Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
16°C
17.6° 12.8°
2 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
14.3° 9.6°
1 BF
76%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
15°C
15.5° 12.0°
2 BF
65%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.7° 9.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.1° 8.2°
2 BF
76%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
6.4° 6.2°
1 BF
76%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
14°C
13.5° 13.5°
1 BF
88%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.8° 14.9°
1 BF
90%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 14.0°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.8° 17.4°
3 BF
63%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
15°C
14.6° 14.6°
2 BF
70%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
74%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
13.0° 8.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αίθριος καιρός
11°C
11.2° 9.5°
2 BF
89%
Ρόδος
Ψιχάλες
19°C
18.8° 18.8°
2 BF
88%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.5° 13.0°
2 BF
58%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.7° 8.3°
0 BF
83%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.8° 9.7°
1 BF
78%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
7.3° 7.3°
1 BF
83%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φράγμα... στην ενεργειακή φρενίτιδα

Για μια ακόμη χρονιά διοργανώνεται οδοιπορικό κατά μήκος του Αχελώου, από σήμερα 5 μέχρι τις 8 Αυγούστου, καθώς παλιές και νέες απειλές εξακολουθούν να στοιχειώνουν τον δεύτερο σε μήκος ποταμό της χώρας. Για συμμετοχή στο οδοιπορικό καλούν το Δίκτυο «Μεσοχώρα-Αχελώος SOS», η Επιτροπή αγώνα Ι.Π. Μεσολογγίου κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο όρος Αράκυνθος και ο Σύλλογος Θεοδωριανιτών Αρτας «Οι Ορεινοί».

Το φετινό οδοιπορικό πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή που αυξάνεται η συνεχιζόμενη πίεση για την ολοκληρωτική καταστροφή του Αχελώου, ο οποίος μεταπολεμικά έχει υποστεί την εντονότερη ενεργειακή εκμετάλλευση από τη ΔΕΗ με τέσσερα μεγάλα φράγματα και τα αντίστοιχα υδροηλεκτρικά εργοστάσια στη λεκάνη απορροής του (Στράτος, Καστράκι, Κρεμαστά, Ταυρωπός-Λίμνη Πλαστήρα).

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν το φράγμα της ΤΕΡΝΑ στη Δαφνοζωνάρα, μια σειρά μικρών φραγμάτων σε παραποτάμους του Αχελώου (όπως στην περιοχή των Θεοδώριανων και του Βαθυρρεύματος), το «ανοιχτό» θέμα άλλου φράγματος της ΤΕΡΝΑ στο Αυλάκι (83,6 MW) και το αντλησιοταμιευτικό της ΤΕΡΝΑ (680 MW) στην Αμφιλοχία -με δύο νέες τεχνητές λίμνες (έκτασης 318 και 174,5 στρεμμάτων) και με την κατασκευή δύο φραγμάτων μέγιστου ύψους 55,5 και 52 μέτρων- που πήρε περιβαλλοντική αδειοδότηση τον Απρίλιο του 2021 με απόφαση του τότε αναπληρωτή υπουργού Σωκράτη Φάμελλου και έχει ενταχθεί στα ευρωπαϊκά «έργα κοινού ενδιαφέροντος» με γενναία χρηματοδότηση.

Εν τούτοις, στην «κεφαλή» των μόνιμων απειλών σε βάρος του Αχελώου βρίσκονται το ανενεργό φράγμα της Μεσοχώρας και το ημιτελές φράγμα της Συκιάς, που -σε συνδυασμό με τη σχετική σήραγγα εκτροπής- έχουν συνδεθεί και με την εκτροπή τεράστιων ποσοτήτων νερού από τον Αχελώο προς τον Θεσσαλικό Κάμπο.

Ομως, ένας επίμονος αγώνας 35 χρόνων (μέσα σε συνθήκες διαρκούς ομηρίας) των κατοίκων της Μεσοχώρας με τη στήριξη ενός πλατιού πανελλαδικού κινήματος έχει εμποδίσει την ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων και έχει οδηγήσει σε απανωτές απορριπτικές αποφάσεις από το ΣτΕ, με τις οποίες έκρινε ότι το έργο της εκτροπής του Αχελώου παραβιάζει την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Γκρέμισμα του φράγματος»

Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που, ενώ στα υπόλοιπα Βαλκάνια και στην Ευρώπη αναπτύσσεται ένα μεγάλο κίνημα για την απαλλαγή των ποταμών από τα φράγματα, στην Ελλάδα δυναμώνουν οι πιέσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση. Στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης», εκατοντάδες μικρά υδροηλεκτρικά έργα -με ή χωρίς φράγματα- κατασκευάζονται ή ετοιμάζονται να κατασκευαστούν σχεδόν σε όλα τα μικρά ποτάμια και τα υδατορέματα, εμποδίζοντας τον ελεύθερο ρου τους και αλλοιώνοντας πανάρχαια φυσικά οικοσυστήματα.

Ωστόσο, το ελληνικό κράτος και η ΔΕΗ φαίνεται να μη διδάχτηκαν τίποτα ώς τώρα από την τύχη που είχαν οι μεγαλεπήβολοι και φαραωνικοί σχεδιασμοί τους. Μετά την τελευταία ακύρωση από το ΣτΕ της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου της Μεσοχώρας, που έγινε το 2017 επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της Ν.Δ. απειλεί με άμεση κατάθεση νέας μελέτης και με νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση, κάνοντας σαφή την πρόθεσή της να προχωρήσει στην ολοκλήρωση και του φράγματος στη Συκιά και στην υλοποίηση της εκτροπής του Αχελώου.

«Να γιατί και αυτό το καλοκαίρι μάς βρίσκει στους δρόμους και μας οδηγεί στην οργάνωση ενός οδοιπορικού κατά μήκος του Αχελώου, ψηλαφώντας και πάλι τις παλιές και νέες πληγές στο “σώμα” του μυθικού ποταμού. Από το Μεσολόγγι μέχρι τη Μεσοχώρα, καταγράφουμε και αναδεικνύουμε τις βαρύτατες συνέπειες των αντιπεριβαλλοντικών πολιτικών, τις οποίες υπαγορεύει το απρόσκοπτο πέρασμα της ενεργειακής “φρενίτιδας”, που κι αυτή -με τη σειρά της- είναι “προϊόν” της αχαλίνωτης επιδίωξης του κέρδους και ενός αδηφάγου συστήματος», αναφέρουν οι διοργανωτές του οδοιπορικού.

«Το ώριμο αίτημα για γκρέμισμα του φράγματος στη Μεσοχώρα και για αποτροπή κάθε νέου φράγματος, από ώριμο κινηματικό σύνθημα, πρέπει να γίνει σαφής πολιτικός στόχος και να καταβληθεί συστηματική προσπάθεια για να διασφαλιστούν οι όροι για την υλοποίησή του, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων κινηματικών συμμαχιών. Η κατεδάφιση ενός φράγματος του μεγέθους της Μεσοχώρας περισσότερο από ένα σημαντικό τεχνικό εγχείρημα αποτελεί μια πρωτόγνωρη κινηματική πρόκληση για ολόκληρο το βαλκανικό και ευρωπαϊκό αντιφραγματικό κίνημα, στην οποία θέλουμε να δηλώσουμε τη διαθεσιμότητά μας. Ελπίζουμε η κατάληξη αυτού του οδοιπορικού στη Μεσοχώρα να σηματοδοτήσει μια πρώτη απόπειρα προς αυτή την κατεύθυνση», επισημαίνουν.


Η διαδρομή του οδοιπορικού

● Πέμπτη 5/8, 21.00, Νεοχώρι Μεσολογγίου: Προβολή της ταινίας του Δ. Κουτσιαμπασάκου «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα». Συζήτηση με Επιτροπή αγώνα Ι.Π. Μεσολογγίου κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο όρος Αράκυνθος, με τη συμμετοχή των ενεργών πολιτών Νεοχωρίου «Φίλοι του Πολιτισμού και της Φύσης».

● Παρασκευή 6/8, 20.00, Μεσόπυργος Αρτας: Συνάντηση και συζήτηση με μέλη του πολιτιστικού-περιβαλλοντολογικού συλλόγου Κοιλάδας του Αχελώου και με κατοίκους της περιοχής.

● Σάββατο 7/8, 20.30, Θεοδώριανα Αρτας: Ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης κατοίκων και φορέων από τον Σύλλογο Θεοδωριανιτών Αρτας «Οι Ορεινοί» σχετικά με τις νέες αδειοδοτήσεις μικρών υδροηλεκτρικών στα ποτάμια του χωριού.

● Κυριακή 8/8, 12.00: Διεθνιστική δράση στη Μεσοχώρα στη στέψη του φράγματος.

● Κυριακή 8/8, 20.30, Μεσοχώρα, στην πλατεία του χωριού: Ενημερωτική εκδήλωση με τη συμμετοχή των: Θεοχάρη Ζάγκα, καθηγητή Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ, Γιάννη Παπαδημητρίου, μέλους Δικτύου οικολογικών οργανώσεων Ιωαννίνων, Olsi Nika, εκπροσώπου της EcoAlbania, συντονιστή για την Αλβανία της εκστρατείας «Σώστε την μπλε καρδιά της Ευρώπης».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Φράγμα... στην ενεργειακή φρενίτιδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας