Η 25η Μαρτίου είναι μια από τις σημαντικότερες ελληνικές εθνικές επετείους. Εξίσου αναπόσπαστο κομμάτι των παρελάσεων και των γιορτών είναι το πιάτο που έχει καθιερωθεί να τρώμε την ημέρα αυτή. Μα φυσικά μιλάμε για τον μπακαλιάρο σκορδαλιά! Ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα των Ελλήνων και όχι μόνο.
Πώς όμως καθιερώθηκε να τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου; Όπως ξέρουμε, η νηστεία της σαρακοστής, αποτελεί τη μεγαλύτερη και την πιο αυστηρή νηστεία της Ορθόδοξης εκκλησίας. Από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και το Πάσχα που σουβλίζουμε το αρνί, όσοι νηστεύουν μπορούν σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις να «σπάσουν» τη νηστεία. Μια απ’ αυτές λοιπόν τις εξαιρέσεις, είναι ανήμερα της 25ης Μαρτίου. Πρόκειται για τον εορτασμό τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου ο οποίος αποτελεί φυσικά μια άκρως χαρμόσυνη γιορτή αφιερωμένη στην Παναγία. Έτσι λοιπόν, ο πιστός είναι σε θέση να φάει κατ’ εξαίρεση την ημέρα αυτή ψάρι. Το ψάρι λοιπόν που υιοθετήθηκε στο πέρασμα του χρόνου ήταν ο μπακαλιάρος. Συνήθως, τον τρώμε τηγανητό με μια υπέροχη τραγανή και νόστιμη κρούστα. Φυσικά, δεν τρώγεται μόνος του αλλά τον συνοδεύουμε με την καθιερωμένη σκορδαλιά.
Αξιοποίησε τη νέα σου φριτέζα αέρος
Εάν είσαι από εκείνους που αγόρασαν πρόσφατα, πιθανώς στο περασμένο Black Friday, φριτέζα αέρος, τότε η ιδανική στιγμή για να πειραματιστείς μ’ ένα αγαπημένο πιάτο έφτασε! Ξέχνα το χαμό που θα αφήσει πίσω του ένα τηγάνισμα και φτιάξε τον μπακαλιάρο με πιο υγιεινό τρόπο στο airfyer!
Αρχικά, θα πρέπει να ξέρεις ότι ο μπακαλιάρος πέρα από ένα νόστιμο και υγιεινό ψάρι, είναι και απίστευτα ευέλικτο στην κουζίνα. Με την φριτέζα αέρος σου, το μαγείρεμά του θα γίνει ευκολότερο και πιο βολικό από ποτέ! Όπως προ είπαμε, η χρήση μιας φριτέζας αέρος για να μαγειρέψεις τον μπακαλιάρο σου είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική από το τηγάνισμα σε λάδι. Οι φριτέζες μαγειρεύουν με τη χρήση καυτού αέρα που κυκλοφορεί ομοιόμορφα γύρω από το φαγητό σου. Έτσι, το εξωτερικό του μπακαλιάρου σου θα βγει τραγανό και χρυσαφί, χωρίς να χρειαστεί να το βουτήξεις σε μισό λίτρο λάδι ενώ το εσωτερικό του θα παραμείνει ζουμερό και νόστιμο.
Ας περάσουμε όμως στην αυτή καθαυτή διαδικασία μαγειρέματός του. Θα χρειαστεί να προθερμάνουμε τη φριτέζα αέρος στους 200°C με 220°C. Όσο το airfyer ζεσταίνεται φτιάξτε το αγαπημένο σου μίγμα χρησιμοποιώντας τα καρυκεύματα της επιλογής σου. Μην ξεχάσεις το αλάτι, πιπέρι και αλεύρι! Αυτά είναι τα βασικά. Από εκεί και πέρα μπορείς να βάλεις ό,τι θέλεις. Εφόσον το τελειώσεις και ανακατέψεις όλα τα υλικά, πάρε τα φιλέτα μπακαλιάρου και βούτηξέ τα μέσα ώστε να καλυφθούν ολόκληρα. Μπορείς να τα τινάξεις όταν τα βγάζεις ελαφρώς ώστε να φύγει το περιττό υλικό αν χρειάζεται. Εφόσον τα φιλέτα σου το χρειάζονται, άλειψέ τα με λίγο λάδι. Αυτό θα βοηθήσει το ψάρι να αναπτύξει μια τραγανή κρούστα και θα αποτρέψει από το να κολλήσει στο καλάθι της φριτέζας.
Προσοχή! Τοποθέτησε τα φιλέτα μπακαλιάρου στο καλάθι της φριτέζας, φροντίζοντας να μην αλληλεπικαλύπτονται. Μαγείρεψέ τα για 10-12 λεπτά, γυρνώντας τα μια φορά. Το ψάρι πρέπει να μαγειρευτεί μέχρι να ξεφλουδίσει εύκολα με ένα πιρούνι και να φτάσει σε εσωτερική θερμοκρασία 63°C -65°C.
Ένα πράγμα που πρέπει να έχεις κατά νου όταν φτιάχνεις μπακαλιάρο στο airfyer είναι να μην τον παραψήσεις! Πρόκειται για ένα ευαίσθητο ψάρι, και αν παραψηθεί, μπορεί να γίνει ξηρό και σκληρό. Για να το αποφύγεις, φρόντισε εκεί στο δεκάλεπτο να ελέγχεις την εσωτερική θερμοκρασία του μ΄ένα θερμόμετρο. Αφαίρεσέ το αμέσως μόλις φτάσεις του 63°C -65°C.
Όπως σου είπαμε και πιο πάνω, ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του ψησίματος του μπακαλιάρου στο airfyer είναι πως θα διατηρήσει τη γεύση και τα θρεπτικά του οφέλη χωρίς τις πρόσθετες θερμίδες που θα έφερνε παρέα του το τηγάνισμα. Ο μπακαλιάρος είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και μετάλλων υψηλής ποιότητας.
Για να γιορτάσεις την 25η Μαρτίου όπως πρέπει τώρα που μαγείρεψες στην εντέλεια τον μπακαλιάρο σου, είναι να τον συνοδέψεις με τη πατροπαράδοτη σκορδαλιά! Εδώ τα λόγια είναι περιττά. Ακολούθησε κατά γράμμα την οικογενειακή συνταγή για σίγουρα αποτελέσματα!
Καλή όρεξη!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας