Σε μια διακήρυξη μεγάλης βαρύτητας με σημαντικό φορτίο για τη φετινή διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP28, προχώρησαν σήμερα 117 κυβερνήσεις και δεσμεύτηκαν να τριπλασιάσουν τον παγκόσμιο αριθμό και την αποδοτικότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έως το 2030.
Η δέσμευση ήταν μεταξύ μιας σειράς ανακοινώσεων που έκανε σήμερα η COP28 και είχαν στόχο την απεξάρτηση της ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα και κυρίως τον άνθρακα, της βασικότερης πηγής ρύπων για τον πλανήτη -αντιστοιχεί σε περίπου 3/4 των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Η διακήρυξη των συγκεκριμένων χωρών περιλαμβάνει επέκταση της πυρηνικής ενέργειας, μείωση των εκπομπών μεθανίου και περιορισμό της ιδιωτικής χρηματοδότησης σε ενεργειακά πρότζεκτ για τον άνθρακα.
Με σχεδόν 2.500 εργοστάσια σε όλο τον κόσμο, ο λιγνίτης αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 της συνολικής ποσότητας ενεργειακής εγκατάστασης παγκοσμίως. Άλλα ορυκτά καύσιμα, πυρηνική ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καταλαμβάνουν το εναπομείναν ποσοστό.
«Αυτό μπορεί και θα συμβάλλει ώστε ο κόσμος να απομακρυνθεί από τον άνθρακα», δήλωσε ο Σουλτάν αλ-Τζαμπέρ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πρόεδρος της COP28.
Με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και τα ΗΑΕ, ο τριπλασιασμός της παραγόμενης ανανεώσιμης ενέργειας εκτιμάται ότι θα οδηγήσει και στην εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα από το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα το αργότερο έως το 2050.
Τη διακήρυξη συνυπογράφουν η Βραζιλία, η Νιγηρία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Χιλή και τα Μπαρμπέιντος.
Υπενθυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ, δια στόματος της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, δεσμεύθηκαν να συνεισφέρουν τρία δισεκατομμύρια δολάρια στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα (GCF). Ωστόσο, οι έως τώρα δεσμεύσεις αντιπροσωπεύουν ένα ελάχιστο κλάσμα των 200 - 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα χρειαστεί να δεσμευθούν ετησίως (!) ως επιχορήγηση για τις αναπτυσσόμενες χώρες έως το 2030, προκειμένου να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την εκτίμηση που δόθηκε τον Οκτώβριο στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο της έκθεσης της Σύμβασης Πλαισίου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.
Απέχουν Κίνα και Ινδία
Παρόλο που η Κίνα και η Ινδία έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα υποστηρίξουν τον τριπλασιασμό των ΑΠΕ έως το 2030, καμία δεν υποστήριξε σήμερα τη συνολική δέσμευση -η οποία συνδυάζει την αύξηση της καθαρής ενέργειας με τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Μάλιστα, πρόκειται για δύο από τις κορυφαίες χώρες που ευθύνονται για τεράστιες ποσότητες εκπομπών ρύπων.
Χαρακτηριστικά, η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία, η Τουρκία και η Ζιμπάμπουε ήταν οι χώρες που εγκατέστησαν νέα εργοστάσια άνθρακα και ανακοίνωσαν νέα έργα μέσα στο 2023.
Η Κίνα ευθύνεται για την παραγωγή ενέργειας ακόμη 26,8 γιγαβάτ και η Ινδία περίπου για 3,5 γιγαβάτ. .
Συγκεκριμένα, η Κίνα έδωσε επίσης άδεια για νέα εργοστάσια και έργα που θα παράγουν περίπου σχεδόν 100 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας με την κατασκευή τους πιθανότατα να ξεκινήσει φέτος και έως τον Απρίλιο του 2023 αντιπροσώπευε το 92% όλων των ανακοινωμένων νέων έργων άνθρακα.
Οι υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ και των ΗΑΕ, ζητούν η διακήρυξη για τις ΑΠΕ να αποτυπωθεί στο «χαρτί» της τελικής απόφασης της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, ώστε να γίνει παγκόσμιος στόχος. Αυτό θα απαιτούσε συναίνεση μεταξύ των σχεδόν 200 χωρών που συμμετέχουν στην COP28.
Βέβαια, οι όποιες διακηρύξεις έχουν γίνει κατά τις προηγούμενες COP δεν έχουν προχωρήσει ιδιαίτερα μακριά και οι δεσμεύσεις διαφόρων χωρών -ειδικά των πιο ρυπογόνων- φαίνεται να μένει δυστυχώς στα λόγια. Το προσεχές διάστημα θα αποτελέσει ένα τεστ και για τις νέες δεσμεύσεις, αλλά και για το αν τελικά θα δρομολογηθεί η εφαρμογή των αποφασισμένων κατά τα τελευταία χρόνια σχεδίων για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.
Στο «κόκκινο» ο Αμαζόνιος
Έκκληση Πάπα Φραγκίσκου να αντιστραφεί η «εκτός ελέγχου» πορεία
Ο πάπας Φραγκίσκος έκανε σήμερα έκκληση με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα στην COP28 να εργαστεί για μια ουσιαστική καινοτόμα συμφωνία για την αναχαίτιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη που περιλαμβάνει την εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων, λέγοντας ότι το κλίμα είναι πλέον «εκτός ελέγχου».
Ο 86χρονος επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είχε σχεδιάσει να παρακολουθήσει τη διάσκεψη, αλλά για λόγους υγείας αναγκάστηκε να παραμείνει στο Βατικανό.
Η πλήρης ομιλία του παραδόθηκε σε αντιπροσώπους του και ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, περιόρισε τη διάρκειά της ώστε να είναι εντός των τριών λεπτών που είναι το όριο για τις ομιλίες.
«Δυστυχώς, δεν μπορώ να είμαι παρών μαζί σας, όπως το ήθελα πολύ. Ακόμα κι έτσι, είμαι μαζί σας, γιατί ο χρόνος είναι λίγος», είπε ο Φραγκίσκος στο μήνυμά του.
«Είμαι μαζί σας γιατί τώρα περισσότερο από ποτέ, το μέλλον όλων μας εξαρτάται από το παρόν που θα επιλέξουμε τώρα. Είμαι μαζί σας γιατί η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι προσβολή κατά του Θεού», είπε.
«Μακάρι αυτή η COP να αποδειχθεί ένα σημείο καμπής, επιδεικνύοντας μια σαφή και απτή πολιτική βούληση που μπορεί να οδηγήσει σε μια αποφασιστική επιτάχυνση της οικολογικής μετάβασης», δήλωσε.
Για να επιτευχθεί αυτό, τόνισε, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε αποφασιστικά σε μια τακτική με γνώμονα τη μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση, με ΑΠΕ και «εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων» που θα συνοδεύεται από «ψαλίδι» στη σπατάλη πόρων.
Πότε τόσο αβυσσαλέο το χάσμα μεταξύ των λίγων πλουσίων και των πολλών φτωχών
Λέγοντας ότι «το χάσμα μεταξύ των λίγων πλουσίων και των πολλών φτωχών δεν ήταν ποτέ τόσο αβυσσαλέο», ο ποντίφικας ζήτησε τη διαγραφή του χρέους για τις φτωχές χώρες που είναι λιγότερο υπεύθυνες για τα αέρια του θερμοκηπίου αλλά υποφέρουν περισσότερο από τις προηγμένες χώρες.
Πρόκειται όπως είπε για την αποπληρωμή «του οικολογικού χρέους» που τους οφείλουν επειδή υποφέρουν από μια διαμορφωμένη κατάσταση για την οποία δε φέρουν ευθύνη.
«Μακάρι να είμαστε προσεκτικοί απέναντι στην κραυγή της γης, να ακούσουμε την παράκληση των φτωχών, να είμαστε ευαίσθητοι απέναντι στις ελπίδες των νέων και στα όνειρα των παιδιών! Έχουμε μια βαριά ευθύνη: να διασφαλίσουμε ότι δεν θα τους αρνηθούν το μέλλον τους», είπε.
«Το κλίμα, ανεξέλεγκτο, μας φωνάζει να σταματήσουμε αυτή την ψευδαίσθηση παντοδυναμίας. Ας αναγνωρίσουμε για άλλη μια φορά τα όριά μας, με ταπεινότητα και θάρρος, ως το μοναδικό μονοπάτι για μια ζωή αυθεντικής εκπλήρωσης», είπε.
Με πληροφορίες από AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας