• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.2°C / 25.2°C
  1 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.6°C / 24.1°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 22.7°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 14.9°C / 18.8°C
  0 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 20.9°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 21.0°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 10.9°C / 17.4°C
  0 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 26.9°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  1 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 25.4°C
  0 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.0°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  58%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.1°C / 24.4°C
  1 BF
  47%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  3 BF
  89%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.1°C / 23.2°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 22.1°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.7°C / 23.9°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  91%

Elia Lesvos Confest: Ένα τριήμερο συνέδριο για την ελιά στη Μυτιλήνη

 • A-
 • A+

Σήμα κατατεθέν το λάδι για τη Μυτιλήνη και αυτές τις μέρες διοργανώνεται στο δημοτικό θέατρο της πόλης το Elia Lesvos Confest, για ένα τριήμερο που συνδυάζει την επιστημονική διάσταση ενός συνεδρίου με τον πολιτιστικό χαρακτήρα ενός φεστιβάλ.

Αύριο Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 θα συνεχιστούν οι ακαδημαϊκές ομιλίες, με τους ομιλητές να καταπιάνονται με περιβαλλοντικά θέματα, όπως οι ελαιοφυτείες και η προσαρμογή στις νέες πραγματικότητες αναφορικά με τις περιβαλλοντικές σταθερές και τα συστήματα καλλιέργειας ακριβείας, η διαχείριση οικοσυστημάτων και η βελτιστοποίηση του οικονομικού αποτελέσματος της ελαιοκαλλιέργειας με πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά και λύσεις βασισμένες στη φύση, μαζί με ζωντανά εργαστήρια ανοικτής καινοτομίας σε αγροτικές περιοχές της Μεσογείου.

Από όλους τους επιστημονικούς συνεργάτες - καλεσμένους του συνεδρίου προκύπτει ότι οι Έλληνες ελαιοκαλλιεργητές και ελαιοπαραγωγοί χρειάζεται να εκπαιδευτούν σε νέους τρόπους καλλιέργειας, ακόμη και σε αλλαγές ως προς την περίοδο συγκομιδής της ελιάς, ανάλογα με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, συγχρόνως με φροντίδα προς το φυτό, χωρίς δηλαδή να καταστρέφεται η ρίζα, τα κλαδιά ή τα φύλλα κατά τη συγκομιδή. Ένα άλλο σημαντικό θέμα που πρόκειται να απασχολήσει στο άμεσο μέλλον ελαιοκαλλιεργητές και ελαιοπαραγωγούς είναι το οργανικό λίπασμα κατά την καλλιέργεια της ελιάς.

Ο Ισπανός οικολόγος Κάρλος Ρουίζ, θα προτείνει τρόπους ανάκτησης της βιοποικιλότητας των ελαιώνων για τη βελτίωση της κερδοφορίας από την καλλιέργεια της ελιάς.

Το συνέδριο Elia Lesvos Confest θα απασχολήσουν καινοτόμες καλλιέργειες ελιάς, με σεβασμό στον πλανήτη και τον άνθρωπο. Επάνω στο ίδιο πλαίσιο, θα αναπτυχθεί το θέμα της εναρμόνισης των περιβαλλοντικών μετάλλων και των μέτρων αναγέννησης χάρη στις ελαιοκομικές δραστηριότητες και θα γίνουν παρουσιάσεις για την παραγωγή ελαιολάδου με οικολογική συνείδηση και στόχευση στον ελαιοτουρισμό, αλλά και για την ενδεδειγμένη περιβαλλοντικά φιλική πολιτική στην καλλιέργεια ελαιόδεντρων.

Ο ιδρυτής του ελαιοτριβείου στο Σίγρι, Αντώνης Τιρπιντίρης, έχοντας φυτέψει 40.000 ελαιόδεντρα στο χωριό απ' όπου κατάγεται, θα μιλήσει για τους ελαιώνες ως μέσο βιώσιμης ανάπτυξης και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσα από αυτούς και γενικότερες παρεμφερείς πρακτικές.

Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου θα κλείσει με παρουσίαση στρατηγικών μάρκετινγκ και ιδεών για την προώθηση του ελαιολάδου, όπως τουριστική προώθηση, προώθηση μέσω της γαστρονομίας και της γευσιγνωσίας, αλλά και αναψηλάφιση εναλλακτικών προϊόντων που προκύπτουν από την ελιά, όπως, για παράδειγμα, ανάπτυξη καλλυντικών με βάση το εκχύλισμα από τα φύλλα του ελαιόδεντρου.

Η τρίτη ημέρα του συνεδρίου, η Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022, θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στις γαστροτουριστικές εμπειρίες ελαιοτουρισμού, που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει το νησί της Λέσβου. Στο συνέδριο θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και εξειδικευμένοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης (influencers).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ευρώπη ξεμένει... από άζωτο
Σε κενό νόμου η ελληνική βιομηχανία λιπασμάτων ● Να εκδοθεί άμεσα ΚΥΑ ώστε να συνεχιστεί η κυκλοφορία των λεγόμενων «εθνικών λιπασμάτων», ζητεί ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων.
Η Ευρώπη ξεμένει... από άζωτο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέχρι και 20% μείωση στην παγκόσμια προμήθεια ρεβυθιών
Κλιματική αλλαγή και πόλεμος στην Ουκρανία διαταράσσουν την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, μεταξύ άλλων, με τα ρεβύθια να είναι μία από τις πηγές πρωτεΐνης που εμφανίζουν έλλειψη. Πακιστάν,...
Μέχρι και 20% μείωση στην παγκόσμια προμήθεια ρεβυθιών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο πόλεμος... στο χωράφι και στο πιάτο!
Τα αιτήματα επιβίωσης και ενίσχυσης των παραγωγών αναβαθμίζονται πλέον σε αιτήματα αποτροπής ενός ακόμα ισχυρού πλήγματος στον πρωτογενή τομέα, ακόμα και μιας επισιτιστικής κρίσης.
Ο πόλεμος... στο χωράφι και στο πιάτο!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγροτικά μπλόκα ενάντια σε ακρίβεια και ενεργειακό κόστος
Ετοιμοι να στήσουν μπλόκα στις 4 Φεβρουαρίου δηλώνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας όπως και αρκετών περιοχών της Ελλάδας ακόμα μετά τη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ) που πραγματοποιήθηκε το...
Αγροτικά μπλόκα ενάντια σε ακρίβεια και ενεργειακό κόστος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαύρη τρύπα στην αυτοαπογραφή
Επιβεβαιώνονται οι φόβοι για την αναποτελεσματικότητα της μεθόδου της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής που διενεργεί φέτος η ΕΛΣΤΑΤ από τα πρώτα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μετά το τέλος της απογραφής...
Μαύρη τρύπα στην αυτοαπογραφή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι «σπασμένοι κρίκοι» της παραγωγής τροφίμων
Κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων συνεχίζουν να φέρνουν υπερκέρδη για μια χούφτα μεγάλες εταιρείες του αγροδιατροφικού τομέα με πρακτικές δουλοπαροικίας, παράνομη απασχόληση και εκμετάλλευση εργατών γης από...
Οι «σπασμένοι κρίκοι» της παραγωγής τροφίμων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας