Ούτε η βροχή ούτε τα… πλούσια Μποφόρ, την Τετάρτη το απόγευμα, εμπόδισαν τους Ζακυνθινούς να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Ορεινών σε διαμαρτυρία έξω από το κτίριο της περιφέρειας στο νησί. Πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά την αμφιλεγόμενη αγοραπωλησία 15.000 στρ. πάνω από την παραλία «Ναυάγιο», εκφράστηκε μαζικά η αντίθεση της ζακυνθινής κοινωνίας στην περιβόητη «επένδυση του εμίρη Κατάρ», με δυναμική παρουσία πολιτών και με πανό που έγραφαν «Ούτε να το διανοηθείτε!», «Σώστε τη Ζάκυνθο από το πλιάτσικο» κ.ά.
Ο νέος χρόνος μπήκε δυναμικά και, μέσα από διάφορες τοποθετήσεις των Αρχών, φάνηκε καθαρά πόσο απέχει η εικονική από την… πραγματική πραγματικότητα και πόσο διχασμένο είναι το νησί: η περιφερειάρχης Ρ. Κράτσα δήλωνε πως «η επένδυση θα είναι μεγάλη τύχη για τη Ζάκυνθο», ο δήμαρχος Ν. Αρετάκης έκανε λόγο για «αποικισμό και όχι για επένδυση», ο τέως περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος δήλωνε ότι «Γεωργιάδης - Κράτσα από κοινού προσφέρουν ανενδοίαστα στήριξη σε μια “επένδυση-κλοπή”», ο μητροπολίτης τέως Ζακύνθου Χρυσόστομος, δε, κατακεραύνωνε την περιφερειάρχη, λέγοντας πως «η πρώτη και μοναδική παρέμβασή της στα ζακυνθινά πράγματα είναι να καμαρώνει και να θεωρεί “τύχη” μεγάλη τη μεγαλύτερη κομπίνα εις βάρος της Εκκλησίας, του δήμου και δεκάδων πολιτών των Ορεινών».
Παράλληλα, 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στις 30/1/2020, κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τον υπ. Ανάπτυξης, η οποία κατέληγε ως εξής: «[…] Ποια η προοπτική της εν λόγω επένδυσης, δεδομένων των […] δικαστικών εκκρεμοτήτων και της πολυπλοκότητας των νομικών ζητημάτων που την αφορούν, λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη τη συνταγματική επιταγή για την προστασία της ιδιοκτησίας;».
Μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό και μπροστά στις κλειστές πόρτες του κτιρίου όπου στεγάζεται η περιφέρεια, η Μαρινέττα Παγανοπούλου, μέλος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Ορεινών και πρωτεργάτρια της κινητοποίησης, δήλωσε εμφατικά: «Αγαπάμε τον τόπο μας. Δεν ξεπουλάμε! […] Ο όρος “αγοραπωλησία” είναι αδόκιμος στην περίπτωσή μας. Δεν μπορώ να πουλήσω κάτι που δεν μου ανήκει, όπως έκανε ο κ. Χάρος».
Ο Ακης Μποζίκης, μέλος και αυτός της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Ορεινών, αφού έκανε μια ανασκόπηση/ενημέρωση για την υπόθεση από το 2014 ώς σήμερα, θύμισε το μεγαλείο της στάσης των κατοίκων του νησιού σε μια άλλη περίπτωση: «Να πούμε το μεγάλο “Οχι” στους κατακτητές. […] Είμαστε οι απόγονοι αυτών που κρύψανε τους Εβραίους στα σπίτια τους, για να μην τους βρει ο γερμανικός στρατός και τους σκοτώσει. Εκείνοι δεν φοβήθηκαν ολόκληρο στρατό κι εμείς θα φοβηθούμε πέντε λαμόγια;»
Ο δήμαρχος του νησιού, Νικήτας Αρετάκης, δήλωσε ότι, στη συνάντηση που θα έχει σήμερα, Παρασκευή, με τους δικηγόρους του εμίρη, θα τους εξηγήσει τις θέσεις των κατοίκων, αν και, όπως είπε, «είναι τόσο οργανωμένα τα συμφέροντα, που δεν νομίζω ότι θα εισακουστούμε. […] Εγώ έχω την υποχρέωση ως δήμαρχος […] να υπερασπιστώ με κάθε δικαστικό νόμιμο μέσο τις θέσεις μας και την περιουσία του δήμου».
Δηλώσεις Αδ. Γεωργιάδη
Με το ψευτοδίλημμα «Θέλει η Ζάκυνθος μια μεγάλη επένδυση ή όχι;», ο Αδ. Γεωργιάδης πέταξε το μπαλάκι στην εξέδρα, στη συνέντευξη που έδωσε στο Ionian TV την ημέρα του συλλαλητηρίου. Αναφερόμενος στις επαφές του με τους εκπροσώπους του εμίρη, είπε: «Από την πλευρά του Κατάρ θεωρούν ότι έχουν δίκιο, αλλά είναι πρόθυμοι, εάν τα δικαστήρια […] δικαιώσουν κάποιους από τους διεκδικητές για τις ιδιοκτησίες τους, να αποδώσουν αμέσως σε όσους δικαστικά δικαιωθούν πίσω τις περιουσίες τους». Τώρα, πώς γίνεται να ονομάζονται «διεκδικητές» των ίδιων τους των περιουσιών οι κάτοικοι, αυτό μόνο ο υπουργός μπορεί να το απαντήσει.
Αναφερόμενος στην τήρηση της νομιμότητας, δήλωσε: «Ο σεβασμός πάντα υπάρχει σε όλους, αλλά υπάρχει και το δημόσιο συμφέρον, που δεν ανήκει μόνο στην εκάστοτε κοινωνία, ανήκει σε όλο τον ελληνικό λαό. […] Είναι δυνατόν να γίνει μια επένδυση χωρίς περιβαλλοντικούς όρους; Εκδίδονται περιβαλλοντικές άδειες, άδειες από το ΚΑΣ, από το ΣτΕ κ.λπ. Δεν μπορεί να γίνει σήμερα επένδυση χωρίς αυτά». Μια ακόμα κυβίστηση του κ. Γεωργιάδη, αφού ο ίδιος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Ζακύνθου πριν από δύο χρόνια, έλεγε ότι όταν θα γίνει κυβέρνηση η Ν.Δ., «θα αλλάξουμε όσους νόμους χρειαστεί για να επενδύσει ο εμίρης», που είναι ευλογία για τον τόπο. Μάλιστα, τόνιζε χαρακτηριστικά: «Οι νόμοι και το Σύνταγμα φτιάχνονται από ανθρώπους κι όχι για να πεινάσουμε». Μόνο πως ο εμίρης θα μας κατεβάσει από τα δέντρα και θα σταματήσαμε επιτέλους να τρώμε βελανίδια δεν είπε.
Ψήφισμα
Μετά το πέρας των ομιλιών, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το δημαρχείο για να θυροκολλήσουν το ψήφισμά τους, στο οποίο δήλωναν τα εξής: «Εμείς οι κάτοικοι της ορεινής Ζακύνθου, ιδιοκτήτες γης που κινδυνεύουμε να τη χάσουμε από μια πρωτοφανή απάτη που έχει γίνει εις βάρος μας τα τελευταία έξι χρόνια, […] καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Ζακύνθου να υλοποιήσει άμεσα την απόφαση που έχει λάβει να τοπογραφηθεί η δημοτική περιουσία στην περιοχή και να δηλωθεί στο Κτηματολόγιο. Επίσης ο δήμος να καταθέσει διεκδικητική αγωγή για να προστατέψει τη δημοτική περιουσία από τους καταπατητές. […] Τέλος, καλούμε όλους να αγωνιστούμε από κοινού για να προστατέψουμε το νησί μας και τα ιερά και τα όσια των προγόνων μας, για να μην καταλήξουμε να είμαστε ξένοι στον τόπο μας!!!».
Η προχθεσινή μέρα ήταν γιορτή για τη Ζάκυνθο, γιατί, όταν παλεύεις μαζί με άλλους, «παύεις να είσαι ένας ακόμα ίσκιος», όπως λέει και το τραγούδι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας