Αθήνα, 27°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
28.1° 25.6°
2 BF
70%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
26.0° 22.9°
1 BF
63%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
26°C
26.6° 25.0°
3 BF
69%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
24.1° 21.9°
1 BF
94%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
23°C
23.5° 21.0°
2 BF
66%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
2 BF
68%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.6° 19.6°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
29.4° 27.8°
0 BF
57%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
25°C
26.1° 23.9°
1 BF
50%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
27.8° 27.4°
2 BF
54%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
27°C
26.8° 26.8°
1 BF
78%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
22.8° 22.8°
4 BF
84%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
23.4° 21.9°
0 BF
68%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
28.4° 27.4°
1 BF
45%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
28°C
28.2° 27.8°
2 BF
46%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
26°C
28.2° 25.8°
2 BF
35%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
24°C
24.2° 23.6°
2 BF
82%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
84%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
canadair
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Δράσεις την Ημέρα Περιβάλλοντος

Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος καλεί επιστημονικούς φορείς, οικολογικά κινήματα και ευαισθητοποιημένους πολίτες να στείλουν ισχυρό μήνυμα αντίστασης, οργανώνοντας εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα την Κυριακή 2 Ιουνίου.

Πρόσκληση σε συντονισμένη δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος την Κυριακή, 2 Ιουνίου, απευθύνει το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος. Το Επιμελητήριο καλεί τους περιβαλλοντικούς και επιστημονικούς φορείς, συλλογικότητες και κινήματα να οργανώσουν, ο καθένας στον τόπο του και κατά προτίμηση την ίδια μέρα, εκδήλωση (ομιλία, συγκέντρωση, προβολή, συναυλία, δρώμενο, αγώνα δρόμου, ορειβασία, ποδηλατοδρομία κ.λπ.) που θα προβάλλει το περιβαλλοντικό πρόβλημα κάθε περιοχής με κοινό σύνθημα «Ημέρα Περιβάλλοντος 2024: Δεν γιορτάζουμε. Στέλνουμε σήμα κινδύνου».

«Σκοπός μας είναι να αναδειχθεί η αγωνία των κατοίκων σε όλη τη χώρα για την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται και τα χειρότερα που έρχονται. Ο κάθε τόπος την υφίσταται με διαφορετική μορφή και τρόπο, αλλά το μήνυμα της αντίδρασης πρέπει να είναι κοινό και ισχυρό ώστε να μην μπορεί να αγνοηθεί από όλους εκείνους που με τις πολιτικές τους σχεδιάζουν, εγκρίνουν, προκαλούν ή ανέχονται την καταστροφή αυτή», αναφέρει στο κάλεσμά του το Επιμελητήριο.

Το υλικό των εκδηλώσεων αυτών θα αναρτηθεί σε ειδικό site που θα ανακοινωθεί, ώστε ο καθένας να ενημερωθεί για τα προβλήματα του διπλανού του και με τη δημιουργία συνεργειών να τον συνδράμει στη συνέχεια με όποιον τρόπο μπορεί.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πλησιάζει, αλλά δυστυχώς η χώρα μας δεν έχει κανένα λόγο να γιορτάζει και να περηφανεύεται για τα περιβαλλοντικά της επιτεύγματα. Ακριβώς το αντίθετο. Η ελληνική φύση –δάση, βουνά, θάλασσες και ακρογιαλιές, κάμποι και ποτάμια– μεταλλάσσεται ραγδαία σε ένα τοπίο αγνώριστο, λεηλατημένο, μελαγχολικό και αφιλόξενο. Οπως και οι ζωές μας, που συνδέονται άρρηκτα με αυτή.

»Τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν είναι πλέον θεωρητικά ούτε μελλοντικά. Εχουν φτάσει στην πόρτα του καθενός μας. Περιβαλλοντικές οργανώσεις, φορείς και πολίτες σε ολόκληρη την Ελλάδα τα βιώνουν με διαφορετικές σε κάθε περιοχή μορφές αλλά με την ίδια αυξανόμενη ένταση. Δραστηριοποιούνται δυναμικά για να εκφράσουν με κάθε θεσμικό μέσο την τεκμηριωμένη αντίθεσή τους στην περιβαλλοντική καταστροφή. Δεν τους ακούει όμως κανείς», αναφέρει στην πρόσκλησή του το Επιμελητήριο.

«Η ελληνική φύση είναι η βάση του τρόπου ζωής και του πολιτισμού μας, η πηγή του αληθινού εθνικού μας πλούτου και της βιώσιμης οικονομίας μας, η χαρά της ζωής και το καταφύγιό μας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ολα αυτά σήμερα γλιστρούν και χάνονται μέσα από τα χέρια μας και οι επόμενες γενιές δεν θα τα γνωρίσουν ποτέ. Η προστασία της ελληνικής φύσης είναι λοιπόν υπόθεση όλων μας», καταλήγει.

«Δεν γιορτάζουμε. Στέλνουμε σήμα κινδύνου»*:

● Για τις θάλασσές μας, που μετατρέπονται σε βιομηχανικές ζώνες για εξορύξεις υδρογονανθράκων, υπεράκτια αιολικά πάρκα και εντατικές υδατοκαλλιέργειες.

● Για τις ακτές μας, τα 16.000 χιλιόμετρα της ακτογραμμής μας που καταπατώνται με μανία, μόνο 198 παραλίες χαρακτηρίζονται ελεύθερες, οι υπόλοιπες γίνονται οικονομικά απρόσιτες για τους περισσότερους και κάποιες γίνονται κλειστές και απροσπέλαστες για όλους, αν το επιθυμούν οι επενδυτές που τις εκμεταλλεύονται.

● Για τα βουνά μας, που αντί για δάση σκεπάζονται με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά.

● Για τα δάση μας, που καίγονται και «αξιοποιούνται» αντί να αναδασωθούν.

● Για τα ποτάμια και τα ρέματα που ρυπαίνονται, μπαζώνονται και φράζονται και ύστερα θρηνούμε για την πλημμύρα και την καταστροφή.

● Για τα νησιά μας, που βουλιάζουν από τον υπερτουρισμό, καταπίνοντας την ομορφιά, τη φυσιογνωμία, τον τρόπο ζωής, τον πολιτισμό αιώνων.

● Για τις πόλεις, που γίνονται αβίωτες για τους κατοίκους τους.

● Για το νερό, που από δημόσιο αγαθό μετατρέπεται σε εμπορεύσιμο προϊόν.

● Για τα άγρια ζώα και πουλιά, που εξοντώνονται μαζί με το φυσικό τους περιβάλλον, αλλά και για τα ήμερα που βασανίζονται στο όνομα της αφθονίας, της έρευνας ή της ψυχαγωγίας.

● Για την κλιματική κρίση, που πολεμάμε με τρόπο παράλογο εξοντώνοντας στο όνομά της κάθε φυσικό μας σύμμαχο στην αντιμετώπισή της – δάση, θαλάσσιες ποσειδωνίες, βιοποικιλότητα, ελεύθερη γη.

● Για τα δηλητήρια που πίνουμε και τρώμε, ανήμποροι να κάνουμε αλλιώς.

● Για τη γεωργική γη και τα βοσκοτόπια, τους αγρότες, τους ψαράδες, τους μελισσοκόμους και όλους εκείνους που παράγουν τον αληθινό πλούτο της χώρας.

* Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Δράσεις την Ημέρα Περιβάλλοντος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας