Με την κατάθεση των απόψεων 47 φορέων συνεχίστηκε προχθές στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο των 263 άρθρων και 357 σελίδων που κατέθεσε η κυβέρνηση έπειτα από προσχηματική διαβούλευση, με σημαντικότερη αλλαγή την ανάθεση των κρατικών αρμοδιοτήτων ρύθμισης και ελέγχου όλων των φορέων παροχής της δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Τόσο οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων στις υπηρεσίες ύδρευσης όσο και των περιβαλλοντικών οργανώσεων κατακεραύνωσαν το νομοσχέδιο μιλώντας για νέα απόπειρα ιδιωτικοποίησης του νερού, ζητώντας την απόσυρσή του. Από την πλευρά τους ο εισηγητής της πλειοψηφίας Διονύσης Σταμενίτης και ο Κώστας Σκρέκας υπεραμύνθηκαν του νομοσχεδίου και πρόσβαλαν τους εκπροσώπους των φορέων, λέγοντας ότι η κριτική περί ιδιωτικοποίησης αφορά μόνο αυτούς οι οποίοι δεν έχουν διαβάσει το νομοσχέδιο.
«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος δεν μπορεί να συμφωνεί με το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου, διότι, αντί να συμβάλει στη βελτίωση των δημόσιων πολιτικών διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού, καταφέρνει πραγματικά να περιορίζεται στον έλεγχο τιμολογιακής πολιτικής ωσάν να είναι σ’ ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο. Επομένως διαφωνούμε στην αρχή του νομοσχεδίου» ανέφερε ο Γιώργος Παπαναστασίου, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Διαχείρισης Απορριμμάτων της ΚΕΔΕ.
Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο Απόστολος Καλογιάννης, αντιπρόεδρος της Ενωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης/Αποχέτευσης και δήμαρχος Λαρισαίων. «Η κυβέρνηση μέσω της διαδικασίας αυτής διαμορφώνει αυτή την αγορά, την οποία στη συνέχεια θέλει η συγκεκριμένη ρυθμιστική αρχή να εποπτεύει και να ελέγχει; Αυτή είναι η κατάσταση για μας, γι’ αυτό και καταλήγουμε όλοι οι φορείς της αυτοδιοίκησης στην άποψη ότι εν τέλει πίσω από την υπόθεση αυτή κρύβεται ιδιωτικοποίηση» επισήμανε.
«Σας ζητάμε να αποσύρετε το νομοσχέδιο. Δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης ιδιωτικής αρχής υδάτων. Δεν υπάρχει αγορά υδάτων στην Ελλάδα. Είναι τοπικά, φυσικά μονοπώλια. Αυτό που κάνετε με την ψήφιση του νομοσχεδίου είναι μια καθαρή ιδιωτικοποίηση. Οσες φορές και αν το αρνείστε, έχει περάσει στη συνείδηση του κόσμου ότι πρόκειται για ιδιωτικοποίηση του νερού έμμεση ώστε να παρακάμψετε τις αποφάσεις του ΣτΕ» ανέφερε ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ.
«Η κυβέρνηση επιμένει να προσπαθεί με κάθε τρόπο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών. Τι θέλετε να κάνετε το νερό, σαν τον σιδηρόδρομο; Τι άλλο σκέφτεστε να κάνετε, χρηματιστήριο νερού; Οι ιδιωτικοί φορείς ενέργειας που κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού προσδοκούν προφανώς σε συνεργασία με την κυβέρνηση για να κερδοσκοπήσουν ακόμα και από το νερό και τα απόβλητα» τόνισε ο Ηλίας Κορλός, πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού της ΕΥΔΑΠ.
Προβληματισμός
«Η βιασύνη να περάσει το νομοσχέδιο και να ψηφιστεί την ώρα που το βλέμμα της κοινής γνώμης είναι στραμμένο στην τραγωδία των Τεμπών μάς προκαλεί εκτός από θυμό και προβληματισμό για ποιο λόγο γίνεται αυτό. Η κυβέρνησή σας αναθέτει σε μια Αρχή, που ουδόλως γνωρίζει τα ύδατα και ούτε έχει αντιστοίχως εξειδικευμένο προσωπικό, να ασκεί ουσιαστικές εξουσίες επί της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ και των λοιπών παρόχων και οι οποίοι μάλιστα θα της πληρώνουν κάθε χρόνο συγκεκριμένο ποσοστό από τον τζίρο τους για να ασκεί τις εν λόγω αρμοδιότητές της, που προφανώς θα μετακυλίεται στους καταναλωτές» ανέφερε ο Γιώργος Ραντίτσας, πρόεδρος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ.
«Με το κατατεθέν νομοσχέδιο και χωρίς να είναι κάποιος ειδικός, άμεσα αντιλαμβάνεται ότι η συγκεκριμένη ρυθμιστική αρχή είναι ανίκανη και χωρίς προηγούμενη γνώση και εμπειρία στον κύκλο του νερού. Με μια μικρή γραμματειακή υποστήριξη θα θεσπίζει κριτήρια ικανότητας και αποδοτικότητας των πάνω από 100 τον αριθμό εταιρειών ύδρευσης, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΥΑΘ» επισήμανε ο Γιώργος Δήμτσας, πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών της ΕΥΔΑΠ.
Και πρόσθεσε ότι η ΡΑΕ θα επιβαρύνει οικονομικά τις δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης εισπράττοντας ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους, ακόμη κι αν έχουν ζημίες, ενώ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.
«Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν. Παρέχεται από το κράτος μέσω φορέων, όπως είναι η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και οι ΔΕΥΑ, που ελέγχονται από το κράτος. Το ίδιο το κράτος τον αποποιείται αυτόν τον ρόλο, την υποχρέωσή του να διασφαλίζει αυτές τις συνθήκες, και τον αναθέτει σε μια ρυθμιστική αρχή. Αυτό που παραδέχεται λοιπόν ο νόμος είναι ότι το κράτος ομολογεί την απροθυμία και την ανικανότητά του να παίξει αυτόν τον ρόλο, αποποιείται τις ευθύνες του να ελέγχει το νερό και τις αναθέτει κάπου αλλού» ανέφερε η Μαρία Καραμανώφ, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βιωσιμότητας και Περιβάλλοντος και αντιπρόεδρος του ΣτΕ επί τιμή.
Περιβαλλοντικές μελέτες
«Παρατηρούμε μια προσπάθεια να αλλάξουν μορφή οι παράκτιες περιοχές που είχαν δασική μορφή και να νομιμοποιηθούν με αυτόν τον τρόπο οι τυχόν εγκαταστάσεις επί αυτών» επισήμανε η Αντιγόνη Καραδόντα, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Δασοπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες οι οποίες έχουν τεθεί σε διαβούλευση και τώρα αλλάζει πάλι το καθεστώς. Πραγματικά είναι άγνωστο το πώς θα προχωρήσει όλη αυτή η διαδικασία με συνεχείς αλλαγές. Το μόνο που βλέπουμε είναι μια εκ νέου διαπίστωση ότι στην Ελλάδα οι πολιτικές ηγεσίες σιχαίνονται τον σχεδιασμό, ειδικά όταν αφορά το φυσικό περιβάλλον» ανέφερε η Θεοδότα Νάντσου από το WWF Ελλάς.
«Βλέπουμε αλλαγές στον σχεδιασμό των προστατευόμενων περιοχών που έτσι όπως διαμορφώνονται μπορεί να καθυστερήσουν κι άλλο την υλοποίηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και να εμποδίσουν τελικά την εκπλήρωση των ενωσιακών μας υποχρεώσεων όσον αφορά την προστασία της φύσης» τόνισε η Ιόλη Χριστοπούλου από την TheGreenTank.
«Οφείλω να σας πω ότι εμείς είχαμε προτείνει ως Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την επέκταση των αρμοδιοτήτων μας στα νέα αντικείμενα» αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Θανάσης Δαγούμας. Ωστόσο διευκρίνισε ότι «είναι ετεροβαρής η σύγκριση μεταξύ των αρμοδιοτήτων για την ενέργεια και των λοιπών κλάδων και για τον λόγο αυτό είχαμε προτείνει ένα διαφορετικό σχήμα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας