Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.8° 13.2°
2 BF
78%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
14.4° 11.0°
1 BF
80%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
14°C
13.8° 8.0°
2 BF
58%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
2 BF
66%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
11.3° 9.9°
0 BF
93%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.7° 10.0°
1 BF
78%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
6°C
9.0° 6.4°
2 BF
70%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
7°C
6.8° 6.8°
1 BF
71%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.6° 11.5°
2 BF
78%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
8.5° 8.5°
2 BF
74%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
14°C
14.4° 14.4°
2 BF
77%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
70%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
48%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
10.7° 8.9°
2 BF
76%
Λαμία
Αίθριος καιρός
12°C
12.5° 12.5°
2 BF
76%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.0° 15.8°
3 BF
72%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.4° 13.8°
2 BF
47%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.6° 11.6°
2 BF
91%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
12°C
13.3° 11.4°
2 BF
91%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
5°C
5.5° 5.5°
1 BF
84%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
vivlio kokali
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πέτρος Κόκκαλης – Ξενοφών Κοντιάδης, Εκδόσεις «Τόπος», 2024, 280 σελ.

«Ο κόσμος καίγεται!»

Ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, που έχει ήδη προσχωρήσει στην ευρωομάδα των Πρασίνων και ανακοινώσει την ίδρυση του νέου κόμματος «Κόσμος», με το οποίο θα διεκδικήσει εκπροσώπηση και στο ευρωκοινοβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου, συνυπογράφει με τον καθηγητή Ξενοφώντα Κοντιάδη το βιβλίο που από σήμερα κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις «Τόπος».

Το βιβλίο αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρουσίαση και τεκμηρίωση του «μανιφέστου» του νέου φορέα, που φιλοδοξεί να αποκαλύψει τα πολιτικά και ταξικά χαρακτηριστικά της κλιματικής κρίσης, τα οποία υπαγορεύουν ως μονόδρομο μια ριζική αλλαγή πολιτικής σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Η «Εφ.Συν.» προδημοσιεύει ένα χαρακτηριστικό κεφάλαιο από το βιβλίο με τον... εμπρηστικό τίτλο «Ο κόσμος καίγεται».

Δεν υπάρχουν πολλές βεβαιότητες στον σημερινό κόσμο, πέραν της σίγουρης εξαφάνισης του ανθρώπινου είδους αν δεν ανακοπεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως και της βεβαιότητας πως αυτή η υπερθέρμανση είναι ανθρωπογενής: εμείς την προκαλέσαμε και είναι στο χέρι μας να την ανακόψουμε. Βεβαιότητα αποτελεί επίσης η γνώση πως είτε θα δράσουμε όλοι μαζί είτε θα χαθούμε όλοι μαζί. Η αρχή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, πως «κανείς δεν είναι ασφαλής, αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς», δεν μπορεί να βρει καλύτερο πεδίο εφαρμογής.

Το ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε όλοι σήμερα είναι αν σκοπεύουμε να φανούμε υπεύθυνοι απέναντι στις επερχόμενες γενιές ή θα υπογράψουμε την καταδίκη τους. Σε έναν κόσμο χωρίς βεβαιότητες, έχουμε άλλη μία: Η ανακοπή της κλιματικής κρίσης θα κριθεί αυτή τη δεκαετία, μέχρι το 2030. Αν αποτύχουμε, αν αδρανήσουμε, θα έχουμε πάρει τις επόμενες γενιές στον λαιμό μας. Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση όλων.

Πρέπει να επαναλαμβάνεται με κάθε ευκαιρία, μέχρι να γίνει κτήμα και συνείδηση όλων, πως η επένδυση σε πυρηνική ενέργεια ή σε ορυκτά καύσιμα σήμερα θα χρειαστεί δεκαετίες για να αποδώσει και μάλιστα με πανάκριβο κόστος χρήσης.

Την ίδια ώρα, η επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η εξοικονόμηση θα αποδώσουν σε μόλις μερικούς μήνες, με τη διαφορά πως δεν θα κλέψουν το οξυγόνο των παιδιών μας, αλλά θα το απελευθερώσουν. Τα χρήματα και ο χρόνος είναι περιορισμένα. Γιατί να επενδύσει κάποιος στην καταστροφή; Από ευκολία; Για μεγαλύτερα κέρδη; Από συμβιβασμό με ένα προβληματικό status quo;

Η ιδέα της αέναης μεγέθυνσης καταρρέει αν αντιληφθούμε πως υπάρχουν πλανητικά όρια. Παραγωγικά έχουμε ξεπεράσει προ πολλού τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε τώρα είναι να μετασχηματίσουμε την κοινωνία μας σύμφωνα με τις αρχές μας, δηλαδή να θεσπίσουμε τη στέγη, την ενέργεια, το νερό, την τροφή, την πρόσβαση στην υγεία και την παιδεία ως αδιαπραγμάτευτα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία θα διασφαλίζει το κράτος για όλους τους πολίτες.

Το κράτος θα πρέπει να αναλάβει έναν ακόμα ρόλο. Η κλιματική κατάρρευση απαιτεί τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές, αλλά και αποζημιώσεις των θυμάτων. Καμιά αγορά δεν είναι σε θέση να καλύψει αυτές τις επενδύσεις. Αντιθέτως, μαζί με τους πολίτες, η οικονομία θα χρειαστεί αυτές τις νέες υποδομές, όπως θα χρειαστεί να παραμείνουν οι κοινωνίες λειτουργικές και ειρηνικές. Η ιδέα της απορρύθμισης μιας αγοράς που επεδίωκε να υπάρξει έξω από το κράτος ήταν η αιτία πίσω από τις κρίσεις που ζήσαμε και θα ζήσουμε.

Αυτή η αντίληψη για τον ρόλο της αγοράς, πολύ κακώς, μας έπεισε πως το κράτος αποτελεί εμπόδιο στην ευμάρεια και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ στην πραγματικότητα παρασιτούσε, δεν πλήρωνε φόρους, κακοπλήρωνε τους εργαζομένους της, οι οποίοι σε ακραίες περιπτώσεις βασίζονταν στην κρατική αρωγή μέσω κουπονιών σίτισης αντί να ζουν από τον μισθό τους, από μια σχέση πλήρους απασχόλησης. Πρόκειται για το μοντέλο της απληστίας, όπως το χαρακτηρίζει συνοπτικά ο Μπέρνι Σάντερς.

Σήμερα είμαστε στο στάδιο ενός βίαιου ξυπνήματος, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων επί δεκαετίες ότι οδηγούμαστε σε αδιέξοδο. Ακούγαμε πως η κλιματική δράση, η καταπολέμηση των αιτιών της κλιματικής κατάρρευσης θα οδηγούσε σε επισιτιστική κρίση. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Η κλιματική αδράνεια, η αδράνεια και της παρούσας κυβέρνησης επί πέντε χρόνια, η υποχώρηση από κάθε έργο συντήρησης των υποδομών, αλλά και ανάπτυξής τους σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις δεσμεύσεις μας για χρήματα που είχαμε εκταμιεύσει, οδήγησαν στην καταστροφή της Θεσσαλίας. Στην απώλεια του 20% της αγροτικής γης. Η αναγκαιότητα για κλιματική δράση δεν είναι πια έκκληση, σενάριο, εικασία ή παράκληση. Είναι όρος επιβίωσης.

Την ίδια ώρα, η τιμή του ήλιου και του αέρα παραμένει δωρεάν. Εχουμε την τεχνολογία, τα χρήματα και την ευκαιρία να καλύψουμε τις ενεργειακές ανάγκες της βιομηχανίας, της μετακίνησης και των νοικοκυριών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με έμφαση στην αυτοπαραγωγή και τις ενεργειακές κοινότητες. Εκεί όπου η παραγωγή υπολείπεται της ζήτησης, οφείλουμε να κάνουμε όσα πρέπει ξεκινώντας από τη μείωση της σπατάλης και προχωρώντας σε γενναία εξοικονόμηση πόρων.

Οι κοινωνίες που θα προχωρήσουν ταχύτερα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα θα είναι εκείνες που θα προσελκύσουν τις νέες επενδύσεις, επειδή θα παρέχουν ασφάλεια και κοινωνική ειρήνη. Αν το αυτονόητο της επιστημονικής γνώσης δεν είναι αρκετό, ας κοιτάξουμε τους εσωτερικούς πρόσφυγες της Εύβοιας, τις τιμές των τροφίμων μετά την καταστροφή της Θεσσαλίας. Ας θυμηθούμε τις καταστροφές που βίωσε ο πλανήτης και η χώρα μας το 2023 και ας απαιτήσουμε να γίνουν όσα είναι αναγκαία για να μην επαναληφθούν.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερα μέρη, καθένα από τα οποία περιλαμβάνει 10 κεφάλαια. Τα τέσσερα μέρη φέρουν τους τίτλους: «Η αποκάλυψη της αλήθειας», «Δεσμεύσεις, στόχοι και γεωπολιτικές συγκρούσεις», «Πράσινες πολιτικές» και «Προς ένα δίκαιο πράσινο συμβόλαιο».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Ο κόσμος καίγεται!»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας