και μάλιστα μπροστά στη θέση όπου ήταν κάποτε η ΝΙΚΗ της Σαμοθράκης.
Πρόγραμμα της UNESCO
Το νησί της Σαμοθράκης, μαζί με το Δέλτα του Εβρου ποταμού και το δάσος της Δαδιάς, λόγω των εξαιρετικά ιδιαίτερων οικολογικών χαρακτηριστικών τους, έχουν επιλεγεί από την UNESCO για να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ανθρωπος και Βιόσφαιρα», ένα απαιτητικό πρόγραμμα στο οποίο είναι ελάχιστες οι περιοχές πλέον στον πλανήτη που έχουν τα χαρακτηριστικά για να ενταχθούν.
«Πρόσφατα εκδόθηκε από την κυβέρνηση μια ανακοίνωση για τη δημιουργία παράκτιων αιολικών πάρκων. Λάβαμε αυτήν την ανακοίνωση σαν να μην υπάρχουμε καν. Δίχως να ερωτηθούμε και δίχως να συμπεριληφθούμε πουθενά σε σχέση με αυτό το έργο», ανέφεραν οι εκπρόσωποι των κατοίκων της Σαμοθράκης στο δημοσιογραφικό συνέδριο. Και ζήτησαν τη συμπαράσταση, τη συμβολή και την υποστήριξη των παρευρισκόμενων δημοσιογράφων.
«Σας ζητάμε να είστε κοντά μας στον δίκαιο και ευγενή αγώνα μας. Απευθυνόμαστε σε εσάς, μην έχοντας πλέον καμιά άλλη στήριξη. Ούτε ακόμη από οργανισμούς, όπως η Natura, που ενώ κάποτε προστάτευαν το νησί, αυτό με την εκπληκτική φυσική ομορφιά, τώρα δείχνει καταπατημένο, για λόγους που δεν γνωρίζουμε. Ούτε από το υπουργείο Πολιτισμού έχουμε στήριξη, που φέρεται σαν να μην έχει αντιληφθεί τη σημασία των αρχαιολογικών ευρημάτων -και δεν αναφερόμαστε μόνο στη “Νίκη” που κατέστησε διάσημο το νησί διεθνώς. Σας καλούμε να γίνετε η φωνή μας να μην παραβλέψετε το μήνυμα που σας περάσαμε με κάθε δυνατό τρόπο τις τελευταίες 3 ημέρες και να το διαδώσετε στο τοπικό, το εγχώριο και το διεθνές κοινό».
Αραγε, θα εισακουστεί η έκκλησή τους από τον δημοσιογραφικό κόσμο;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας