Αθήνα, 14°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
16.3° 12.0°
0 BF
82%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.7° 11.6°
1 BF
82%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.8° 11.0°
2 BF
73%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
82%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
71%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
13.2° 11.0°
1 BF
77%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
9.5° 7.4°
1 BF
81%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
9.1° 9.1°
1 BF
92%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
15.4° 12.5°
2 BF
84%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.9° 10.1°
2 BF
71%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
1 BF
77%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.8° 11.8°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
14.8° 11.9°
0 BF
94%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
11.3° 10.1°
2 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 8.5°
0 BF
71%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 14.8°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
15.0° 10.3°
0 BF
67%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
12.1° 10.3°
1 BF
87%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
13.9° 11.7°
2 BF
100%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.1° 9.1°
1 BF
71%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 03 Μαρτίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βροντερό «όχι» των Βολιωτών κατά της καύσης σκουπιδιών

Aκόμη μεγαλύτερο από το προηγούμενο, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου του 2018, ήταν το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το Σαββάτο στον Βόλο κατά της καύσης σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-LAFARGE και κατά της δημιουργίας εργοστασίου SRF από τον Δήμο Βόλου.

Σχεδόν το σύνολο των φορέων της Μαγνησίας, σύλλογοι, συλλογικότητες και περισσότεροι από 10.000 πολίτες όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο δημαρχείο του Βόλου κατακλύζοντας τους δρόμους και γεμίζοντας την κεντρική οδό Πολυμέρη από τη μια άκρη έως την άλλη.

Στη συνέχεια, μεγάλο μέρος των συγκεντρωμένων πραγματοποίησε πορεία που κατέληξε στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στην Αγριά Βόλου διανύοντας μια απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, κατά του υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου που έδωσε τη σχετική αδειοδότηση και του δήμαρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου για την απόφαση δημιουργίας εργοστασίου SRF.

«Φάμελλε και Μπέο, ακούστε το καλά, η καύση σκουπιδιών θα μείνει στα χαρτιά», «Δεν είμαστε τσιφλίκι των πολυεθνικών, όχι στην καύση των σκουπιδιών», «Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις δύο μέρες πριν από το συλλαλητήριο γνωστοποιήθηκε γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αποβλήτων και Περιβαλλοντικών Πιστοποιήσεων, από την οποία προκύπτει ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν θα δώσει άδεια στον Δήμο Βόλου για δημιουργία εργοστασίου παραγωγής σκουπιδιών για καύση και ότι θα επιστρέψει τη μελέτη πίσω στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς δεν τηρήθηκαν οι όροι που προβλέπει η νομοθεσία για τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ).

Το σχετικό έγγραφο, που αφορά την αδειοδότηση του έργου «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Βόλου», απεστάλη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, πριν από λίγες μέρες.

Σε αυτό γίνονται μια σειρά επισημάνσεις ως προς τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που έχει κατατεθεί.

Ωστόσο, ενώ επισημαίνεται ότι βασική προτεραιότητα του ΕΣΔΑ είναι η κομποστοποίηση και η αναερόβια χώνευση στη συνέχεια επισημαίνεται πως «δεν τεκμηριώνεται ότι, από την προτεινόμενη επεξεργασία παράγεται SRF, ιδιαίτερα δε με τις προδιαγραφές που απαιτούνται για χρήση στην τσιμεντοβιομηχανία».

Απαιτεί, δηλαδή, να τηρηθούν απόλυτα οι προδιαγραφές της ΑΓΕΤ για τα σκουπίδια που θα καίει, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν υπαναχωρεί στη σχετική αδειοδότηση που έχει δώσει στην ΑΓΕΤ μη ικανοποιώντας έτσι το αίτημα των πολιτών του Βόλου.

Απόφαση-«Φρένο»

Στην πράξη, η γνωμοδότηση της Διεύθυνσης του υπουργείου Περιβάλλοντος βάζει ένα «φρένο» στην δημιουργία μονάδας SRF από τον δήμο Βόλου και τον Αχιλλέα Μπέο, αφού για να προχωρήσει στη δημιουργία της θα πρέπει ή να αλλάξει την ΜΠΕ ή να βρει άλλο χρηματοδότη, καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής.

Η γνωστοποίηση του εγγράφου του υπουργείου προκάλεσε την οργή του Αχιλλέα Μπέου, ο οποίος υποστήριξε ότι η γνωμοδότηση δεν είναι κάτι τελειωτικό, ενώ επισήμανε ότι ο δήμος δεν θα προχωρήσει στην κατασκευή της μονάδας SRF εάν το υπουργείο διασφαλίσει ότι δεν βλάπτεται το περιβάλλον και δεν θα επιβληθούν βαριά πρόστιμα από την Ε.Ε. σε βάρος της πόλης.

Μια εβδομάδα νωρίτερα σε μια μαραθώνια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου για το θέμα της δημιουργίας ή μη από τον δήμο μονάδας παραγωγής SRF και για την καύση απορριμμάτων στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, η δημοτική αρχή πρότεινε να συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή που θα ζητήσει από την κυβέρνηση τη διά νόμου απαγόρευση της καύσης σκουπιδιών και κατάλοιπων πετρελαίου από την ΑΓΕΤ και την υποχρεωτική επιβολή καύσης φυσικού αερίου, πρόταση που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

«Δεν έχουμε πρόβλημα να συζητήσουμε επιστημονικά ποιο είναι το συμφέρον της πόλης, δηλαδή αν θέλουμε μια χωματερή ή έναν ΧΥΤΑ ή θα υλοποιήσουμε τον εθνικό σχεδιασμό, με βάση τις επιταγές της Ε.Ε.», ανέφερε στην εισήγησή του ο Αχιλλέας Μπέος.

«Κανένας δεν θέλει να καίει σκουπίδια στην πόλη μας. Ο μοναδικός σ’ αυτή την πόλη που έκανε μήνυση στην ΑΓΕΤ είναι ο ομιλών. Η μήνυση έλεγε να εξετάσει η εισαγγελική αρχή τι καίει, με τι προϋποθέσεις, από πού τα φέρνει κ.λπ.», ανέφερε ο ίδιος.

Ετσι, από τη μια ο δήμαρχος Βόλου εξαγγέλλει τη δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF με προδιαγραφές μόνο για τσιμεντοβιομηχανίες, δηλαδή με «φωτογραφημένο» αποδέκτη την ΑΓΕΤ και, από την άλλη, πετάει το «μπαλάκι» στην κυβέρνηση ζητώντας τη διά νόμου απαγόρευση της καύσης σκουπιδιών.

Με αυτές τις «κωλοτούμπες» ο Αχιλλέας Μπέος θεωρεί ότι μπορεί να κοροϊδεύει ακόμη και τους πολίτες του Βόλου, αναφερόμενος στη μήνυση που έκανε ο ίδιος στην ΑΓΕΤ, προκειμένου να τους πείσει ότι είναι με το μέρος τους.

Κι αυτό, διότι στις 3 Μαΐου 2018, δυο μέρες πριν από το πρώτο μεγαλειώδες συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών που είχε πραγματοποιηθεί στον Βόλο, εξερχόμενος από το δικαστικό μέγαρο Βόλου, είχε δηλώσει ότι μόλις κατέθεσε μήνυση και αγωγή κατά του εργοστασίου της ΑΓΕΤ για ρύπανση περιβάλλοντος διεκδικώντας 500 εκατομμύρια ευρώ.

Εντούτοις, όπως αποδείχτηκε, η κατάθεση της σχετικής αγωγής έγινε τον Νοέμβριο του 2018, έξι μήνες δηλαδή μετά από τις πομπώδεις δηλώσεις και το διεκδικούμενο ποσόν είναι μόλις 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Δηλαδή, μόλις 498,5 εκατομμύρια λιγότερα!

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Βροντερό «όχι» των Βολιωτών κατά της καύσης σκουπιδιών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας