Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
16.2° 13.6°
2 BF
85%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.8° 10.1°
1 BF
80%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 14.9°
3 BF
76%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
0 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.2° 11.0°
1 BF
86%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
9.0° 7.4°
1 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
1 BF
85%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.8° 11.9°
2 BF
93%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
11°C
10.7° 10.7°
0 BF
70%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
88%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
82%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
3 BF
72%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
13°C
14.1° 12.9°
0 BF
94%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.1° 13.5°
0 BF
88%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.4° 14.8°
2 BF
84%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
16.1° 12.8°
0 BF
90%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.7° 12.7°
1 BF
75%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.6° 9.7°
1 BF
100%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
1 BF
96%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024
cop28
AP Photo/Rafiq Maqbool
Με κόστος ζημιών πολλών τρισεκατομμυρίων θα επιβαρυνθούν για άλλη μία χρονιά

COP28: Το «μάρμαρο» της κλιματικής κρίσης θα πληρώσουν ξανά οι φτωχές χώρες

Στη μέγγενη της κλιματικής κρίσης, για την οποία ευθύνονται κατά κύριο λόγο οι πλούσιες χώρες του πλανήτη, φαίνεται πως θα παραμείνουν για μια ακόμη χρονιά οι φτωχότερες χώρες, που επηρεάζονται δυσανάλογα περισσότερο, καθώς η διάσκεψη της COP28 για το κλίμα δεν αναμένεται να αποδώσει καρπούς και σίγουρα όχι τα επιθυμητά αποτελέσματα για να υπάρξει αλλαγή πορείας. Σημειώνεται ότι ο διακηρυγμένος στόχος της διάσκεψης είναι διπλός, αφενός η χάραξη μιας ολιστικής κλιματικής πολιτικής με αιχμή του δόρατος την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων και τη στροφή στην «πράσινη» ενέργεια και αφετέρου την ουσιαστική ενίσχυση των φτωχότερων χωρών που πλήττονται δυσανάλογα από την κλιματική κρίση.

Η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, στην οποία προεδρεύει ο επικεφαλής της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, εστίασε σήμερα την προσοχή της στον τρόπο με τον οποίο οι αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταβάλουν τρισεκατομμύρια δολάρια που, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, θα χρειαστούν για να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η G20, η ένωση των μεγαλύτερων οικονομιών και βιομηχανικών χωρών που ευθύνονται για τα 4/5 του συνόλου των ρύπων που απελευθερώνονται παγκοσμίως, δήλωσε στο Νέο Δελχί νωρίτερα φέτος ότι οι χώρες τους θα χρειαστούν 5,9 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030 για να επιτύχουν τους στόχους τους για το κλίμα. Λένε ότι χρειάζονται άλλα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια, αν θέλουν να μπουν σε τροχιά για να έχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.

AP Photo/Rafiq Maqbool, File

Μέχρι τώρα πάντως, έχουν συγκεντρωθεί μονάχα μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ως επιχορήγηση για τις φτωχότερες χώρες, ενώ και οι πλούσιες δεν έχουν προχωρήσει σε ουσιαστικές δεσμεύεις και σε κάθε περίπτωση δεν έχουν τηρήσει αυτές που έκαναν στις προηγούμεμενες διασκέψεις για το Κλίμα.

Οι ακτιβιστές του κλίματος αναφέρθηκαν στο θέμα της διάσκεψης στο Ντουμπάι, διοργανώνοντας διαμαρτυρία έξω από το συνεδριακό κέντρο που φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες ηγέτες, οικονομολόγους, επιχειρηματίες, φιλάνθρωπους και άλλους που έχουν ως διακηρυγμένο κοινό στόχο να βρουν έναν τρόπο να ανανεώσουν τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος παράγει και χρησιμοποιεί ενέργεια τον 21ο αιώνα.

«Δισεκατομμύρια, όχι εκατομμύρια! Γεμίστε το ταμείο τώρα!» φώναζαν, αναφερόμενοι στο ταμείο ζημιών και απωλειών για τις χώρες που πλήττονται από την κλιματική ζημία. Χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν δεσμεύσει εκατοντάδες εκατομμύρια στο ταμείο.

AP Photo/Rafiq Maqbool

Σε εκδήλωση Τύπου που διοργάνωσε το Φόρουμ για τους Ευάλωτους στο Κλίμα, ο γενικός γραμματέας της ομάδας ήταν απαισιόδοξος για τις εκκλήσεις των ακτιβιστών για το κλίμα που εισακούονται από τις ανεπτυγμένες χώρες.

AP Photo/Peter Dejong
AP Photo/Peter Dejong

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ, η πλουσιότερη χώρα του κόσμου, δεν έχει στηρίξει ποτέ την πρόταση για έναν παγκόσμιο φόρο και οι Ρεπουμπλικάνοι στο αμερικανικό Κογκρέσο είναι απρόθυμοι να υιοθετήσουν νέους φόρους και είναι ιδιαίτερα διστακτικοί στη χρηματοδότηση πολλών πολυμερών οργανισμών και προγραμμάτων. Στο μεταξύ, το Σάββατο, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, είπε από το βήμα της διάσκεψης ότι η χώρα της θα διαθέσει τρία δισεκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη των φτωχών χωρών απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, ένα πολύ μικρό τμήμα της αναγκαίας ετήσιας χρηματοδότησης των 250 δισ., σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες.

«Δεν είναι εύκολο να επιβληθεί ένας διεθνής φόρος. Χρειάζεται να συμφωνήσουν οι χώρες να κάνουν αυτούς τους φόρους», δήλωσε ο λόρδος Νίκολας Στερν, συμπρόεδρος μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων που εξετάζει το κόστος της χρηματοδότησης της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Και οι φτωχότερες χώρες χρειάζονται χρήματα εκ των προτέρων για να είναι δυνατές οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Δεν αρκούν τα λόγια και οι πόροι που έχουν διατεθεί μέχρι τώρα

Τα μικρά νησιωτικά έθνη πιέζουν για τη χρηματοδότηση στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας για τις συμμετέχουσες στην COP28 χώρες να μπορέσουν να προσαρμοστούν στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών που επηρεάζει πρώτα και κύρια τις φτωχότερες χώρες.

Η πρωθυπουργός των Μπαρμπάντος, Μία Μότλι, επικεντρώθηκε στην τοποθέτησή της στο πώς οι φτωχότερες χώρες, με τη βοήθεια των πλουσιότερων  και της διεθνούς χρηματοδότησης, θα μπορούσαν να επωμιστούν το αστρονομικό κόστος για την προσαρμογή του κόσμου στην κλιματική αλλαγή, τη μείωση των μελλοντικών της επιπτώσεων και την πληρωμή των απωλειών και των ζημιών που προκαλούνται καθώς τα κλιματικά προβλήματα, όπως οι πλημμύρες, οι δασικές πυρκαγιές και οι καύσωνες, σαρώνουν τις κοινότητες.

«Αυτή ήταν ίσως η μεγαλύτερη πρόοδος που έχουμε δει τους τελευταίους 12 μήνες όσον αφορά τη χρηματοδότηση», δήλωσε η Μότλι στους δημοσιογράφους σχετικά με τις δεσμεύσεις για τη χρηματοδότηση της μετάβασης σε καθαρή ενέργεια, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

«Αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί που πρέπει να είμαστε», είπε.

AP Photo/Rafiq Maqbool

Η Μότλι επαίνεσε την επίσημη έναρξη ενός ταμείου «ζημιών και απωλειών» στην COP28, το οποίο, σύμφωνα με τους διοργανωτές, έχει ήδη αντλήσει περίπου 720 εκατομμύρια δολάρια σε δεσμεύσεις, αλλά δήλωσε ότι απέχει πολύ από τα 420 δισεκατομμύρια δολάρια - με «Β» - που απαιτούνται.

Η Μότλι δήλωσε ότι ένας φόρος επί των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, που θα καθοριστεί με συντελεστή 0,1%, θα μπορούσε να συγκεντρώσει 420 δισεκατομμύρια δολάρια γι' αυτό, «όχι 720 εκατομμύρια δολάρια εκεί που βρισκόμαστε σήμερα».

«Αν παίρναμε το 5% των κερδών από πετρέλαιο και φυσικό αέριο πέρυσι - τα κέρδη από πετρέλαιο και φυσικό αέριο ήταν 4 τρισεκατομμύρια δολάρια - αυτό θα μας έδινε 200 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε η Μότλι. «Αν είχαμε 1% φόρο επί της αξίας της ναυτιλίας - που, πέρυσι, η αξία της ήταν 7 τρισεκατομμύρια δολάρια - αυτό θα μας έδινε 70 δισεκατομμύρια δολάρια».

Ο Σέντρικ Σούστερ, υπουργός φυσικών πόρων της Σαμόα, δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος ότι οι συνομιλίες για το κλίμα θα μπορούσαν να σημειώσουν πρόοδο στο θέμα της χρηματοδότησης, αλλά παρότρυνε ότι οι χώρες απέχουν ακόμη πολύ από το σημείο που πρέπει να βρίσκονται.

Ο Σούστερ, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Συμμαχίας Μικρών Νησιωτικών Κρατών, δήλωσε ότι οι κάτοικοι της Σαμόα «θέλουν να είναι σίγουροι ότι θα επιβιώσουν ... Η εμπιστοσύνη τους σε εμάς είναι να είμαστε εδώ, να ενισχύσουμε τις φωνές τους και να κατανοήσει ο κόσμος το αποτέλεσμα των ανησυχιών τους και να διασφαλίσουμε ότι θα ληφθούν οι σωστές παγκόσμιες αποφάσεις».

Θυσία στον βωμό της κλιματικής κρίσης η ανθρώπινη υγεία

Ενεργειακές μπίζνες στο περιθώριο της διάσκεψης

Η εταιρεία προηγμένων πυρηνικών αντιδραστήρων TerraPower LLC του Μπιλ Γκέιτς και η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας ENEC των ΗΑΕ ανακοίνωσαν σήμερα πως συμφώνησαν να μελετήσουν τις δυνατότητες να αναπτυχθούν προηγμένοι αντιδραστήρες στα ΗΑΕ και στο εξωτερικό.

Το σχετικό μνημόνιο κατανόησης συνήφθη στο πλαίσιο της προώθησης από τα ΗΑΕ της επέκτασης της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και μιας δέσμευσης από περισσότερες από 20 χώρες στη διάσκεψη της COP28 να τριπλασιάσουν αυτή τη δεκαετία την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Για τα ΗΑΕ, επιδιώκουμε ένα μέλλον με καθαρά ηλεκτρόνια και μόρια που θα γίνει πραγματικότητα από προηγμένους αντιδραστήρες», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αλ Χαμάντι, διευθύνων σύμβουλος της ENEC, στη διάρκεια της τελετής της υπογραφής του μνημονίου.

«Η είσοδος στην αγορά προηγμένων πυρηνικών τεχνολογιών έχει κρίσιμη σημασία για να ανταποκριθούμε στον παγκόσμιο στόχο της απαλλαγής από τον άνθρακα», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TerraPower Κρις Λεβέσκ.

Τα ΗΑΕ έχουν αυτή τη στιγμή ένα παραδοσιακό πυρηνικό σταθμό κοντά στο Αμπού Ντάμπι, ο οποίος άρχισε να παράγει ηλεκτρικό το 2020. Στο μεταξύ, η TerraPower έχει υπό κατασκευή ένα σταθμό επίδειξης του προηγμένου αντιδραστήρα της, του Natrium, στην αμερικανική πολιτεία του Γουαϊόμινγκ, για τον οποίο ελπίζει να περιληφθεί στο δίκτυο ηλεκτροδότησης το 2030.

Οι προηγμένοι αντιδραστήρες έχουν επινοηθεί ώστε να είναι μικρότεροι, πιο εύκολο να κατασκευαστούν και πιο δυναμικοί από τους παραδοσιακούς, ενώ θεωρούνται από μερικούς ζωτικής σημασίας για να συμπληρώσουν πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, οι οποίες επεκτείνονται ταχέως.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
COP28: Το «μάρμαρο» της κλιματικής κρίσης θα πληρώσουν ξανά οι φτωχές χώρες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας