Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 18.9°C
  0 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 13.3°C
  4 BF
  44%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 8.3°C / 15.6°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 9.0°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.8°C / 14.4°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  3 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 6.7°C / 15.0°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.0°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 20.0°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.0°C
  4 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  4 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.3°C
  1 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 16.7°C
  2 BF
  26%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.0°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 16.7°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.0°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 13.9°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  3 BF
  43%
Οριστικό το «διαζύγιο» της Αλοννήσου με την πλαστική σακούλα!

Οριστικό το «διαζύγιο» της Αλοννήσου με την πλαστική σακούλα!

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το τριήμερο συμμετοχικών δράσεων που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και της MOm/ Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας στο πλαίσιο του προγράμματος «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες» που υλοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Αλοννήσου και τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Thalassa. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, καταγράφηκε η βούληση της πλειονότητας της τοπικής κοινωνίας να υιοθετήσει την κατάργηση της πλαστικής σακούλας στην καθημερινή της πρακτική, αλλά και οι προκλήσεις που προκύπτουν από την τόσο άμεση υλοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου σε πρακτικό επίπεδο.

Στο επίκεντρο των δράσεων, που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εν λόγω επίσκεψης, ήταν οι ενήλικες, αλλά και οι μικροί πολίτες του νησιού, ως φορείς αποφασιστικής σημασίας για τη συνδιαμόρφωση και εφαρμογή μιας σειράς επόμενων δράσεων, που θα εδραιώσουν και μονιμοποιήσουν την απουσία της πλαστικής σακούλας από την Αλόννησο.

Πιο συγκεκριμένα, το απόγευμα της Κυριακής 3 Απριλίου εκπρόσωποι κατοίκων και φορέων της Αλοννήσου συμμετείχαν στην Ανοιχτή Συζήτηση «Ζώντας χωρίς πλαστική σακούλα», με στόχο την αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας της απομάκρυνσης της πλαστικής σακούλας από την καθημερινότητα των κατοίκων, να παρουσιαστούν οι τυχόν δυσκολίες και να προκύψουν, μέσα από συζήτηση, οι διορθωτικές παρεμβάσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους, αλλά και να κατατεθούν απόψεις και ιδέες για τη συνέχιση της πρωτοβουλίας.

Οι συμμετέχοντες, αφού ενημερώθηκαν από τους εκπροσώπους των οργανώσεων για την πορεία του προγράμματος, ανέλαβαν κεντρικό ρόλο και κατέθεσαν την εμπειρία τους από την κατάργηση της πλαστικής σακούλας. Η εμπειρία αυτή συνίσταται, αφενός, από το θετικό της αντίκτυπο και, αφετέρου, από περιστατικά που, παρότι μεμονωμένα, αναδεικνύουν δυσλειτουργίες λόγω της μη συγχρονισμένης αποδοχής του μέτρου από μερίδα πολιτών και καταστηματαρχών και, τέλος, από δυσχέρειες που παρουσιάστηκαν σε πρακτικό επίπεδο. Με άξονα την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών, αλλά και σε σχέση με τη βέλτιστη δυνατή συνέχιση της πρωτοβουλίας, κατατέθηκαν προτάσεις, οι οποίες συνοψίζονται στη διερεύνηση και άλλων εναλλακτικών -παράλληλα με τις πάνινες- προς αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας, τη συνέχιση και εντατικοποίηση των δράσεων ενημέρωσης και εκπαίδευσης κατοίκων και επισκεπτών και την προετοιμασία για την καλοκαιρινή περίοδο με δράσεις που θα συντείνουν στην επέκταση του μέτρου και στους επισκέπτες. Την ανάπτυξη, οριστικοποίηση, καθώς και την υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων θα συντονίσει Ειδική Επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, επαγγελματικών και περιβαλλοντικών φορέων του νησιού, αλλά και κατοίκων. Η Ανοιχτή Συζήτηση που πραγματοποιήθηκε θα πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα και τη βάση εκκίνησης ενός συστηματικότερου και συνεχούς διαλόγου με την τοπική κοινωνία, με στόχο τη συνδιαμόρφωση της πορείας της Αλοννήσου σε σχέση με την κατάργηση της πλαστικής σακούλας.

Οι επόμενες δύο μέρες ήταν αφιερωμένες στα παιδιά και τους εφήβους του νησιού. Πιο συγκεκριμένα, εξειδικευμένοι συνεργάτες του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS επισκέφθηκαν τα σχολεία της Αλοννήσου και, με άξονα παρουσιάσεις προσαρμοσμένες στο ηλικιακό τους επίπεδο, ενημέρωσαν τους μαθητές για το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων. Παράλληλα, μέσα από διαδραστικές μεθόδους, επιχειρήθηκε η βιωματική εμπλοκή τους στην προσπάθεια που καταβάλλεται να αποτελέσει παρελθόν η χρήση της πλαστικής σακούλας για την Αλόννησο. Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 4 Απριλίου οι μαθητές δημοτικού συμμετείχαν σε εργαστήριο, στη διάρκεια του οποίου επιστράτευσαν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους κατασκευάζοντας τη δική τους πάνινη τσάντα, ενώ μια μέρα μετά, την Τρίτη 5 Απριλίου, οι μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συμμετείχαν στο σχεδιασμό δράσεων με θέμα τη συνέχιση και επέκταση της πρωτοβουλίας. Για άλλη μια φορά, οι νεαροί πολίτες εντυπωσίασαν με τις προτάσεις και τις ιδέες τους που περιελάμβαναν κυρίως δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, όπως καθαρισμούς ακτών, στοχευμένη ενημέρωση κατοίκων και επισκεπτών, θεματικές εκθέσεις φωτογραφίας, υποβρύχιους καθαρισμούς κ.ά.

Τέλος, στο πλαίσιο των 3ήμερων δράσεων στην Αλόννησο πραγματοποιήθηκε βιωματικό σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς του νησιού, που επιθυμούν να εντρυφήσουν σε δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με άξονα τα θαλάσσια απορρίμματα και, ειδικότερα, την πλαστική σακούλα.

Το πρόγραμμα «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες» ανανεώνει το ραντεβού του με το νησί για τις αρχές του επικείμενου καλοκαιριού με ακόμα περισσότερες δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται να αξιοποιηθούν και εργαλεία - μεθοδολογίες, που έχουν σχεδιαστεί και αναπτυχθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου LIFE DEBAG «Ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον» (LIFE14 GIE/GR/001127) και εφαρμόζονται για πρώτη φορά στη Σύρο.

To πρόγραμμα «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες» υλοποιείται από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και τη MOm/ Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, με τη συνεργασία του Δήμου Αλοννήσου και τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Thalassa.

 facebook     PlasticBagFreeAlonissos

 twitter     @PlasticBagFreeA

 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Η Affidea αναβαθμίζει τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης των εξεταζόμενων
Με ένα νέο, πρωτοποριακό σύστημα εισόδου και διαχείρισης προτεραιότητας στους εξεταζόμενούς της, εξοπλίζονται τα διαγνωστικά κέντρα της Affidea σε όλη την Ελλάδα, ακολουθώντας τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα...
Η Affidea αναβαθμίζει τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης των εξεταζόμενων
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΕΡΓΟΣΕ: Οριστική παραλαβή του έργου του Εμπορευματικού Κέντρου Θριασίου Πεδίου
Με την υλοποίηση των έργων κατασκευής του Συγκροτήματος του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο (Ε.Κ.Θ.Π.) να έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς, ο...
ΕΡΓΟΣΕ: Οριστική παραλαβή του έργου του Εμπορευματικού Κέντρου Θριασίου Πεδίου
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Άσυλο Ανιάτων: Δημιουργία νέου Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης
Με την προέγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης για το νέο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής και Ημερήσιας Νοσηλείας του Ασύλου Ανιάτων από...
Άσυλο Ανιάτων: Δημιουργία νέου Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Ο καφές Nescafé εγκαινιάζει την πρωτοβουλία «Με Σεβασμό για το Μέλλον»
Με στόχο ένα υγιές, ζωντανό και βιώσιμο περιβάλλον για όλους, η πρωτοβουλία «Με Σεβασμό για το Μέλλον» είναι ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα που στην...
Ο καφές Nescafé εγκαινιάζει την πρωτοβουλία «Με Σεβασμό για το Μέλλον»
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Future Loading: Το πρόγραμμα επεκτείνεται
Το πρόγραμμα «Future Loading» που ξεκίνησε η Coca-Cola στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη για την στήριξη του κλάδου Ho.Re.Ca συνεχίζεται και επεκτείνεται για να συμβάλλει περαιτέρω στην ασφαλή...
Future Loading: Το πρόγραμμα επεκτείνεται
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Fireathon: Η καινοτόμος πρωτοβουλία στήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Bayer Ελλάς
Την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας του Fireathon, ανακοίνωσε επίσημα η Bayer Hellas, ενισχύοντας τη συνεργασία της με επιλεγμένους Δήμους και...
Fireathon: Η καινοτόμος πρωτοβουλία στήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Bayer Ελλάς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας