Αθήνα, 36°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
36°C
37.4° 34.8°
4 BF
25%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
37°C
37.5° 35.5°
3 BF
32%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
35°C
34.9° 34.0°
1 BF
54%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
26.9° 26.9°
2 BF
69%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
38°C
37.9° 37.9°
5 BF
22%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
39°C
39.3° 34.6°
3 BF
26%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
35°C
35.6° 35.4°
2 BF
15%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
36°C
36.3° 36.3°
1 BF
33%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
32°C
32.2° 31.8°
5 BF
45%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
34°C
33.9° 32.9°
4 BF
41%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
31°C
31.4° 28.8°
5 BF
45%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
32°C
32.9° 31.7°
2 BF
55%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.9°
4 BF
52%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
38°C
37.9° 35.1°
4 BF
19%
Λαμία
Αίθριος καιρός
36°C
36.0° 34.5°
4 BF
29%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
30.4° 29.8°
3 BF
73%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
36°C
37.0° 35.3°
4 BF
13%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
34°C
33.8° 33.3°
3 BF
43%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
35°C
36.7° 35.3°
4 BF
31%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
35°C
34.6° 34.6°
1 BF
20%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΤΕΧΑΝ

ΤΕΧΑΝ & ΦΟΔΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: Ανακηρύχθηκαν οι νικητές του Μεγάλου Εκπαιδευτικού Διαγωνισμού Ανακύκλωσης

Μαθητές από 200 σχολικά τμήματα των 13 Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου συμμετείχαν ενεργά στον διαγωνισμό της ΤΕΧΑΝ δείχνοντας τον δρόμο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Συνολικά ανακυκλώθηκαν 3.200.000 υλικά!

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης της ΤΕΧΑΝ, ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο Μεγάλος Εκπαιδευτικός Διαγωνισμός Ανακύκλωσης που διοργάνωσε η ΤΕΧΑΝ σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Πελοποννήσου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Ο εκπαιδευτικός διαγωνισμός, που στόχο είχε την ευαισθητοποίηση και ενεργή συμμετοχή των νέων στην ανακύκλωση, προσέλκυσε τη συμμετοχή μαθητών από 200 τμήματα σχολείων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου λειτουργούν τα Πολυκέντρα Ανακύκλωσης Υλικών της ΤΕΧΑΝ.

Οι μαθητές ανακύκλωσαν υλικά σε 13 Δήμους και κατέθεσαν τα κουπόνια συμμετοχής τους. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε γνωστό ξενοδοχείο της Καλαμάτας έγινε η επίσημη ανακήρυξη των νικητήριων τμημάτων. Οι μαθητές από τα 3 σχολικά τμήματα που συνέλεξαν τα περισσότερα υλικά ανταμείφθηκαν για τη δράση τους & έγινε η επίσημη ανακήρυξη των νικητών.

Τα σχολικά τμήματα που κέρδισαν τα μεγάλα έπαθλα του διαγωνισμού, μετά από καταμέτρηση, είναι:

  • 1η Θέση και μεγάλος νικητής του διαγωνισμού: το τμήμα Β3 του 2ου Λυκείου Καλαμάτας, με 312.305 υλικά που ανακυκλώθηκαν. Έπαθλο: Ένα (1) ταξίδι 5 ημερών για όλους τους μαθητές του σχολικού τμήματος στη Βαρκελώνη, Ισπανία.
  • 2η Θέση: το τμήμα Α1 του 2ου Λυκείου Άργους, με 200.398 υλικά που ανακυκλώθηκαν. Έπαθλο:  Ένα (1) ταξίδι 5 ημερών για όλους τους μαθητές του σχολικού τμήματος στα Χανιά.
  • 3η Θέση: το τμήμα Α1 του Λυκείου Ερμιόνης, με 169.319 υλικά που ανακυκλώθηκαν. Έπαθλο: 1 Smartwatch για κάθε μαθητή του σχολικού τμήματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής που είχε ο διαγωνισμός, αποφασίστηκε η παροχή επάθλων και στο πρωτεύον σχολικό τμήμα κάθε Δήμου. Το έπαθλο για κάθε τμήμα ήταν ένα (1) Smartwatch για όλους τους μαθητές του σχολικού τμήματος.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της ΤΕΧΑΝ  κ. Απόστολος Μούργος σημείωσε: «Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες! Η συμβολή των μαθητών στο έργο της ανακύκλωσης είναι πολύ σημαντική και ας μην ξεχνάμε πως τα παιδιά είναι εκείνα που βάζουν τα θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον. Μας γεμίζει συγκίνηση όταν βλέπουμε τόσο νέους ανθρώπους να αγκαλιάζουν την ανακύκλωση και να αποδεικνύουν έμπρακτα τη δέσμευσή τους σε αυτή. Στην ΤΕΧΑΝ  θα συνεχίσουμε σε επενδύουμε σε τέτοιες πρωτοβουλίες με στόχο να εκπαιδεύουμε και να ευαισθητοποιούμε τις νέες γενιές στη διαδικασία της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης, για ένα καλύτερο αύριο για όλους».

Τα τρία νικητήρια τμήματα

Στην εκδήλωση απονομής παρευρέθηκαν, εκτός των μαθητών και μαθητριών των σχολείων, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Δημήτριος Πτωχός, ο Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης, ο Διευθυντής ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου κ. Νικόλαος Αγγελόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών κ. Ιωάννης Μαλτέζος και ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος. Επίσης, στην απονομή ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Στάθης Αναστασόπουλος, η Αντιδήμαρχος Παιδείας & Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Ισότητας των Φύλων Δήμου Ερμιονίδας η κα Ελένη Βλάσση – Δημαράκη, καθώς και η κα Αναστασία Αργυροπούλου Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Κλιματικής Προστασίας Δήμου Άργους.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Δημήτριος Πτωχός, μεταξύ άλλων έδωσε τα συγχαρητήριά του σε όλους τους μαθητές και στους διοργανωτές αναφέροντας ότι «η ανακύκλωση δεν είναι μόνο μια πράξη ευθύνης προς το περιβάλλον, αλλά και ένα βήμα προς την κυκλική οικονομία». Τόνισε έντονα τη σημασία της κυκλικής οικονομίας και ενθάρρυνε τους μαθητές να την εντάξουν στην καθημερινότητά τους. Επιπρόσθετα ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός κέντρου κυκλικής οικονομίας και βιοοικονομίας στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας όπου αυτό μελλοντικά θα είναι πολύ χρήσιμο στους μαθητές της τωρινής και της μελλοντικής γενιάς.

Ο Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης αναφέρθηκε πρωτίστως στα νικητήρια τμήματα του Δήμου Άργων-Μυκηνών, του Δήμου Ερμιονίδας και του Δήμου Καλαμάτας όπου μόνο αυτά τα τρία τμήματα αθροιστικά έφτασαν περίπου στις επτακόσιες χιλιάδες (700.000) υλικά. Σημείωσε πως «ο διαγωνισμός θα επαναλαμβάνεται 2 φορές κάθε έτος και ευχήθηκε στον επόμενο διαγωνισμό να καταρριφθούν τα σημερινά ρεκόρ. Η ανακύκλωση όπως διαφαίνεται αποτελεί σιγά σιγά κουλτούρα μας»!

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος, δήλωσε το πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση διότι οδηγεί στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και στάθηκε στο γεγονός ότι τα παιδιά έδειξαν τον δρόμο προς ένα καλύτερο μέλλον μέσω αυτής της πρωτοβουλίας. Ο Δήμος Καλαμάτας έχει κάνει πολλές γιορτές με θέμα την ανακύκλωση στοχεύοντας την ευαισθητοποίηση όλων των παιδιών μέσα από τέτοιες δράσεις. Μέσω των υπερσύγχρονων Πολυκέντρων Ανακύκλωσης γίνεται έντονη προσπάθεια και αυτό φάνηκε από τον Διαγωνισμό Ανακύκλωσης που ολοκληρώθηκε διότι τα παιδιά της Καλαμάτας απέδειξαν για ακόμη μια φορά ότι είναι πρωτοπόροι στην Ανακύκλωση βάζοντας στόχους και πετυχαίνοντας μόνο θετικά αποτελέσματα.

Ο Δήμαρχος Άργους- Μυκηνών κ. Ιωάννης Μαλτέζος, ανέφερε πως η ανακύκλωση για τον Δήμο αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα και πως «από ουραγός ο Δήμος μας κατάφερε μέσω του Διαγωνισμού της ΤΕΧΑΝ & του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου και όχι μόνο, να ξεκινήσουν και να θέλουν και με μεγάλη επιτυχία να γίνουν πρωτοπόροι και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από το πραγματικό μεγάλο νούμερο συλλογής και εναπόθεσης ανακυκλώσιμων υλικών. Η διάδοση της ανακύκλωσης πρωτίστως ξεκινά από τις νέες γενιές οι οποίες μπορούν να αντιληφθούν την αξία της ανακύκλωσης, την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και του σεβασμού του άλλου. Συγχαρητήρια λοιπόν στους νικητές! Ο Δήμος Άργους Μυκηνών θα προγραμματίσει και θα υλοποιήσει και άλλες τέτοιες δράσεις σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς».

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος, έδωσε συγχαρητήρια στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Γενικού Λυκείου Ερμιόνης που πήραν μέρος στο Διαγωνισμό της ΤΕΧΑΝ σε συνεργασία με το ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου και ήταν ανάμεσα στους τρεις μεγάλους νικητές. Όπως επεσήμανε «παρόλο που είναι ένας μικρός Δήμος πληθυσμιακά τα παιδιά του Δήμου Ερμιονίδας όπως και όλα τα παιδιά έχουν πολύ μεγάλη ευαισθησία στην ανακύκλωση και στην προστασία του περιβάλλοντος και αυτό φάνηκε από την πολύ μεγάλη προσπάθειά τους». Υπογράμμισε επίσης πως «ο Δήμος Ερμιονίδας είναι ένας Δήμος καθόλα νόμιμος σε όλα τα στάδια διαχείρισης απορριμμάτων. Ευχαρίστησε την εταιρεία ΤΕΧΑΝ για την μεγάλη συμβολή της με τα Πολυκέντρα Ανακύκλωσης και για την εξαιρετική δράση της σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου».

Ο Διευθυντής ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου κ. Νικόλαος Αγγελόπουλος στις δηλώσεις του ανέφερε «ότι η συνολική συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου ήταν εξαιρετική και ξεπέρασε κάθε προσδοκία αφού ανακυκλώθηκαν 3.200.000 υλικά και σε επίπεδο Δήμων αξίζει να αναφερθεί πως ο αριθμός ανακυκλώσιμων έφτασε σχεδόν το 1.000.000 και πως και οι μικροί Δήμοι κατάφεραν πολύ υψηλό νούμερο ανακυκλώσιμων υλικών».

Με οδηγό τη βιώσιμη ανάπτυξη και την περιβαλλοντική προστασία, η ΤΕΧΑΝ συνεχίζει να αποδεικνύει πως όλοι μαζί μπορούμε να βάλουμε τα θεμέλια για ένα καλύτερο αύριο.

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες: https://recycling-center.gr/ekdiloseis/anakiryxi-nikiton-megalos-ekpaideytikos-diagonismos-anakyklosis-sholeion-ton-dimon

Η «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» της ΤΕΧΑΝ

Ο Μεγάλος Εκπαιδευτικός Διαγωνισμός Ανακύκλωσης εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΤΕΧΑΝ, η οποία έχει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, καθώς επίσης και την έμπρακτη υποστήριξη της κοινωνίας. Το σημαντικότερο όμως είναι η ίδια η συμμετοχή και κυρίως το «αγκάλιασμα» της ανακύκλωσης ως μια καθημερινή και αναπόσπαστη συνήθεια. Με καινοτόμες λύσεις, όπως το δίκτυο των υπερσύγχρονων «Πολυκέντρων Ανακύκλωσης», η TEXAN συνεχίζει να πρωτοπορεί στην Ελλάδα με νέους τρόπους για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει για την ανακύκλωση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΤΕΧΑΝ & ΦΟΔΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: Ανακηρύχθηκαν οι νικητές του Μεγάλου Εκπαιδευτικού Διαγωνισμού Ανακύκλωσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας