Αθήνα, 28°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
28°C
28.9° 26.2°
1 BF
43%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
27°C
28.2° 24.7°
0 BF
54%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
25°C
25.5° 23.8°
1 BF
59%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
19°C
18.9° 18.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
21°C
21.9° 20.9°
0 BF
68%
Βέροια
Αίθριος καιρός
24°C
24.0° 23.8°
2 BF
39%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
20°C
22.3° 20.4°
2 BF
37%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
25°C
24.7° 24.7°
1 BF
53%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.0° 27.2°
4 BF
57%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
26.6° 25.9°
2 BF
54%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
27.8° 26.6°
4 BF
49%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
2 BF
66%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
28°C
28.1° 28.1°
2 BF
31%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
25°C
24.5° 24.1°
1 BF
37%
Λαμία
Αίθριος καιρός
28°C
27.8° 27.7°
1 BF
39%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.8° 26.0°
3 BF
86%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
26°C
28.8° 25.0°
2 BF
33%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
25°C
24.6° 24.6°
2 BF
46%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
25°C
24.7° 23.7°
2 BF
78%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
20°C
20.3° 20.3°
0 BF
51%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από τις πιο ευάλωτες περιοχές στην κλιματική αλλαγή η ΝΑ Μεσόγειος

Ο καπιταλισμός σκοτώνει το περιβάλλον και την κοινωνία. Μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, θα υπάρχει αύξηση της θερμοκρασίας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως και στην Ελλάδα, της τάξης των 3,5-5 βαθμών Κελσίου, με μεγάλη μείωση των βροχοπτώσεων (30%), στοιχείο που θα μεταβάλει δραματικά τις συνθήκες ζωής. Αυτό υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), Μανώλης Πλειώνης, ύστερα από έρευνες του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ).

Ο ίδιος τονίζει πως η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στην Αττική, τα τελευταία 40 χρόνια, ήταν 1,5 βαθμός, όταν μεσοσταθμικά η παγκόσμια αύξηση την ίδια περίοδο ήταν μόλις μισός! Επιπρόσθετα, η οικονομική ζημιά, σύμφωνα με την Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, θα ανέλθει στα 700 δισεκατομμύρια ευρώ έως τα τέλη του αιώνα, που φυσικά θα πληρώσουν τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και οι μικρομεσαίοι.

Τι φανερώνουν τα στοιχεία που διαθέτουμε για την επιδεινούμενη κλιματική αλλαγή;

Τα τελευταία 150 χρόνια, ο πλανήτης μας γνωρίζει μια συστηματική αύξηση της θερμοκρασίας (κατά μέσο όρο περίπου 1 βαθμό Κελσίου), η οποία είναι πιο έντονη την τελευταία 50ετία, με επιτάχυνση της αύξησης της στάθμης της θάλασσας και της τήξης των πάγων, με επιπτώσεις στην οικονομία, την υγεία, στην επισιτιστική ασφάλεια, στα οικοσυστήματα, όπως αναφέρει η έκθεση του 2018 της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) αλλά και η μελέτη του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (Μάρτιος 2020). Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι ο ρυθμός αύξησης των θερμοκηπικών αερίων (CO2), τις τελευταίες δεκαετίες, είναι κατά 100 φορές πιο ταχύς από την προηγούμενη περίοδο, με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό, λόγω φυσικών διεργασιών.

Η δεκαετία 2010 - 2020 υπήρξε η θερμότερη καταγεγραμμένη στον πλανήτη από την προ-βιομηχανική περίοδο, με θερμότερη χρονιά το 2020 (και το 2016), παρ' όλο που ο πλανήτης μας βίωσε το φαινόμενο La Nina, που προκαλεί μείωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Στη Σιβηρία, η θερμοκρασία έφθασε, το 2020, τους 38 βαθμούς, με δραματικά αποτελέσματα και στην αλλαγή του αρκτικού κύκλου παγοποίησης. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι οι φυσικές καταστροφές το 2020, πλέον των ανθρώπινων απωλειών, προκάλεσαν ζημιές άνω των 210 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγκόσμια κλίμακα (αύξηση 26% σε έναν χρόνο).

Στη Μεσόγειο τι γίνεται;

Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι η νοτιοανατολική Μεσόγειος είναι πιο ευάλωτη, σε σχέση με τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, από ό,τι τα περισσότερα μέρη του πλανήτη, βάσει των προβλέψεων των κλιματικών μοντέλων αλλά και των μετρήσεων του ιστορικού μετεωρολογικού σταθμού του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να αντιμετωπίζει, τα τελευταία χρόνια, καταστροφικές δασικές και περιαστικές πυρκαγιές, έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, που σε συνδυασμό με την άναρχη δόμηση, την καταπάτηση δασικών εκτάσεων, την ασυδοσία των ιδιωτικών συμφερόντων, την έλλειψη ενημέρωσης του πληθυσμού αλλά και την ελλιπή οργάνωση των αρμόδιων υπηρεσιών, δημιουργεί ένα καταστροφικό μείγμα.

Οι μελέτες του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του ΕΑΑ προβλέπουν για την Ελλάδα και για ένα «μέσο» σενάριο αύξηση της θερμοκρασίας περί τους 3,5 – 5,0º C μέχρι το τέλος του αιώνα, με σημαντική μείωση της χειμερινής βροχόπτωσης έως και 30%, αύξηση των πυρκαγιών λόγω ξηρασίας, με δραματικές επιπτώσεις για τη πανίδα και τη χλωρίδα, την ποιότητα του αέρα, τη γεωργία και τις καλλιέργειες, τα αποθέματα γλυκού νερού λόγω μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα με εισροή θαλασσινού νερού, αλλά και για την υγεία του πληθυσμού, μιας και αναμένεται αύξηση των ασθενειών.

Η Ελλάδα, την τελευταία 10ετία, πάει καλά στη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, έχει πιάσει τους ευρωπαϊκούς στόχους, αλλά αυτό φαίνεται να οφείλεται κυρίως στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω κρίσης και όχι λόγω εφαρμοσμένης πολιτικής απομείωσης.

Υπάρχει χρόνος για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής;

Οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ.) θέτουν με τον πιο δραματικό τρόπο την επιτακτική ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, ευνοώντας τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και πολιτικών αποκατάστασης του περιβάλλοντος από τις διαχρονικά «βίαιες» ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και την άναρχη δόμηση. Αυτή η μετάβαση δεν μπορεί παρά να συντελεστεί με ευρύτατη και στοχευμένη ενημέρωση της κοινωνίας, με συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη των αποφάσεων.

Σημαντική, όμως, προϋπόθεση για την ουσιαστική λύση των προβλημάτων είναι η αλλαγή των κυρίαρχων αξιών της κοινωνίας μας. Από ένα πλαίσιο στο οποίο κυριαρχεί η ιδιοτέλεια, ο ατομισμός, το κέρδος, οφείλουμε να οδηγηθούμε σταδιακά αλλά χωρίς καθυστέρηση, διότι δεν υπάρχει χρόνος, σε μια κοινωνία όπου το κοινό συμφέρον και η συλλογική επιβίωση της ανθρωπότητας είναι η κινητήριος δύναμη των κοινωνικών διεργασιών.

● Ποιους στρατηγικούς άξονες πρέπει να χαράξει η πολιτεία;

Η πολιτεία πρέπει να κινηθεί σε τρεις άξονες: Πρώτον, στην «απομείωση» των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, δηλαδή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, φιλο-περιβαλλοντικές οικονομικές πολιτικές, ηλεκτροκίνηση, απολιγνιτοποίηση, εκπονώντας ρεαλιστικά σχέδια εναλλακτικών οικονομικών δραστηριοτήτων σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.

Δεύτερον, στην «προσαρμογή» στην κλιματική αλλαγή που συνεπάγεται αλλαγή οικονομικών διεργασιών, προσαρμογή γεωργίας & κτηνοτροφίας και άλλων παραγωγικών κλάδων, βελτίωση των υποδομών και απειλούμενων επαγγελματικών κλάδων, ενίσχυση ευάλωτων ομάδων, αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και ενίσχυση της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης.

Τρίτον, στην εφαρμογή και ενίσχυση συστημάτων και εργαλείων πρόγνωσης και έγκαιρης προειδοποίησης για την αντιμετώπιση έντονων φυσικών φαινομένων και φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Από τις πιο ευάλωτες περιοχές στην κλιματική αλλαγή η ΝΑ Μεσόγειος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας