Αθήνα, 11°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 8.9°
2 BF
86%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
11.0° 8.2°
1 BF
71%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
11.5° 9.4°
3 BF
85%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
5°C
8.0° 4.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.8° 6.0°
1 BF
63%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
2°C
6.2° 2.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.1° 9.1°
1 BF
85%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
11.6° 9.8°
3 BF
84%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
7°C
6.8° 6.8°
2 BF
65%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 10.5°
2 BF
58%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
10°C
9.6° 9.6°
2 BF
65%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.0° 12.0°
3 BF
59%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
6°C
8.4° 5.9°
2 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.6° 8.5°
1 BF
84%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.8°
3 BF
53%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
9°C
11.5° 8.8°
0 BF
93%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.5° 10.5°
1 BF
79%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
10.5° 6.7°
1 BF
83%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
5.5° 5.5°
1 BF
81%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
cop28
AP Photo/Peter Dejong

COP28: Από μια κλωστή κρέμεται η διάσωση του κλίματος στην τελική ευθεία πριν τις αποφάσεις

Στη δεύτερη βδομάδα της μπαίνει η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα COP28 και η κρίσιμη ώρα των αποφάσεων για το μέλλον της κλιματικής αλλαγής πλησιάζει και μένει να φανεί αν θα σημειωθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα για αλλαγή πορείας από την κλιματική καταστροφή.

Οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και στους τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθεί, με παράλληλο στόχο την προσαρμογή των κοινωνιών στην άνοδο της θερμοκρασίας που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια με καταστροφικές συνέπειες. 

Γίνεται προσπάθεια για την οριστικοποίηση ενός βασικού εγγράφου που ονομάζεται Παγκόσμιος Απολογισμός. Σε αυτό αξιολογείται η πρόοδος του κόσμου στη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης από τη συμφωνία του Παρισιού του 2015, ενώ εξετάζεται ένα συνολικό σχέδιο προκειμένου να μην ξεπεραστεί ο στόχος της για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας έως τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.

Το προσχέδιο του Παγκόσμιου Απολογισμού κυκλοφορεί εδώ και μέρες, και οι δυνατότητες του είναι πολλές, ωστόσο δεν είναι καθόλου σαφές τι θα αποτυπωθεί στο τελικό κείμενο. Τώρα εναπόκειται στους εκπροσώπους των χωρών που συμμετέχουν να διαπραγματευτούν για το πώς θα πρέπει να μοιάζει το μέλλον και αν θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων -κατά το αίτημα των περιβαλλοντικών οργανώσεων, των ακτιβιστών για το κλίμα και πολλών ειδικών και μερικών χωρών -ή αν θα ληφθεί μια πιο μετριοπαθής απόφαση αναντίστοιχη των αναγκών.

Αισιοδοξία για βήματα προς την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων

Οι χώρες της ΕΕ, μαζί με τις μικρές νησιωτικές χώρες -που βιώνουν πολύ βαρύτερα τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης -και ορισμένες προοδευτικές χώρες της Λατινικής Αμερικής- έχουν ευθυγραμμιστεί με το αίτημα για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, δήλωσαν ορισμένοι διαπραγματευτές. Αν και θα υπάρξει ισχυρή αντίσταση στο μέτρο αυτό, οι αξιωματούχοι είναι βέβαιοι ότι οι αναφορές για απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα θα εμφανιστούν στο τελικό κείμενο για πρώτη φορά και με σαφές χρονοδιάγραμμα συμβατό με τις επιστημονικές εκθέσεις του ΟΗΕ.

Οι εκπρόσωποι των φτωχών εθνών και οι υπέρμαχοι του κλίματος ασκούν μεγάλη πίεση στους διαπραγματευτές των τμημάτων ορυκτών καυσίμων.

«Η επιτυχία της COP28 δεν θα εξαρτηθεί από τις ομιλίες από μεγάλες σκηνές», δήλωσε η ακτιβίστρια για το κλίμα της Ουγκάντα Vanessa Nakate. «Θα εξαρτηθεί από τους ηγέτες που θα ζητήσουν μια δίκαιη και ισότιμη σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων χωρίς εξαιρέσεις και περισπασμούς».

AP Photo/Peter Dejong

Οι συζητήσεις για τον λεγόμενο Παγκόσμιο Στόχο για την Προσαρμογή - μια δέσμευση που αναλήφθηκε στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για την ενίσχυση της ικανότητας του κόσμου να αντιμετωπίσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από το κλίμα - επισκιάζονται από τις διαπραγματεύσεις για το πώς ο κόσμος θα μειώσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων, προκαλώντας απογοήτευση σε ορισμένους ακτιβιστές για το κλίμα στις πιο ευάλωτες χώρες.

Αξιωματούχοι και ακτιβιστές από τα ευάλωτα έθνη ζητούν περισσότερα χρήματα για να τα ενισχύσουν στην αντιμετώπιση φαινομένων όπως οι καύσωνες, οι ξηρασίες, οι πλημμύρες και οι ακραίες καταιγίδες. Οι μεγάλες χώρες που εκπέμπουν ορυκτά καύσιμα πρέπει να πληρώσουν τις ευάλωτες, αναπτυσσόμενες χώρες που πλήττονται από αυτά τα φαινόμενα, λένε ειδικοί και αξιωματούχοι, για να τις βοηθήσουν να αποφύγουν καταστροφικές ανθρωπιστικές και οικονομικές απώλειες.

AP Photo/Peter Dejong
AP Photo/Peter Dejong

Οι δυσκολίες και οι προκλήσεις

«Το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι η προσαρμογή είναι στην πραγματικότητα ο δεύτερος μακροπρόθεσμος στόχος της συμφωνίας του Παρισιού", δήλωσε η Amy Giliam Thorp, με έδρα τη Νότια Αφρική, από τη δεξαμενή σκέψης για το κλίμα Power Shift Africa. Ο πρώτος στόχος είναι η δέσμευση να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή.

Οι συνομιλίες για το κλίμα έχουν ήδη υποσχεθεί εκατομμύρια για την αντιμετώπιση των συνεπειών των ακραίων καιρικών φαινομένων που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο ενός ταμείου ζημιών και απωλειών , και πάνω από εκατό έθνη υποσχέθηκαν να τριπλασιάσουν την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η προσαρμογή δεν έχει δει παρόμοιες δεσμεύσεις στη συζήτηση μέχρι στιγμής. Σε μια διαμαρτυρία την Παρασκευή που ζητούσε περισσότερα χρήματα για την προσαρμογή, η ακτιβίστρια για το κλίμα Evelyn Achan από την Ουγκάντα δήλωσε ότι "οι χώρες μας, οι κοινότητές μας υποφέρουν τόσο πολύ".
"Δεν έχουμε τα χρήματα για να προσαρμοστούμε στην κλιματική κρίση και παρόλα αυτά δεν προκαλούμε εμείς την κλιματική κρίση, εμείς είμαστε οι λιγότερο υπεύθυνοι για την κλιματική κρίση. Έτσι, απαιτούμε από τους ηγέτες να θέσουν σε εφαρμογή χρηματοδότηση για την προσαρμογή", δήλωσε.
Παρατηρητές λένε ότι ένας στόχος για την προσαρμογή είναι πιθανό να αποφασιστεί στη σύνοδο κορυφής, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα, πρόκειται να είναι μόνο ένα κλάσμα από αυτό που ζητούν ορισμένα έθνη.

Ποιος θα φιλοξενήσει την COP29;

Εν τω μεταξύ, σημειώθηκε πρόοδος την Πέμπτη όσον αφορά την απόφαση για τους οικοδεσπότες της διάσκεψης για την COP29 του επόμενου έτους, αφού το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία συμφωνούν να εργαστούν προς την κατεύθυνση μιας ειρηνευτικής συνθήκης. Είπε ότι η Αρμενία υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Αζερμπαϊτζάν να φιλοξενήσει τις συνομιλίες αποσύροντας τη δική της υποψηφιότητα.

Οι χώρες δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε έναν ανατολικοευρωπαϊκό οικοδεσπότη για τη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα του επόμενου έτους, με τη Ρωσία να ασκεί βέτο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να αρνούνται η μία τις υποψηφιότητες της άλλης. Η απόφαση σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής της συνόδου και την προεδρία αναμένεται να ληφθεί εντός της επόμενης εβδομάδας.

Μακριά από τις διαπραγματεύσεις, το θέμα της Παρασκευής στη διάσκεψη για το κλίμα ήταν η ημέρα της νεολαίας, με τους διοργανωτές να χαρακτηρίζουν ζωτικής σημασίας τη συμμετοχή των νέων στον ακτιβισμό για το κλίμα, επειδή θα επηρεαστούν περισσότερο από τις αποφάσεις της COP28. Οι ακτιβιστές αναμένεται να εντείνουν τις εκκλήσεις για ισχυρότερη δράση την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
COP28: Από μια κλωστή κρέμεται η διάσωση του κλίματος στην τελική ευθεία πριν τις αποφάσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας