Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 13.4°
2 BF
72%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
10°C
12.4° 8.0°
2 BF
78%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 14.0°
1 BF
77%
Ιωάννινα
Ομίχλη
6°C
5.9° 5.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
10.7° 8.9°
3 BF
81%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
9.0° 7.3°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
5°C
5.4° 4.5°
0 BF
75%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
79%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.7° 17.8°
1 BF
77%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.0°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.4° 15.5°
4 BF
72%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.8° 11.8°
4 BF
78%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
17.0° 13.9°
0 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
10°C
10.7° 9.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 12.5°
1 BF
93%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.4° 18.8°
0 BF
82%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
16.0° 13.6°
0 BF
85%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.0° 9.3°
3 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
9.7° 8.1°
1 BF
100%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
7.2° 7.2°
2 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου, 2023
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με λάθος... σύνθεση το «μείγμα» για σύγκλιση στα αιολικά πάρκα

Απ’ ό,τι φαίνεται, η ενδυνάμωση του κινήματος για την προστασία των Αγράφων από την εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών και οι διογκούμενες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών απέναντι στην ανεξέλεγκτη επέλαση των αναρίθμητων αιολικών στα βουνά των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας, ανέβασαν το θέμα ψηλά στην ατζέντα.

Κι εκεί που οι αδειοδοτήσεις παρέχονταν ασύστολα στις εταιρείες των αιολικών -σε πολλές περιπτώσεις εν αγνοία κατοίκων και φορέων-, πλέον, έστω και για τα προσχήματα, αναζητούνται… συγκλίσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώθηκε χθες στρογγυλό τραπέζι με αντικείμενο συζήτησης την αιολική ενέργεια από το Convergences Greece Forum - «Συγκλίσεις», σε συνεργασία με το Ινστιτούτο για τη Μεσόγειο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO).

«Ξεκινάμε με την κοινή παραδοχή ότι οι ΑΠΕ είναι σημαντικές για την Ελλάδα, θα πρέπει όμως να συζητηθεί το σωστό “μείγμα” ΑΠΕ, καθώς και τα προβλήματα που δημιουργούνται. Μία από τις ΑΠΕ είναι η αιολική και σε αυτήν θα εστιάσουμε στο συγκεκριμένο roundtable. Στόχος είναι να υπάρξει εκπροσώπηση όλων των απόψεων γύρω από το θέμα της αιολικής ενέργειας, αλλά και να συζητηθούν τα προβλήματα, ώστε να καταγραφούν τα σημαντικότερα σημεία που θα τεθούν υπόψη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας», αναφερόταν στην πρόσκληση προς τους συμμετέχοντες.

Εκπροσώπηση

Οι διοργανωτές αποφάσισαν ότι αυτό το στρογγυλό τραπέζι γι’ αυτό το καίριο ζήτημα δεν έπρεπε να είναι ανοιχτό για το κοινό, αλλά, πέραν του ότι ήταν κεκλεισμένων των θυρών, η επιλογή των συμμετεχόντων δεν διασφάλισε επ’ ουδενί την εκπροσώπηση όλων των απόψεων που, τελικά, θα τεθούν υπόψη του αρμόδιου υπουργείου. Κι αυτό γιατί ανάμεσα στους 22 συμμετέχοντες που είχαν προσκληθεί στο στρογγυλό τραπέζι υπήρχαν εκπρόσωποι από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ), από την Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) που υπερασπίζονται τα συμφέροντα του λόμπι των αιολικών.

Στο πάνελ συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι 3 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών στη χώρα μας (μεταξύ των οποίων η ENEL Green Power)*, ο Γιώργος Στάσσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, που έχει δηλώσει ότι θα καταργήσει τον λιγνίτη και όλα θα παράγονται με ΑΠΕ, εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που παρέχει αφειδώς τις άδειες για τα αιολικά πάρκα, εκπρόσωπος του ΥΠΕΝ, 4 πανεπιστημιακοί καθηγητές, μεταξύ των οποίων ο Αρθούρος Ζερβός, πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ και πρόεδρος του RΕΝ 21 (Διεθνές Δίκτυο Ανανεώσιμων Ενεργειακών Πολιτικών για τον 21ο αιώνα), ενός μη κυβερνητικού οργανισμού με αντικείμενο την ταχεία προώθηση και ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στον οποίο συμμετέχουν και ενώσεις ενεργειακών βιομηχανιών.

Στο στρογγυλό τραπέζι συμμετείχαν και πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις, η πλειονότητα των οποίων υποστηρίζει την εξάπλωση των αιολικών σταθμών παραγωγής ενέργειας.

Οπως γίνεται φανερό, η μονομέρεια της άκρατης στήριξης των αιολικών κυριάρχησε σε αυτό το πάνελ και οι ποθούμενες από τους διοργανωτές… συγκλίσεις για ένα ζήτημα που αποτελεί άμεση απειλή για το ορεινό περιβάλλον της χώρας θα παραμείνουν στα χαρτιά.

Ενδεικτικό της ανισομέρειας στη σύνθεση του πάνελ είναι ότι ζητήθηκε η συμμετοχή εκπροσώπου μόνο του κινήματος ενάντια στα αιολικά στα Αγραφα, παρ’ όλο που κινήματα ενάντια στα αιολικά δραστηριοποιούνται και εξακολουθούν να γεννιούνται απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη τη χώρα.

Αντίλογος

Τελικά, τα μέλη του κινήματος ενάντια στα αιολικά στα Αγραφα αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο στρογγυλό τραπέζι και εκπρόσωποί του παρευρέθησαν έξω από τον χώρο, σηκώνοντας πανό με το σύνθημα «Δεν συγκλίνουμε, δεν συναινούμε! Τ’ Αγραφα, η Ευρυτανία και η Καρδίτσα δεν παραδίνονται». Και κατήγγειλαν την εκδήλωση «ως μέρος της επικοινωνιακής καταιγίδας του αιολικού λόμπι από την οποία έχουν αποκλειστεί επιστήμονες, θεσμικοί φορείς, συλλογικότητες και κινήματα σχεδόν από όλη την Ελλάδα, επειδή έχουν την άποψη ότι η εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών είναι καταστροφική και ταυτόχρονα προτείνουν την αειφόρο - βιώσιμη ανάπτυξη για τον τόπο τους».

Η εμπλοκή της Αλεξάνδρας Μητσοτάκη

Αυτό που προκαλεί επιπλέον εντύπωση είναι ότι πίσω από τη διοργάνωση αυτής της κλειστής συζήτησης βρισκόταν η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, αδελφή του πρωθυπουργού Κυριάκου και της Ντόρας Μπακογιάννη. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που δεν έχει εμπλακεί στην πολιτική, αλλά συμμετέχει στον δημόσιο βίο με ποικίλες δράσεις και πρωτοβουλίες.

Το 1998 ίδρυσε την ActionAid Hellas, στην οποία διατέλεσε πρόεδρος και αποχώρησε από το διοικητικό της συμβούλιο το 2017. Από το 2009, διατελεί πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου του Παρισιού. Διατέλεσε πρόεδρος της AFI/Action Finance Initiative, που ιδρύθηκε την Ελλάδα το 2014 ως Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Μικροπιστώσεων από την Action Aid και τη γαλλική ADIE. Είναι συνιδρύτρια του World Human Forum.

Πέρυσι, ίδρυσε στη χώρα μας το Convergences Greece Forum - «Συγκλίσεις» το ελληνικό τμήμα μιας γαλλικής πρωτοβουλίας, του Convergences Forum. Οπως αυτοσυστήνεται, πρόκειται για ένα «πρωτότυπο φόρουμ» που έχει στόχο «να αναδείξει τις βέλτιστες πρακτικές της χώρας μας, αλλά και να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για “Συγκλίσεις”, ώστε να κατακτήσουμε τον απόλυτο στόχο: μία Ελλάδα με Μηδέν Αποκλεισμό, Μηδέν Αποτύπωμα Ανθρακα, Μηδέν Φτώχεια».

Το ενδιαφέρον της Αλεξάνδρας Μητσοτάκη για την αιολική ενέργεια στη χώρα μας δεν εκδηλώθηκε μόνο με το κλειστό για το κοινό στρογγυλό τραπέζι. Μία μέρα πριν, η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη συμμετείχε ως συνδιοργανωτής με τις «Συγκλίσεις» σε ημερίδα για την κλιματική αλλαγή, της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

«Απαιτούνται συγκλίσεις για να δημιουργήσουμε έναν καινούργιο κόσμο. Ενα καινούργιο πολιτισμικό, πολιτιστικό, κοινωνικό, οικονομικό μοντέλο. Απαιτούνται συγκλίσεις μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου, του πολιτικού κόσμου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών, των επιστημόνων, των ΜΜΕ», ανέφερε κατά την ομιλία της στην ημερίδα.

Αλλά και την περασμένη Κυριακή, η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη δεν παρέλειψε να βρεθεί σε εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας. Ωστόσο, για το ζήτημα των βιομηχανικών αιολικών στη χώρα μας οι επιθυμητές για εκείνη συγκλίσεις παραμένουν… αγεφύρωτες.

Οπως μας διευκρινίστηκε, δεν συμμετείχε εκπρόσωπος της εταιρείας ENEL Green Power στο στρογγυλό τραπέζι με αντικείμενο συζήτησης την αιολική ενέργεια, που διοργανώθηκε στις 29/1 από το Convergences Greece Forum - «Συγκλίσεις», σε συνεργασία με το Ινστιτούτο για τη Μεσόγειο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO), όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Με λάθος... σύνθεση το «μείγμα» για σύγκλιση στα αιολικά πάρκα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας