Αθήνα, 35°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
35°C
35.7° 33.2°
4 BF
23%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
33°C
36.6° 30.8°
3 BF
36%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
36°C
37.6° 32.1°
3 BF
29%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
34.9° 34.9°
2 BF
34%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
33°C
33.5° 32.9°
4 BF
31%
Βέροια
Αίθριος καιρός
34°C
36.6° 30.1°
2 BF
43%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
32.4° 30.6°
2 BF
24%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
35°C
35.2° 35.2°
0 BF
21%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
23°C
32.2° 22.8°
5 BF
82%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.3°
4 BF
38%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.4° 26.8°
6 BF
42%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
30°C
29.7° 29.0°
3 BF
45%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.9°
1 BF
46%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
36.9° 32.9°
3 BF
28%
Λαμία
Αίθριος καιρός
34°C
34.4° 32.5°
2 BF
37%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.8° 28.2°
4 BF
63%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
34°C
35.0° 32.8°
4 BF
18%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
31.3° 30.5°
3 BF
45%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
31°C
35.0° 30.8°
3 BF
49%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
31°C
30.8° 30.8°
1 BF
40%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εγκρίθηκε η «επένδυση» για τον λόφο του Στρέφη

«Πρόκειται για ιδιωτική επένδυση που υποθηκεύει τον Λόφο Στρέφη και όχι για δωρεά στον δήμο». Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων και σκληρής κριτικής από πλευράς αντιπολίτευσης εγκρίθηκε το βράδυ της Δευτέρας από το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων η πρόταση της «Prodea Investments» να «υιοθετήσει» τον Λόφο Στρέφη, προσφέροντας για την ανάπλασή του 1 εκατ. ευρώ μέσω μελετών και εργασιών συντήρησης και αναβάθμισης υποδομών.

Ο Λόφος Στρέφη αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο χώρο πρασίνου της Αθήνας που εντάσσεται στο δημοτικό πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» -πρόγραμμα με βασικό δόγμα «ό,τι είναι δημόσιο δεν είναι και κρατικό»- και «υιοθετείται» από τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα σε μια περίοδο που επιχειρείται η αλλαγή της φυσιογνωμίας των Εξαρχείων μέσω του real estate, όπως είναι κοινά παραδεκτό.

Η δημοτική αρχή κάνει λόγο για μια δωρεά που θα βγάλει τον Λόφο από την εγκατάλειψη και την παρακμή. Η πρόταση της εταιρείας αφορά 40,5 στρέμματα του Λόφου -στην έκταση δεν περιλαμβάνονται το γήπεδο μπάσκετ, το κτίριο του αναψυκτηρίου και τα περιμετρικά πεζοδρόμια- και περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση όλων των μελετών αναβάθμισης υποδομών και εργασίες όπως αποκατάσταση των μονοπατιών πρόσβασης στην κορυφογραμμή, ανασχεδιασμό της παιδικής χαράς, ενίσχυση της φύτευσης, ολοκλήρωση της περιμετρικής περίφραξης έως και το ενδεχόμενο εγκατάστασης καμερών ελέγχου – προοπτική στην οποία διαφώνησε ο αντιδήμαρχος Πρασίνου, Ευγ. Κολλάτος, «αν αυτό αντιβαίνει στον νόμο προστασίας προσωπικών δεδομένων».

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της σύμπραξης με την εταιρεία ο δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης, υποστήριξε ότι αν οι προτεινόμενες εργασίες γίνονταν από τον δήμο, «θα κόστιζαν πολύ περισσότερο» έως και 1,5 με 2 εκατ. ευρώ. Υποσχέθηκε ότι «δεν θα μπει έστω μία πέτρα, δεν θα σκαφτεί ούτε μία τρύπα, αν δεν συμφωνήσει πρώτα το δημοτικό συμβούλιο» και ότι ο φορέας του έργου «δεν θα έχει καμία σχέση με τη λειτουργία του Λόφου».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση εκφράστηκαν τόσο για τη σκοπιμότητα της σύμπραξης δήμου-εταιρείας όσο και για το… βιογραφικό της εταιρείας. «Αυτή η εταιρεία δεν έχει τα εχέγγυα λόγω παρελθόντος. Η Prodea έχει απευθείας καταγωγή από τη «MIG Real Estate» και άμεση διάδοχη σχέση με την περίφημη «ΠΑΝΓΑΙΑ». Ολοι ξέρουμε ποια είναι η «ΠΑΝΓΑΙΑ». Εχει 22 ποινικές διώξεις εναντίον στελεχών της, εκ των οποίων και ο πρώην πρόεδρός της. Εχει παρέμβει εισαγγελέας Διαφθοράς» θύμισε ο δημοτικός σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης», Ρ. Αξελός, ενημερώνοντας ότι σήμερα η «Prodea» ασχολείται και με την εκμετάλλευση ξενοδοχείων και καταλυμάτων Αirbnb.

«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας» απάντησε στον δήμαρχο ο δημοτικός σύμβουλος της «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», Π. Κωνσταντίνου. «Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει επενδύσει στο Αirbnb γύρω από τον Λόφο. Είναι μία από τις εταιρείες που έχουν συμβάλει στον εκτοπισμό κόσμου από την κατοικία του» συμπλήρωσε. Κατήγγειλε ότι η πρόταση περιλαμβάνει υπερκοστολογημένες εργασίες «με 222 ευρώ/τ.μ. για να μας πει η εταιρεία ότι μας κάνει και χάρη», αλλά και «φωτογραφικές» αναφορές υπέρ συγκεκριμένου προμηθευτή υλικών. Αντέκρουσε τα περί δωρεάς και αντέτεινε ότι πρόκειται για «υποθήκευση ενός σημαντικού χώρου της γειτονιάς, της οποίας δεν της ζητείται καν ο λόγος».

Συμφέροντα

«Δεν υιοθετεί η εταιρεία τον Λόφο. Ο δήμος υιοθετεί την εταιρεία. Αλλοιώνεται ένας λόφος ακριβώς για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων. Προσβλητικό να λέει ο δήμος, με μεγάλη άνεση, ότι ο Λόφος είναι παρατημένος. Ποιος τον παράτησε, κ. Μπακογιάννη; Οι δημοτικές αρχές, ανάμεσά τους και η δική σας» τόνισε η Ντίνα Ρέππα, δημοτική σύμβουλος της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα».

«Υπάρχει συγκεκριμένη κατεύθυνση να υποβαθμίζονται οι δημόσιοι χώροι και μετά να έρχεται ένας ιδιώτης ως σωτήρας. Θα γίνει ο Λόφος ένα διασκεδαστήριο» προειδοποίησε ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Στ. Λάμπρου.

Στη συνεδρίαση απορρίφθηκε το αίτημα σχεδόν σύσσωμης της αντιπολίτευσης για απόσυρση του θέματος. Η ανάπλαση-επένδυση υπερψηφίστηκε με πλειοψηφία 23 ψήφων της παράταξης Μπακογιάννη, του δημοτικού συμβούλου Β. Αγγελόπουλου (παράταξη Γερουλάνου) και του Κ. Γκλέτσου (εκλεγμένου με την παράταξη Κασιδιάρη). Καταψήφισαν οι «Ανοιχτή Πόλη», παράταξη Γερουλάνου, «Λαϊκή Συσπείρωση», «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα» και Β. Καπερνάρος (16 ψήφοι). «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» κάλεσαν τους κατοίκους σε κινητοποιήσεις.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εγκρίθηκε η «επένδυση» για τον λόφο του Στρέφη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας