«Οταν θα σηκώσετε το χέρι σας να ψηφίσετε υπέρ, θα θυμίσετε την κίνηση που έκαναν οι αυτοκράτορες στις αρένες για τους μελλοθάνατους. Θα σημάνει τον θάνατό μας». Με αυτόν τον τρόπο, η Χρυσάνθη Αντωναροπούλου, από την Επιτροπή Αγώνα Φυλής, απευθύνθηκε στους περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφίας, κλείνοντας την τοποθέτησή της, στη διάρκεια της συζήτησης για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής.
Δέχτηκε τα περισσότερα χειροκροτήματα. Παρόντες στο πλήρες από κόσμο αμφιθέατρο, πολίτες, κινήματα και συλλογικότητες. Συμφωνούν ότι «η Φυλή θα έπρεπε να κλείσει εδώ και πολύ καιρό, όχι το 2020».
Ο νέος ΠΕΣΔΑ διατηρεί το «μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου», όπως έχει χαρακτηρίσει τη Φυλή η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δεν παρέλειψε να θυμίσει η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου. Η γενικότερη αοριστία του σχεδιασμού επιβεβαιώνεται πλέον και με... υπουργική βούλα!
Εξεπλάγη...
Ο νέος ΠΕΣΔΑ εγκρίθηκε με τις ψήφους των παρατάξεων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ (πλην των Μ. Μαντά, Α. Βασιλάκη και Φ. Νικολιδάκη, η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε), στη Ν.Δ. και στους ΑΝ.ΕΛΛ.
«Ισχυρίζομαι ότι πρόκειται για το τέλος ενός κύκλου και την αρχή ενός νέου κεφαλαίου, της οικονομικά και οικολογικά δίκαιης και βιώσιμης αποκεντρωμένης διαχείρισης, με δημόσιο χαρακτήρα», είπε -μεταξύ άλλων- η περιφερειάρχης, προαναγγέλλοντας κύκλο συνεννόησης με τις τοπικές κοινωνίες, πριν από την εφαρμογή του σχεδιασμού.
Αναφορικά με την αοριστία του ΠΕΣΔΑ, απάντησε ότι «πρόκειται για μία κατηγορία που προκαλεί έκπληξη». «Οσοι πατάνε στο θέμα της Φυλής είναι στην άλλη όχθη και οι εναντιώσεις τους είναι ψευδεπίγραφες», ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Δεν έχω πει τίποτα παραπάνω από αυτό που λέει ο ΠΕΣΔΑ: κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και αποκατάσταση».
«Η ορκωμοσία της περιφερειακής αρχής στο γυμναστήριο των Α. Λιοσίων συναγωνίζεται την κατάθεση στεφάνου στην Καισαριανή από τον Τσίπρα», είχε πει νωρίτερα η Δέσποινα Κουτσούμπα, από την παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Ο ΠΕΣΔΑ, σύμφωνα με τον Γ. Μανουσογιαννάκη από την παράταξη του ΚΚΕ, οδηγεί «στο να καταστεί πιο “εύπεπτη” για τα λαϊκά στρώματα η “σωτήρια” παρέμβαση, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, των επιχειρηματικών ομίλων».
Μια μέρα πριν
Ωστόσο, μία μέρα πριν από το περιφερειακό συμβούλιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος έστειλε τη γνωμοδότησή του για τον ΠΕΣΔΑ στην περιφέρεια.
Το υπουργείο επιβεβαιώνει ότι ο ΠΕΣΔΑ συνάδει με τις κατευθύνσεις και τους στόχους του Εθνικού Σχεδιασμού, καταλήγει όμως -επιεικώς- ότι χρήζει συμπλήρωσης. «Ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά», στη γνωμοδότηση αναφέρεται συνοπτικά ότι:
◈ Δεν παρουσιάζεται ο αριθμός, το είδος και η δυναμικότητα των μονάδων κομποστοποίησης του χωριστά συλλεγέντος ρεύματος βιοαποβλήτων,
◈ Δεν εμφανίζεται ο αριθμός, το είδος και η δυναμικότητα των εγκαταστάσεων επεξεργασίας υπολειμμάτων,
◈ Δεν εμφανίζεται ο αριθμός και η δυναμικότητα των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) [...] Αντίθετα, στην υποβληθείσα μελέτη του ΠΕΣΔΑ, παρά το γεγονός ότι επισημαίνεται πως ο μόνος σε λειτουργία ΧΥΤΑ Φυλής σύντομα θα κορεστεί, παρουσιάζεται ότι το θέμα χωροθέτησης και κατασκευής ΧΥΤΥ διερευνάται, ενώ δεν γίνεται αναφορά σχετικά με την αξιοποίηση έργων ΧΥΤΑ που είναι σε εξέλιξη.
«Η περαιτέρω ενσωμάτωση, επομένως, των Τοπικών Σχεδίων θα διαμορφώσει και θα οριστικοποιήσει τον ΠΕΣΔΑ. Κατά την άποψη της Υπηρεσίας μας, όμως, θα έπρεπε τουλάχιστον τα έργα διαχείρισης ΑΣΑ [Αστικών Στερεών Αποβλήτων], που αφορούν κεντρικές μονάδες επεξεργασίας και διάθεσης, να παρατίθενται αναλυτικά και με αναφορά στις δυναμικότητές τους στο παρόν ΠΕΣΔΑ», αναφέρει το έγγραφο, συμπληρώνοντας ότι δεν έχει γίνει οικονομική αποτίμηση του Σχεδιασμού.
Φυλή: Πολύ χρήμα, αλλά για ποιους;
Συνολικά 633.722.047,54 ευρώ έχουν καταβληθεί στον Δήμο Φυλής (πιο συγκεκριμένα στον Δήμο Ανω Λιοσίων και στο Δήμο Φυλής, πριν συνενωθούν με τον «Καλλικράτη») ως αντισταθμιστικά οφέλη -ένα εργαλείο εκμαυλισμού της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής διοίκησης, όπως λειτούργησαν κατά κοινή ομολογία- κατά την περίοδο 1991-2014.
Τα ποσά, που προέρχονται από δημοτικά τέλη που καταβάλλουν δημότες όλων των δήμων της Αττικής, είναι γνωστά και έχουν γίνει αναφορές γι’ αυτά σε πλήθος δημοσίων τοποθετήσεων.
Τα έτη 2013 και 2014 ο Δήμος Φυλής λάμβανε 40,3 εκατ. ετησίως. Επειτα από απόφαση του ΕΔΣΝΑ για μείωση των αντισταθμιστικών οφελών κατά 10% (την άνοιξη υπήρχε σκέψη για μείωση 20%-30%, για μόνον ένα χρόνο), θα καταβάλλονται ετησίως στο Δήμο Φυλής αντισταθμιστικά ύψους 36.270.000 ετησίως, για 4 χρόνια, με ταυτόχρονη κατεύθυνση και την αποκατάσταση της περιοχής από τη χρόνια επιβάρυνση.
Οπως και να έχει, ο Δήμος Φυλής έχει ένα εξασφαλισμένο ποσό για την επόμενη τετραετία. Αυτοδιοικητικά στελέχη συμφωνούν πως το μεγάλο στοίχημα είναι τα χρήματα να πέσουν πραγματικά προς όφελος της κοινωνίας της Φυλής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας