Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.8° 13.9°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 11.9°
3 BF
68%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.9° 12.7°
2 BF
84%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
2 BF
76%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
11.9° 10.9°
2 BF
87%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.0° 11.2°
2 BF
68%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.1°
3 BF
50%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
1 BF
91%
Ηράκλειο
Αραιές νεφώσεις
15°C
16.0° 13.8°
1 BF
77%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
11°C
13.5° 10.9°
0 BF
76%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.8° 13.3°
2 BF
58%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
11°C
10.7° 10.7°
3 BF
70%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
15.9° 13.9°
2 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 11.9°
2 BF
67%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.5° 12.5°
2 BF
72%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
16°C
16.0° 15.8°
3 BF
57%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
15°C
16.0° 12.9°
2 BF
60%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
12.1° 10.3°
0 BF
83%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
14.4° 12.0°
2 BF
86%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
9.8° 9.8°
2 BF
65%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
Από τη διαμαρτυρία των κατοίκων της Ζακύνθου

Δίκιου διαρκής διεκδίκηση στη Ζάκυνθο

[…] αν ξυπνήσεις, μονομιάς

θα ’ρθει ανάποδα ο ντουνιάς.

Κ. Βάρναλης

Μιας αντιδράσεως… μύριες έπονται. Η κινητοποίηση των κατοίκων των ορεινών κοινοτήτων της Ζακύνθου, την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020, ενάντια στην αγοραπωλησία («αγοραπωληστεία» την ονομάζουν πια) 15.000 στρ. στην περιοχή τους, φαίνεται ότι ενεργοποίησε πολλών τα αντανακλαστικά. Ακόμη και του πωλητή τής εν λόγω έκτασης Γεωργίου Χάρου, ο οποίος κατηγορείται επίσημα ότι πούλησε κάτι που δεν του ανήκε ποτέ, παρακάμπτοντας, με τη βοήθεια αρμοδίων φυσικά, οποιοδήποτε νομικό εμπόδιο θα έμπαινε στον δρόμο για αυτή την πράξη. 

Ο Γ. Χάρος, λοιπόν, ύστερα από έξι χρόνια αφωνίας, «έλυσε τη σιωπή του», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, στέλνοντας επιστολή στην εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ Ζακύνθου», στις 6 Φεβρουαρίου 2020, στην οποία αναφέρει τα εξής: 

«Απάντηση Γεωργίου Χάρου

Κύριε Διευθυντά, 

Η αγοράστρια εταιρεία AL RAYAN GREECE 100% θυγατρική του κράτους του Κατάρ εξέδωσε δελτίο τύπου και διευκρίνισε τα εξής: Α. “Η συνολική περιοχή του Ναυαγίου ουδέποτε υπήρξε εντός της πωληθείσας έκτασης όπως ψευδώς διαδίδουν διάφοροι…”. Β. “Καμιά ιδιοκτησία ιδιώτη κατοίκου της περιοχής δεν θα περιλαμβάνεται…”. Γ. “Η εταιρεία εκπονεί στρατηγικό επενδυτικό σχέδιο…”

»Τα ανωτέρω δημοσιεύτηκαν. Δεν τα επαναλαμβάνω! Επομένως προς τι η διαμαρτυρία ορισμένων ιδιωτών κατοίκων; Γνωρίζουν ότι έχουν εξαιρεθεί από το αναμορφωμένο τοπογραφικό. Δεν θίγεται κανενός η περιουσία!

Γεώργιος Χάρος

»Επαναλαμβάνω και εγώ για πολλοστή φορά ότι το πλάτωμα του Ναυαγίου είναι και ήταν εκτός αγοραπωλησίας. Ας τελειώνει πλέον αυτό το παραμύθι από κάποιους, για λόγους εντυπώσεων. Πολύ πριν την αγοραπωλησία, τα έτη 2010 έως 2012, σε ανύποπτο χρόνο, ο τότε Πρόεδρος της κοινότητας Αναφωνήτριας Σπύρος Κοτσίρης και μάλιστα ενώπιον μαρτύρων, μου υποδείκνυε και με διαβεβαίωνε ότι όλη η επίδικη σήμερα έκταση με όρια ανήκει στους προκατόχους μου “ΦΛΑΜΠΟΥΡΙΑΡΗΔΕΣ”. 

»Αυτός ο κύριος σήμερα ηγείται και παρασύρει όσους ολίγους διαμαρτύρονται κατά της επένδυσης. Παρακολουθώ τις συνεχείς, κατά καιρούς, δηλώσεις του τέως Μητροπολίτη. Πού είναι επιτέλους αυτοί οι περίφημοι “αδιαμφισβήτητοι κώδικες”;; Αν είχε θα τους είχε δείξει. Φαίνεται πλέον ότι δεν έχει. Τελευταία ανακάλυψε νέα στοιχεία όπως διαβάζω!!! Ας φέρει πρώτα τα παλιά. Κάθε λίγο και λιγάκι όλο και με κάποιον τα βάζει. Με όλους τους δημάρχους των ορεινών, πρώην δημάρχους, δασάρχες, δημοσιογράφους, υπουργούς πρώην και νυν, δημοτικούς συμβούλους, ιεράρχες, κ.λπ., κ.λπ. Τώρα επανέρχεται με δηλώσεις εις βάρος μου. [...] Στο δικαστήριο προσκόμισα όχι ΜΟΝΟ ΕΝΑ, πλείστα (δεκάδες) έγγραφα που αποδεικνύουν την ιδιοκτησία μου. 

»Με εκτίμηση, Γ. Χάρος»

Όπως ήταν αναμενόμενο, η απάντηση του μητροπολίτη τέως Ζακύνθου Χρυσόστομου δεν άργησε να δημοσιευτεί: 

«Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΧΑΡΟ

»Μετά από έξι ολόκληρα χρόνια ένοχης σιωπής, εμφανίστηκε ο Χάρος! Άρα, καλά πάνε τα πράγματα… Με επιστολή του, σε τοπική εφημερίδα, μας ενημερώνει, και πολύ καλά κάνει, για δύο σημαντικά πράγματα: Πρώτον ότι δεν ξέρει ακόμα σε ποιον πούλησε και δεύτερον ότι ουδέποτε ήξερε πού είναι η περιουσία που πούλησε (σάμπως ήτανε δική του για να ξέρει;)! 

Δωδώνης Χρυσόστομος
| Eurokinissi

»Ωστόσο, ας κρατήσουμε για τη συνέχεια τη δημόσια ομολογία του, για την «αναμόρφωση» του τοπογραφικού. (Πού είναι να το δούμε κι εμείς;) Φαίνεται πως βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Με λίγη ακόμη προσπάθεια, σύντομα θα φτάσουμε στα 79 στρέμματα, όπως αναφέρεται και στο τοπογραφικό του αρχιτέκτονα-μηχανικού Χαράλαμπου Ταλιάνη (Νοέμβριος 1989)!

»Τέλος, και σε ό,τι με αφορά, επιθυμώ να ενημερώσω τους συντάκτες της επιστολής Χάρου, για τα κάτωθι: Να προσέχουν πού βάζουν την υπογραφή τους και τι λένε στα τηλέφωνα με υπουργούς και κρατικούς λειτουργούς (όπως δυστυχώς πληροφορηθήκαμε από εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας).

»Τα παλιά και νέα αποδεικτικά στοιχεία τα έχω ήδη παραδώσει στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη κατεπείγουσα εισαγγελική παραγγελία ανάκρισης. Αν θέλουν, ας πάνε από εκεί να τα πάρουν. […] 

»Κλείνοντας, […] οφείλω να στείλω ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση: Αν υπάρχει σοβαρός επενδυτής και ενδιαφέρεται, πάρτε τον, ελάτε στη Ζάκυνθο, να μας πει τι θέλει και να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε, σύμφωνα με τους νόμους του κράτους! Στραβά ξεκίνησε το πράγμα και δεν στρώνει!

»Μετ’ ευχών, Ο ΔΩΔΩΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ»

Η Τ.Ε. του ΚΚΕ, στις 7 Φεβρουαρίου 2020 εξέδωσε ανακοίνωση-καταγγελία για την πώληση των 15.000 στρεμμάτων, στην οποία ανέφερε: «[…] Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ –παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους και την προσπάθεια που κάνουν το τελευταίο διάστημα να κρύψουν την ταύτισή τους και στο ζήτημα αυτό […]– στηρίζουν και υλοποιούν τις κεντρικές κατευθύνσεις της στρατηγικής της αστικής τάξης και της Ε.Ε. […] Οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι της Ζακύνθου έχουν ήδη συγκεντρώσει πείρα από την τουριστική ανάπτυξη στο νησί. […] Τα κέρδη των ξενοδόχων αυξάνονται συνεχώς, ενώ οι εργαζόμενοι στον τουρισμό-επισιτισμό δουλεύουν μέσα σε όλο και χειρότερες συνθήκες εργασίας […]».

Ο Σταμάτης Τσουκαλάς, πρόεδρος της κοινότητας Αναφωνητρίας, μιας από τις θιγόμενες από την πώληση κοινότητες, στις 7 Φεβρουαρίου 2020, δήλωσε στον ρ/σ «Stigma Radio 97,6», μεταξύ άλλων, τα εξής: «[…] Είμαι υπέρ της επένδυσης στα ορεινά της Ζακύνθου, χωρίς όμως να θιχτεί ούτε ένας πόντος γης από κανέναν ιδιώτη. […] Εχω έρθει αρκετές φορές σε επαφή με την αγοράστρια εταιρεία, η οποία, όπως μου έχει πει ο εκπρόσωπός της, θέλει να αφαιρέσει τις εκτάσεις των ιδιωτών από την πωληθείσα έκταση. 

»[…] Σε ό,τι αφορά την προχθεσινή συγκέντρωση και διαμαρτυρία κατά της αγοραπωλησίας, δεν μετείχα σε αυτήν διότι οργανώθηκε από ανθρώπους του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, και γιατί εξυπηρετούσε φορείς που δραστηριοποιούνται στο πλάτωμα του Ναυαγίου, μεταξύ αυτών και την Εκκλησία. Εγώ δεν λέω να ακυρωθεί το συμβόλαιο, όπως άλλοι λένε, αλλά να διορθωθεί για να αφαιρεθούν από αυτό και από το τοπογραφικό, οι ιδιοκτησίες των κατοίκων που κακώς περιλαμβάνονται στο αρχικό συμβόλαιο. Η Εκκλησία ουδέποτε έχει φέρει τίτλους ιδιοκτησίας για το πλάτωμα του Ναυαγίου. Από εκεί και πέρα, όπου καταπατήθηκε η εκκλησιαστική περιουσία στην πωληθείσα έκταση, επιβάλλεται να εξαιρεθεί».

Ωστόσο, οι αντιδράσεις δεν περιορίστηκαν μόνο σε δηλώσεις και καταγγελίες. Κάποιοι θεώρησαν ότι πρέπει να εφαρμόσουν τη δοκιμασμένη μέθοδο των απειλών και της τρομοκρατίας στους διοργανωτές του συλλαλητηρίου – και με δημόσιες δηλώσεις αλλά και με μηνύματα σε κινητά κ.λπ. Ο φόβος, λένε οι ειδικοί, είναι φυσικό συναίσθημα, που λειτουργεί για να προστατεύονται οι άνθρωποι από κάποιον κίνδυνο υπαρκτό ή μη. Η τρομοκράτηση, πάλι, λειτουργεί αμιγώς για να λουφάζουν οι άνθρωποι. Οπως φαίνεται, τα μέλη της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Ορεινών δεν γνωρίζουν ούτε από φόβο ούτε από τρομοκρατία. Ετσι, έσπευσαν σήμερα (9/1/2020) να διοχετεύσουν στα Μέσα Δελτίο Τύπου, με το οποίο ξεκαθαρίζουν τα εξής:  

«Οι κάτοικοι-μέλη της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Ορεινών θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την τοπική κοινωνία της Ζακύνθου που έδωσε το δυναμικό “παρών” στη διαμαρτυρία της 5ης Φεβρουαρίου κατά της παράνομης αγοραπωλησίας των 15.000 στρεμμάτων στην Ορεινή Ζάκυνθο και όλοι μαζί δώσαμε το βροντερό μήνυμα “ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΝΟΗΘΕΙΤΕ!” στα αρπακτικά που προσπαθούν να βάλουν χέρι στον τόπο μας. 

»Ακόμα, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον μηχανικό Γεώργιο Μοθωναίο, που με την τοποθέτησή του στον ρ/σ στίγμα ανέδειξε την ακυρότητα του τοπογραφικού με το οποίο έχει συνταχθεί το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας και το μέγεθος της απάτης εις βάρος μας καθώς και εις βάρος της ζακυνθινής κοινωνίας, του ελληνικού Δημοσίου και όχι μόνο. 

»Όσον αφορά την ανακοίνωση δικηγορικού-μεσιτικού γραφείου, που φέρεται να εκπροσωπεί την εταιρεία Pimana, στην οποία αναφέρει ότι οι περιουσίες των ιδιωτών θα εξαιρεθούν, θα θέλαμε να τους τονίσουμε το εξής: Μόνο και μόνο η παραδοχή αυτή δείχνει πόσο παράνομο είναι το συμβόλαιο της αγοραπωληστείας, αφού έχει στηριχθεί σε ένα τοπογραφικό-λάστιχο. 

»Επίσης, τους τονίζουμε ότι μπορούν να ονειρεύονται κελεμπίες και μπούρκες και να αισθάνονται χαρούμενοι, αλλά η Ζάκυνθος είναι τμήμα της Ελληνικής Δημοκρατίας, που διέπεται από Σύνταγμα και Νόμους που ακόμα δεν έχει εκχωρήσει το δικαίωμα σε κανέναν “εμίρη” και κανένα μεσίτη να καθορίζει τα όρια των περιουσιών μας.  

»Υπενθυμίζουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Ζακύνθου έχει αποφασίσει να τοπογραφήσει τη δημοτική περιουσία στην περιοχή της αγοραπωληστείας, να τη δηλώσει στο Κτηματολόγιο και να βάλει τέλος στα όνειρα των αρπακτικών και των απατεώνων. Αναμένουμε την εφαρμογή της απόφασης.

»Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η επιτυχημένη κινητοποίηση της 5ης Φεβρουαρίου έχει θορυβήσει όσους έχουν συμβάλει στην απάτη. Κάποιοι επιχειρούν να συκοφαντήσουν την προσπάθειά μας σαν υποκινούμενη και κάποιοι προσπαθούν να μας εκφοβίσουν.

»Δηλώνουμε με αποφασιστικότητα: ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΝΟΗΘΕΙΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ! Δηλώνουμε ακόμα ότι όσοι μας λοιδορούν δημόσια θα είναι υπόλογοι έναντι του νόμου για ό,τι μας συμβεί.

»Ζάκυνθος, 9/2/2020, Πρωτοβουλία Κατοίκων Ορεινών»

Παράλληλα, ο δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης, σήμερα (9/9/2020), με αφορμή τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τους εκπροσώπους του εμίρη και την πρόεδρο της εταιρείας Pimana S.A., στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα, συνομίλησε με τον Δημήτρη Τετράδη, δημοσιογράφο του ionianradio.gr, ο οποίος κατόπιν μετέφερε τα εξής: 

«Παρά τις επιφυλάξεις του, ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε τη συνάντηση […] ο Δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Νικήτας Αρετάκης.

»Κατά την διάρκεια της συζήτησης, οι εκπρόσωποι της εταιρείας, ανέπτυξαν το σκεπτικό τους και παρουσίασαν τη μακέτα, που αφορά την “πολυσχιδή αξιοποίηση της περιοχής”, δηλώνοντας με έμφαση ότι, “παρόλο που η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η εκμετάλλευση δεν αφορά το Ναυάγιο , εγώ πιστεύω ότι είναι πολύ κοντά σε αυτό”.

»Στο σημείο αυτό, ο κ. Αρετάκης […] εξέφρασε τον προβληματισμό του για το τι ενδεχομένως θα συμβεί στο μέλλον. Δεν ήταν όμως ο μοναδικός προβληματισμός του [...], [αφού] θεωρεί ότι δεν υπάρχει η βάση για να προχωρήσει άμεσα η όποια προσπάθεια, προς αυτή την κατεύθυνση. […] Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο δήμαρχος δήλωσε πως οι εκπρόσωποι της εταιρείας και του εμίρη τον διαβεβαίωσαν ότι έχουν αφαιρεθεί οι περιοχές εκείνες, που έχουν προκαλέσει την αντίδραση των άμεσα ενδιαφερόμενων και της κοινωνίας. 

»Μεταφέροντας, όμως, την προσωπική του άποψη, δήλωσε: “Βλέπω σοβαρές δυσκολίες στην υλοποίηση αυτού του στόχου”, αφήνοντας με αυτό πολλά να αιωρούνται γύρω από την εξέλιξη αυτού του θέματος».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Δίκιου διαρκής διεκδίκηση στη Ζάκυνθο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας