Αθήνα, 14°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
14°C
15.1° 11.4°
2 BF
87%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
13.4° 10.6°
1 BF
83%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 8.0°
3 BF
68%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
2°C
1.9° 1.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.1°
2 BF
62%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.5° 9.0°
2 BF
85%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
5°C
7.9° 5.4°
1 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
2 BF
86%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15°C
14.9° 14.1°
4 BF
91%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
2 BF
67%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
14°C
14.4° 14.4°
4 BF
88%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.8° 11.8°
2 BF
79%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.1° 13.1°
1 BF
75%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
10°C
10.7° 9.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 10.5°
1 BF
89%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.0° 14.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
15.0° 11.6°
2 BF
93%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
61%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.2° 10.7°
1 BF
92%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
1 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο χώρος που παραχωρήθηκε από τον δήμο όπως ήταν πριν από την αποψίλωσή του

Δημοτική ζώνη πράσινου στη Ραφήνα παραχωρήθηκε για εργοτάξιο

Σφοδρό κύμα αντιδράσεων προκαλεί η απόφαση του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου για την παραχώρηση δημοτικής ζώνης πρασίνου σε ιδιωτική εταιρεία για χρήση εργοταξίου στην καρδιά της Ραφήνας ανάμεσα σε 6 σχολεία και σε άμεση γειτνίαση με οικισμούς.

Ολα ξεκίνησαν στα μέσα Νοεμβρίου 2022 όταν ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (15/11/2022), που λήφθηκε με οριακή πλειοψηφία, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα της εταιρείας INTRAΚΑΤ, της παραχώρησε χωρίς μίσθωμα αλλά με «ανταποδοτικά ανταλλάγματα», για 5 συν 2 χρόνια, δημοτική έκταση 12 στρεμμάτων για χρήση εργοταξίου (χώρο εγκατάστασης γραφείων προσωπικού, εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου, χώρο απόθεσης υλικών, χώρο στάθμευσης ΙΧ προσωπικού και μηχανημάτων, χώρο πάσης φύσεως αποθηκών, επεξεργασίας και αποθήκευσης σιδηρού οπλισμού και βοηθητικούς χώρους).

Πρόκειται για μια χρήση που απαγορεύεται γιατί το μεγαλύτερο τμήμα αυτής της έκτασης είναι χαρακτηρισμένο με Προεδρικό Διάταγμα ως Περιοχή Ζώνης Πρασίνου (στοιχείο Α) της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) Μεσογείων (ΦΕΚ Δ 199/6/3/2003), στην οποία επιτρέπεται χρήση μόνο για δημόσια και δημοτικά καθιστικά. Ετσι και τα ανταποδοτικά «ανταλλάγματα» προς τον δήμο (ολοκλήρωση κατασκευής κτιρίου, ασφαλτόστρωση, γεφυροπλάστιγγα βαρέως τύπου, δάπεδα από σκυρόδεμα, περίφραξη από λαμαρίνες κ.λπ.), είναι απολύτως ασύμβατα με τη χρήση γης και επομένως μη νομίμως αξιοποιήσιμα. Επιπλέον, τμήμα της έκτασης αυτής βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από 50 μέτρα από την οριογραμμή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας (ρέμα «ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος»), ζώνη στην οποία απαγορεύονται οι παραπάνω χρήσεις σύμφωνα με τη ΖΟΕ Μεσογείων.

Τσιμέντωμα στη ζώνη γύρω από το ρέμα και δίπλα στο νεκροταφείο

Την απόφαση αυτή προσέβαλαν ως παράνομη με προσφυγή τους (1/12/2022) προς τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε μία πρωτοφανή για τα δεδομένα της πόλης συσπείρωση σύσσωμη η αντιπολίτευση, φορείς και δημότες της Ραφήνας. Με την προσφυγή τους ζήτησαν την ακύρωση της απόφασης αυτής από τον Συντονιστή αυτεπαγγέλτως, όπως έχει με οποιονδήποτε τρόπο, δηλαδή κατόπιν αναφοράς πολίτη ή δημοσιεύματος στον Τύπο (απόφαση ΣτΕ 770/2021 για τον έλεγχο της νομιμότητας των αποφάσεων των ΟΤΑ). Εξάλλου ζητήθηκε η κίνηση της πειθαρχικής διαδικασίας, δεδομένου ότι η απευθείας παραχώρηση δημοτικής έκτασης αποτελεί σοβαρότατο πειθαρχικό αδίκημα, και μάλιστα ανεξαρτήτως πρόκλησης συγκεκριμένης βλάβης (αποφάσεις ΣτΕ 3376/2013 και 2060/2020). Ωστόσο, ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν επιλήφθηκε αυτεπαγγέλτως ως όφειλε, ούτε καν ζήτησε τα στοιχεία του φακέλου από τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου.

Υποβάθμιση

Παράλληλα, με δεδομένη την απόφαση της παραχώρησης από τον δήμο, η έκταση αποψιλώθηκε και η εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ εγκαταστάθηκε στην παραχωρηθείσα έκταση, προέβη στην κατασκευή δύο εκτεταμένων βάσεων από τσιμέντο και εγκατέστησε προκάτ κοντέινερ για γραφεία της, με αποτέλεσμα την πλήρη υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος. Ετσι, 69 δημοτικοί σύμβουλοι και πολίτες ζήτησαν την ανάκληση της απόφασης αυτής από το Δημοτικό Συμβούλιο (6/12/2022), αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Η επίμαχη παραχώρηση είναι προβληματική και από πλευράς σκοπιμότητας. Κατ’ αρχάς, η δημοτική έκταση παραχωρήθηκε στην εταιρεία «ΙΝΤΡΑΚΑΤ», κατόπιν αιτήματός της, για δύο έργα που εκτελεί στην περιοχή της Ραφήνας. Η συμβατική διάρκεια του ενός έργου έχει λήξει από τον Οκτώβριο 2022 χωρίς να έχει ανανεωθεί μέχρι σήμερα. Πρόκειται για το έργο στο πλαίσιο του οποίου είχε επιχειρηθεί πέρυσι η παράνομη (χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση) διάνοιξη οδού στο Μπλε Λιμανάκι Ραφήνας δίπλα και πάνω στο ρέμα και μέσα στη Χερσαία Ζώνη Λιμένος Ραφήνας («Παράνομη η διάνοιξη δρόμου», «Εφ.Συν.», 22/11/2021 και «“Απόνερα” από το παράνομο έργο στο Μπλε Λιμανάκι Ραφήνας», «Εφ.Συν.», 10/12/2021), η οποία τελικά σταμάτησε χάρη στις κινητοποιήσεις των κατοίκων.

Το δεύτερο από αυτά είναι το έργο της διευθέτησης - οριοθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Η έναρξη αυτού του έργου, την οποία σηματοδοτεί η παραχώρηση δημοτικής έκτασης για κατασκευή εργοταξίου είναι πρόωρη, εφόσον δεν έχει ακόμη κριθεί η νομιμότητα της οριοθέτησης που έχει προσβληθεί από συλλόγους και κατοίκους της περιοχής ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας με αίτηση ακύρωσης του Π.Δ. 498Δ΄/2021 επικύρωσης γραμμών οριοθέτησης του ρέματος Ραφήνας και συμβαλλόντων ρεμάτων, που έχει προσδιοριστεί για δικάσιμο στις 26/4/2023. Σε κάθε περίπτωση, η διάρκεια του έργου αυτού είναι 36 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, που λήγει στις 11/11/2025, διάρκεια που δεν δικαιολογεί την επίμαχη μίσθωση για 7 χρόνια (5 συν 2), δηλαδή για διάστημα 2,5 φορές μεγαλύτερο του έργου!

Πέραν αυτών, τα παραχωρούμενα ακίνητα απέχουν λιγότερο από 100 μέτρα από το σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Ραφήνας, ενώ γειτνιάζουν και με το 1ο και το 4ο νηπιαγωγείο Ραφήνας και με το σχολικό συγκρότημα των 1ου και 4ου Δημοτικών Σχολείων Ραφήνας, με χίλια και πλέον παιδιά να μετακινούνται καθημερινά πεζή ή να μεταφέρονται με τα αυτοκίνητα των γονέων τους διά της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης, από την οποία θα διέρχονται τα βαρέως τύπου φορτηγά και πάσης φύσεως μηχανήματα της εν λόγω εταιρείας για την πρόσβασή τους στις παραχωρούμενες εκτάσεις.

Τα 3 βέλη στον χάρτη προσδιορίζουν τον χώρο που παραχωρήθηκε στην εταιρεία, ενώ διαφαίνονται οι αποστάσεις από τα σχολεία

Η παράνομη αυτή παραχώρηση εκθέτει μικρούς μαθητές σε κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων, θα επιδεινώσει δραματικά την κυκλοφορία επί της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης, που ήδη είναι προβληματική ιδίως τις ώρες έναρξης και λήξης των μαθημάτων, αλλά και τους καλοκαιρινούς μήνες όπου υπάρχει τεράστιος φόρτος αυτοκινήτων λόγω του λιμανιού που εξυπηρετεί περί τα 2 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, δυσχεραίνοντας τη σύνδεση των οικισμών της Νότιας Ραφήνας (περιοχές Νηρέα, Πρωτέα, Αύρα, Πανόραμα) με το κέντρο της Ραφήνας. Εξάλλου, θα δημιουργήσει τεράστια όχληση από θορύβους, καυσαέρια και σκόνη στα σχολεία και στους περιοίκους, ιδίως στον οικισμό Αύρα, θα καταστρέψει ανεπανόρθωτα το αστικό και περιαστικό πράσινο και τοπίο. Και βέβαια, δεν συνάδει με τη λειτουργία του παρακείμενου κοιμητηρίου ως «τόπου αναπαύσεως» των νεκρών, ενώ απαξιώνει τον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας της Παναγίτσας, που αποτελεί χώρο λατρείας και ιστορικής μνήμης για την πόλη της Ραφήνας.

«Διαγωνισμός»

Μετά την άσκηση της προσφυγής στον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου με νεότερη απόφασή του, που λήφθηκε επίσης με οριακή πλειοψηφία, αποφάσισε τη διενέργεια «φωτογραφικού» διαγωνισμού εκμίσθωσης των ίδιων ακριβώς παραχωρημένων στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ εκτάσεων και για την ίδια ακριβώς διάρκεια, χωρίς προηγουμένως να ανακαλέσει την παράνομη απόφαση της απευθείας παραχώρησης. Ο διαγωνισμός κηρύχθηκε δύο φορές άγονος. Και η δεύτερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προσβλήθηκε ενώπιον του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης με προσφυγή (23/12/2022) από 5 δημοτικές παρατάξεις, 3 τοπικούς συλλόγους/κινήσεις, την Ενωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Ραφήνας Πικερμίου, 3 Συλλόγους Γονέων και δεκάδες πολίτες.

Και ναι μεν αυτή τη φορά, ο Συντονιστής ζήτησε (10/1/2023) από τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου τον φάκελο της υπόθεσης, όμως δεν έχει προβεί μέχρι σήμερα αυτεπαγγέλτως στην ακύρωσή της, ούτε έχει κινήσει τη σχετική πειθαρχική διαδικασία. Με νέα επιστολή τους προς τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης (18/1/2023), οι προσφεύγοντες διαμαρτυρήθηκαν για τις παραλείψεις του αυτές, επισημαίνοντας την υποχρέωσή του για αυτεπάγγελτη ακύρωση των προσβαλλόμενων αποφάσεων και κίνηση της πειθαρχικής διαδικασίας, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.

Η «Κίνηση για την Προστασία και την ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας» πρωτοστάτησε στις δύο προσφυγές και παράλληλα υπέβαλε σχετικές καταγγελίες στον Συμπαραστάτη του Δημότη του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου στις 8/12/2022, χωρίς να έχει λάβει καμία απάντηση μέχρι σήμερα, αλλά και προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού, Διεύθυνση Σχεδιασμού, Μητροπολιτικών, Αστικών και Περιαστικών Περιοχών) και τις Διευθύνσεις Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Δημοτική ζώνη πράσινου στη Ραφήνα παραχωρήθηκε για εργοτάξιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας