Σε διαδικασίες «εν κρυπτώ» προσπαθεί η διοίκηση Πτωχού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου να περιορίσει τη λήψη γνωμοδοτικής απόφασης για τα δυο τεράστια αιολικά πάρκα που σχεδιάζει η εταιρεία Volton στην περιοχή.
Με το δικαίωμα της γνωμοδότησης να έχει εκχωρηθεί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, η οποία συνεδριάζει πρωινή ώρα, η δυνατότητα να εκφραστούν όλες οι απόψεις και κυρίως να γίνει εμπεριστατωμένη συνεδρίαση είναι ελάχιστες. Πολλώ δεν μάλλον, που οι γνωμοδοτήσεις για ΑΠΕ έρχονται με μορφή χιονοστιβάδας.
Το θέμα όμως στην Πελοπόννησο έχει πάρει ήδη μεγάλες διαστάσεις, όπως ήδη έχουμε γράψει («Αντιδράσεις για τα αιολικά του Μοριά») και οι διαδικασίες από τυπικές έχουν αποκτήσει χαρακτήρα κινητοποιήσεων.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας έχει οριστεί για την Πέμπτη 26/9 στις 10:30 π.μ. και εκπρόσωποι των φορέων που έχουν καταθέσει αντιρρήσεις αναμένεται να παραβρεθούν. Θυμίζουμε ότι υπάρχουν ακόμα και υπηρεσιακές γνωμοδοτήσεις που στέκονται αρνητικά στο έργο, ενώ σχεδόν σύσσωμη η τοπική αυτοδιοίκηση έχει αντιδράσει. Μοναδική εξαίρεση ο Δήμος Τρίπολης, η θετική απόφαση του οποίου έχει ξεσηκώσει σοβαρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.
Απόρριψη του έργου και συνεδρίαση του ΠΕΣΥ ζητούν τρεις περιφερειακές παρατάξεις
Με πρωτοβουλία της παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος», με επικεφαλής τον Μανώλη Μάκαρη και με τη συμμετοχή των παρατάξεων «Νέα Πελοπόννησος», με επικεφαλής τον Πέτρο Τατούλη και «Πελοπόννησος Αφετηρία Ζωής» με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούλη, κατατέθηκε αίτημα με τις υπογραφές όλων των περιφερειακών συμβούλων των τριών αυτών παρατάξεων, να συνέλθει σε συνεδρίαση η ολομέλεια του Περιφερειακού Συμβουλίου με σκοπό τη λήψη απόφασης για την αναστολή αδειοδότησης εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) μέχρι την έγκριση του σχετικού Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου, αλλά και την απόρριψη των δυο έργων MORES και MORES II που αφορούν την εγκατάσταση 108 ανεμογεννητριών στις τοποθεσίες Άγιος Πέτρος – Βαλτέτσι – Νεστάνη – Τσεμπερού σε Αργολίδα – Αρκαδία και στην περιοχή Γαϊδαροβούνι σε Λακωνία και Μεσσηνία
Συγκεκριμένα οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης:
- Ζητούν την άμεση αναστολή των διαδικασιών αδειοδότησης μέχρις ότου ολοκληρωθεί το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ σε εθνικό επίπεδο και εγκριθεί μετά από διαβούλευση σε τοπικό επίπεδο.
- Απαιτούν λόγω σπουδαιότητας τα θέματα εγκατάστασης νέων ΑΠΕ να συζητούνται στην ολομέλεια του Περιφερειακού Συμβουλίου για να υπάρχει απαιτούμενη δημοσιότητα.
- Ζητούν να γνωμοδοτήσει αρνητικά το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για την εγκατάσταση των προαναφερόμενων δύο αιολικών πάρκων για λόγους αλλοίωσης του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, μη κοινωνικής αποδοχής, απουσίας ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού και ασυμβατότητας με το πρότυπο ανάπτυξης που βασίζεται στον τουρισμό.
«Το τελευταίο διάστημα έρχονται υπό μορφή χιονοστιβάδας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας εισηγήσεις για γνωμοδότηση επί νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Δεν συζητούνται όπως θα έπρεπε στην Ολομέλεια του Περιφερειακού Συμβουλίου και δεν απολαμβάνουν της απαραίτητης δημοσιότητας», γράφει σε ανάρτησή του ο επικεφαλής της παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος», περιφερειακός σύμβουλος Μανώλης Μάκαρης, ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία αναφερόμενος και στις «δικαιολογημένα μεγάλες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία αφού έχουν κατατεθεί 6000 υπογραφές και 5500 υπογραφές πολιτών αντίστοιχα κατά της κατασκευής αυτών των αιολικών πάρκων».
SOS Μαίναλο: Ένα ενιαίο αιολικό εργοστάσιο
«Αναμένουμε η Περιφέρεια Πελοποννήσου να γνωμοδοτήσει αρνητικά για τα αιολικά MORES και MORES II καθώς, μεταξύ άλλων:
• θίγουν ανεπανόρθωτα τη φυσική και πολιτισμική μας κληρονομιά, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την ταυτότητα της Πελοποννήσου καθώς και τις υφιστάμενες επενδύσεις των κατοίκων στην περιοχή,
• έρχονται σε αντίθεση με το Περιφερειακό Χωροταξικό της Πελοποννήσου,
• αποτελούν ένα ενιαίο αιολικό εργοστάσιο καθώς χρησιμοποιούν κοινές υποδομές και κοινή διασύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και η διακριτή περιβαλλοντική τους αδειοδότηση συνιστά παράνομη και απαγορευμένη κατάτμηση».
Το παραπάνω αναφέρει η συλλογικότητα SOS Μαίναλο, η οποία συντονίζει τις διαμαρτυρίες φορέων και πολιτών στην Αρκαδία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας