Με την ανακήρυξη έξι «Απάτητων Βουνών» ως περιοχών απόλυτης προστασίας από δρόμους και άλλες επεμβάσεις που αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον, η κυβέρνηση επιχειρεί να δείξει ένα φιλο-περιβαλλοντικό πρόσωπο και να απαντήσει στην ολοένα και μεγαλύτερη αντίδραση που δημιουργεί η ασύδοτη και φρενήρης εγκατάσταση τεράστιων αιολικών σε κάθε βουνοκορφή και σε κάθε γωνιά της χώρας.
Ομως, σύμφωνα με το Πανελλαδικό Δίκτυο Συλλογικοτήτων για την Ενέργεια, οι έξι Περιοχές Aνευ Δρόμων (ΠΑΔ) που ανακοινώθηκαν και αντιστοιχούν περίπου στο 1% του συνόλου των ορεινών εκτάσεων δεν αρκούν για την προστασία του φυσικού αποθέματος και της βιοποικιλότητας, που κατακερματίζεται και καταστρέφεται σε όλη τη χώρα.
«Στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση αυτοπαρουσιάζεται ως η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση που θεσμοθετεί τα “Aπάτητα Bουνά”. Στην πραγματικότητα είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έχει καταστρέψει και συνεχίζει να σχεδιάζει την καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους των ορεινών της όγκων με την εγκατάσταση εργοστασίων βιομηχανικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το υπουργείο επιλέγει συνειδητά να μη συμπεριλάβει στην ανακήρυξη βουνά τα οποία αντιμετωπίζουν τις σοβαρότερες απειλές -είτε διαθέτουν ΠΑΔ είτε όχι- αποφεύγοντας έτσι να έρθει σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της κατασκευαστικής ελίτ.
Επιπλέον, ακόμη και στα έξι αυτά βουνά οι ΠΑΔ προστατεύουν μόνο ένα μέρος του ορεινού όγκου, με αποτέλεσμα να βλέπουμε το παράδοξο σε δήθεν προστατευόμενα βουνά να επιτρέπεται ταυτόχρονα η εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών εργοστασίων (π.χ. Ταΰγετος).
Παράλληλα, οι περιοχές Natura 2000 επικυρώνεται ότι μένουν ως χαρακτηρισμός χωρίς περιεχόμενο, στον βαθμό που συνεχίζει να επιτρέπεται η εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας αιολικών και άλλων επενδύσεων, ενώ το καθεστώς προστασίας συνεχίζει να παραμένει ακαθόριστο (γεγονός για το οποίο έχει καταδικαστεί η χώρα από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Eνωσης). Ολα τα μεγάλα και αναντικατάστατα οφέλη που περιγράφουν ότι θα προκύψουν από την προστασία των έξι αυτών βουνών, πρέπει να ισχύουν για όλα τα βουνά και τη φύση της χώρας», αναφέρει το Δίκτυο.
«Σημαντική εξέλιξη»
Την αποδοχή από την κυβέρνηση της ιδέας των Περιοχών Aνευ Δρόμων (ΠΑΔ) ως εργαλείου περιβαλλοντικού σχεδιασμού στην Ελλάδα καλωσορίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, αφού για πρώτη φορά η Πολιτεία αναγνωρίζει με επίσημο τρόπο το πρόβλημα που δημιουργούν οι δρόμοι, καθώς και τη μεγάλη αξία που έχει η διατήρηση ακέραιων περιοχών για τη φύση και τη βιοποικιλότητα.
«Είναι αντιφατικό, ωστόσο, το γεγονός πως, ενώ το ζήτημα της ορθής χωροθέτησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παρουσιάζεται ως κίνητρο για την πρωτοβουλία των ΠΑΔ, η πολυαναμενόμενη αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ που θα δώσει τις αναγκαίες στρατηγικές κατευθύνσεις ακόμα καθυστερεί, ενώ παράλληλα διάφορες αμφιλεγόμενες επενδύσεις προχωρούν».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας