Τη συμμετοχή της στην παγκόσμια προσπάθεια για την υπογραφή μιας ισχυρής, νομικά δεσμευτικής από τον ΟΗΕ Παγκόσμιας Συνθήκης για τα Πλαστικά, η οποία θα εξετάζει όλο τον κύκλο ζωής του πλαστικού, από τη διαδικασία παραγωγής του μέχρι την απόρριψή του, γνωστοποίησε το ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Με αφορμή τη δεύτερη συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων της Περιβαλλοντικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την πλαστική ρύπανση (INC2, 29 Μαΐου-2 Ιουνίου, Παρίσι), η Greenpeace πραγματοποιεί έκκληση με την οποία καλεί τους πολίτες να απαιτήσουν και αυτοί από τους παγκόσμιους ηγέτες να βάλουν τέλος στην εποχή του πλαστικού, την ώρα που ο πλανήτης μας «βουλιάζει» στο πλαστικό μιας χρήσης.
Η Συνθήκη αυτή βρίσκεται ήδη υπό διαπραγμάτευση και η Greenpeace ενώνει τη φωνή της μαζί με οργανώσεις, φορείς, ομάδες, επιστήμονες και δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε όλο τον κόσμο που καλούν τους ηγέτες των κρατών να έρθουν σε συμφωνία. «Η πλαστική ρύπανση είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί παγκόσμια λύση, ειδικά εφόσον οι αλυσίδες εφοδιασμού των προϊόντων και το εμπόριο των ίδιων των απορριμμάτων είναι και αυτά παγκόσμια. Επίσης, η πλαστική ρύπανση δεν γνωρίζει σύνορα, αντιθέτως διαφεύγει πολύ εύκολα στο περιβάλλον και “ταξιδεύει” σε ολόκληρο τον πλανήτη», επισημαίνει η Greenpeace.
Το πλαστικό μιας χρήσης επηρεάζει κάθε μορφή ζωής. Είναι επικίνδυνο για τη βιοποικιλότητα, αφού πλέον ρυπαίνει κάθε οικοσύστημα του κόσμου, είναι επικίνδυνο για το κλίμα, αφού το 99% του πλαστικού φτιάχνεται από ορυκτά καύσιμα, και τελικά είναι επικίνδυνο και για εμάς τους ίδιους, αφού έχει εισχωρήσει στην τροφική αλυσίδα και στα σώματά μας με άγνωστες ακόμα συνέπειες. Επίσης, η παραγωγή, καύση και απόρριψη πλαστικού μιας χρήσης έχει δυσανάλογες επιπτώσεις σε περιθωριοποιημένες κοινότητες και χώρες.
«Μια ισχυρή Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά θα εντείνει την πολιτική θέληση να επιβληθούν δεσμεύσεις για μείωση του πλαστικού από τις μεγάλες εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων και για στροφή τους σε συστήματα επαναχρησιμοποίησης, να διασφαλιστεί ένα ασφαλές και δίκαιο σύστημα εμπορίας και απόρριψης πλαστικών απορριμμάτων και να μπει φρένο στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων και τις πετροχημικές εταιρείες, που χρησιμοποιούν το πλαστικό μιας χρήσης για να βγάζουν κέρδος», αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση.