Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.1° 14.8°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
17.3° 12.6°
1 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.0°
1 BF
74%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.9° 12.4°
4 BF
88%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
17.0° 12.9°
1 BF
82%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
13.4° 10.1°
2 BF
51%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
2 BF
93%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
16°C
15.8° 14.3°
3 BF
84%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.5° 17.9°
3 BF
72%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
18°C
18.8° 18.4°
4 BF
82%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.5° 18.5°
3 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
4 BF
55%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
18.0° 13.9°
0 BF
72%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.5° 16.7°
2 BF
72%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
17°C
17.8° 17.1°
1 BF
91%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
18°C
18.8° 15.0°
0 BF
62%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
1 BF
77%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 12.7°
1 BF
92%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
9°C
9.4° 9.4°
1 BF
88%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου, 2023
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Το κίνημα κατά της εγκατάστασης των αιολικών στα Αγραφα δυναμώνει και διευρύνεται ραγδαία στους νομούς Καρδίτσας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, αλλά και στην Αθήνα όπου συστάθηκε «Συντονιστικό»

Γιγαντώνεται το κίνημα κατά των αιολικών στα Αγραφα

Ακαρπη απέβη η συνάντηση των φορέων και πολιτών που αντιτίθενται στην εγκατάσταση των βιομηχανικού μεγέθους αιολικών στις κορυφογραμμές των Αγράφων με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή. Εν τω μεταξύ, το κίνημα κατά της εγκατάστασης αιολικών στα Αγραφα εξαπλώνεται και μεγαλώνει.

Στη συνάντηση με τον κ. Σταθάκη η αντιπροσωπεία του Δικτύου Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων, η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος και ενεργοί πολίτες που παραβρέθηκαν απαίτησαν από τον υπουργό να ανασταλούν οι άδειες εγκατάστασης των δύο αιολικών σταθμών στην περιοχή Νιάλας Αγράφων και να αποχαρακτηριστούν τα Αγραφα ως Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας στην επερχόμενη αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου.

Ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι δεν μπορεί να αναστείλει τις δύο υπογεγραμμένες από τον ίδιο άδειες παραγωγής για τα δύο αιολικά πάρκα στα Αγραφα.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που του προσκόμισε η αντιπροσωπεία περί ακαταλληλότητας των εδαφών, τους προέτρεψε να προχωρήσουν στην τεκμηρίωση μέσω γεωλογικής μελέτης.

Επιπλέον ο κ. Σταθάκης προέτρεψε την αντιπροσωπεία να προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα ώστε να αποτρέψει την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών μέχρι να ολοκληρωθεί η γεωλογική μελέτη και να εκδικαστεί η προσφυγή τους στο ΣτΕ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει η χώρα μας από την Ε.Ε., θα πρέπει μέχρι το 2050 το 100% της ενέργειας να είναι από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πολλαπλασιαστούν οι επενδύσεις που αφορούν τις ΑΠΕ και, συνεπώς, ο σχεδιασμός σε επίπεδο κράτους θα εμπεριέχει πολλαπλάσιες επενδύσεις σε ΑΠΕ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 2050. Κι ακόμη, ότι το επόμενο διάστημα θα διπλασιαστούν τα φωτοβολταϊκά και θα επεκταθούν στην κατοικία, στη βιομηχανία και στον τουρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση συμμετείχαν και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και συγκεκριμένα οι βουλευτές Καρδίτσας Σπύρος Λάππας και Παναγιώτα Βράντζα, καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος από το βήμα της Βουλής (6/6) έχει δηλώσει την αντίθεσή του στις ανεμογεννήτριες στις κορυφές των Αγράφων.

«Θέλω να επιστήσω την προσοχή στο υπουργείο Περιβάλλοντος για αυτό το εν εξελίξει και εν δυνάμει μέγα έγκλημα εις βάρος του μεγαλύτερου οικοσυστήματος της ελληνικής χερσονήσου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ το κίνημα κατά της εγκατάστασης των αιολικών στα Αγραφα δυναμώνει και διευρύνεται ραγδαία στους νομούς Καρδίτσας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, αλλά και στην Αθήνα όπου συστάθηκε «Συντονιστικό» το οποίο την προηγούμενη εβδομάδα έστησε επί δύο μέρες ενημερωτικό κιόσκι στην πλατεία Κοραή.

Σύσσωμοι οι τοπικοί φορείς έχουν δημοσίως εκφράσει την αντίθεσή τους στα αιολικά στα Αγραφα, μεταξύ των οποίων το Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο Καρδίτσας, ο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας, σύλλογοι κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων και δεκάδες πολιτιστικοί, περιβαλλοντικοί και ορειβατικοί σύλλογοι.

Την εναντίωσή τους έχουν δηλώσει σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα της Καρδίτσας (ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) διά των τοπικών τους οργάνων, ενώ έχουν συγκεντρωθεί και 10.500 υπογραφές.

Αρνητική θέση εξέφρασε με ψήφισμά του και το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, που συμπαρατάσσεται με το «όχι» πολιτών και κινημάτων.

Σε αυτό αναφέρεται ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε εγκρίνει τον Φεβρουάριο του 2011 τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των δύο αιολικών πάρκων υπό την απαρέγκλιτη προϋπόθεση «ο αγωγός διασύνδεσης του έργου να γίνει υπόγειος ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την κατασκευή του».

Ο όρος

«Πλην όμως, διαπιστώσαμε έκπληκτοι ότι οι άδειες (που εκδόθηκαν λίαν προσφάτως και δη στις 10.4.2018) από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εγκατάσταση των ως άνω δύο αιολικών πάρκων στα Αγραφα (…) δεν σεβάστηκαν τον ανωτέρω αδιαπραγμάτευτο όρο που έθεσε το Περιφερειακό μας Συμβούλιο, εγκρίνοντας τη διασύνδεση των Α/Π μέσω 98 πυλώνων μεσαίας και υψηλής τάσης, η πρόσβαση στους οποίους απαιτεί τη διάνοιξη οδών μήκους δεκάδων χιλιομέτρων», αναφέρεται στο ψήφισμα.

«Αποδοκιμάζουμε, τέλος, με τον πιο απόλυτο τρόπο τις απειλές που έχουν δεχθεί αυτοδιοικητικοί παράγοντες και πολίτες της Θεσσαλίας για ποινικοποίηση είτε της ψήφου είτε των αγώνων τους και διαβεβαιώνουμε τους τελευταίους ότι στηρίζουμε τον αγώνα τους», καταλήγει το ψήφισμα αναφερόμενο στις απειλές της εταιρείας για αγωγές σε όλους όσοι παρεμποδίσουν με οποιονδήποτε τρόπο την υλοποίηση του έργου.

* Η συλλογή υπογραφών κατά της εγκατάστασης των βιομηχανικών αιολικών στα Αγραφα συνεχίζεται. Εάν θέλετε, μπορείτε να υπογράψετε εδώ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Γιγαντώνεται το κίνημα κατά των αιολικών στα Αγραφα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας