Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
16.2° 13.8°
2 BF
85%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.8° 12.2°
1 BF
80%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 11.0°
3 BF
75%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.2° 11.0°
0 BF
84%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
9.0° 7.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.1° 14.1°
1 BF
85%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.8° 12.1°
2 BF
86%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
12°C
11.8° 11.8°
1 BF
70%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
88%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
82%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
4 BF
71%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
12°C
13.5° 11.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.1° 13.9°
1 BF
85%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 13.8°
2 BF
80%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
16.0° 12.8°
0 BF
89%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.7° 12.7°
1 BF
73%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.6° 9.7°
1 BF
100%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.1° 9.1°
1 BF
96%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024
vouno
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αρνητικές οι γνωμοδοτήσεις για τα αιολικά στη Λάκκα Σουλίου

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ αναφέρεται στα σπάνια είδη αρπακτικών της περιοχής, τις ζώνες προστασίας, τους κινδύνους για την περιοχή και απορρίπτει τις μελέτες του έργου.

Τι θα αποφασίσει τελικά η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα δύο τεράστια βιομηχανικά αιολικά που θα μετατρέψουν τη Λάκκα Σουλίου σε βιομηχανική ζώνη; Θα προχωρήσει στην αδειοδότησή τους παραβλέποντας τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) αλλά και όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και της τοπικής κοινωνίας για το προτεινόμενο έργο;

Οι δύο αιολικοί σταθμοί θα αποτελούνται από 41 ανεμογεννήτριες ύψους έως 200 μέτρα και ισχύος 249,6MW και θα τοποθετηθούν σε υψόμετρα από 700 μέχρι 1.350 μέτρα ο πρώτος και 1.080 μέχρι 1.260 μέτρα ο δεύτερος. Με την ενδεχόμενη εγκατάστασή τους τουλάχιστον 40 χωριά της ευρύτερης περιοχής θα υποστούν τις βλαπτικές συνέπειες των έργων.

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ έχει ήδη γνωμοδοτήσει αρνητικά για το ένα από τα δύο σχεδιαζόμενα αιολικά της Λάκκας Σουλίου (Ορη Σουλίου - Κακούρι - Μπαλντανέζι). Ομοίως και αναλόγως αναμένεται άμεσα αρνητική γνωμοδότηση για το αιολικό των Παπαδατών - Δωδώνης - Ζαρκόραχης, καθώς –όπως αποδεικνύεται με έγγραφα, επιστημονικά και νομικά τεκμήρια, αλλά και παραδοχή της ίδιας της εταιρείας– με τη χρήση κοινού υποσταθμού υπερυψηλής τάσης για τους δύο αιολικούς σταθμούς στον κάμπο Ριζοβουνίου πρόκειται για ένα ενιαίο έργο.

Η αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ (25/7/2023) προστίθεται σε όλες τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις και τη δίμηνη δημόσια διαβούλευση που τελείωσε στις 6/7/2023, η οποία ανέδειξε την πολυεπίπεδη διακινδύνευση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος από τα επαπειλούμενα έργα. Από τη διάνοιξη 100 και πλέον χιλιομέτρων δρόμων και αντίστοιχων χιλιομέτρων εκσκαφών υπογειοποιημένων καλωδίων μέσα από τα χωριά της Λάκκας Σουλίου, τις πηγές του Αχέροντα και τη λίμνη Ζηρού (που ήδη επιβαρύνονται από λύματα, λατομείο και συνεχείς επεκτάσεις βιομηχανικών κτηνοτροφικών μονάδων), μέχρι τις επιπτώσεις της λειτουργίας τους κοντά σε οικισμούς και με κρίσιμες επικινδυνότητες κατολισθήσεων.

Στη γνωμοδότησή του, ο ΟΦΥΠΕΚΑ αναφέρεται στα σπάνια είδη αρπακτικών της περιοχής, τις ζώνες προστασίας, τους κινδύνους για την περιοχή και απορρίπτει τις μελέτες του έργου. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνει κάποια επιστημονικά δεδομένα που θεωρούνται αμφιλεγόμενα, όπως π.χ. για τον θόρυβο των ανεμογεννητριών. Οπως αναφέρεται σε αυτήν: «Η παγίωση της ανθρώπινης παρουσίας στο υπό μελέτη έργο που θα συνοδεύεται από αυξημένα επίπεδα θορύβου και γενικότερης όχλησης (διάνοιξη δρόμων κ.λπ.) δύναται να προκαλέσει οριστική και μη αναστρέψιμη υποβάθμιση του οικοσυστήματος στο οποίο χωροθετείται το έργο. Είναι γνωστό από την πρόσφατη βιβλιογραφία ότι από την αιολική ενέργεια παράγεται μια νέα “πηγή θορύβου” σε φυσικά περιβάλλοντα, η οποία έχει γνωρίσει παγκόσμια αξιοσημείωτη επέκταση τα τελευταία χρόνια (Global Wind Energy Council, 2020). Ο θόρυβος του στροβίλου έχει διακριτά χαρακτηριστικά (π.χ., συγκεκριμένα χρονικά και φασματικά χαρακτηριστικά ή η παρουσία σχετικών δονήσεων που μεταδίδονται στο υπόστρωμα), που μπορεί να δημιουργήσουν συγκεκριμένα και πολύπλοκα αποτελέσματα».

Επιπρόσθετα, στους κινδύνους που ελλοχεύουν ο ΟΦΥΠΕΚΑ αναφέρει την απώλεια, συρροή και απομόνωση των ενδιαιτημάτων των ειδών, τη μείωση πληθυσμών και τοπικές εξαφανίσεις ειδών και την υποβάθμιση των οικολογικών διεργασιών.

Ετσι, η τελική απόφαση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής αδειοδότησης του υπουργείου, εφόσον δεν συμπλεύσει με τη συντριπτική πλειονότητα των αρνητικών γνωμοδοτήσεων από τις κοινότητες των κατοίκων, τις υπηρεσίες, τα δημοτικά συμβούλια, το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου, την επιτροπή περιβάλλοντος περιφέρειας Ηπείρου και πλέον του ΟΦΥΠΕΚΑ, αλλά και τα επιστημονικά δεδομένα, θα ισοδυναμεί με μια επικίνδυνη και αντιεπιστημονική πολιτική απόφαση για την Ηπειρο.

«Μετά από τόσο κόπο, ενασχόληση αλλά και συνένωση του πληθυσμού της Λάκκας Σουλίου και των απανταχού Ηπειρωτών, της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων, συγκεκριμένων πολιτικών φορέων, των όμορων Δήμων, συλλόγων, επιστημόνων, αλλά και ανεξάρτητων αλληλεγγύως και εμπράκτως συμπαραστατών από όλη την Ελλάδα, αναμένουμε και πλέον απαιτούμε τη μη χορήγηση Απόφασης Εγκρισης περιβαλλοντικών όρων», αναφέρουν η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων «Οχι ανεμογεννήτριες στη Λάκκα Σουλίου» και ο Περιβαλλοντικός - Πολιτιστικός Σύλλογος πρώην Δήμου Θεσπρωτικού.

Οι αιτήσεις ακύρωσης των κατοίκων και του Δήμου Ζηρού στο Διοικητικό Εφετείο κατά των Βεβαιώσεων Παραγωγού των εταιρειών για τους δύο αιολικούς σταθμούς έχουν προσδιοριστεί εξ αναβολής για τις 15 Δεκεμβρίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αρνητικές οι γνωμοδοτήσεις για τα αιολικά στη Λάκκα Σουλίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας