• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 13.0°C
  2 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.8°C
  3 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 14.4°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.4°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.4°C
  1 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.5°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.2°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  5 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 11.7°C
  0 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  1 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 12.7°C
  0 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  93%

Μάνος Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Επιτάχυνση των ενεργειακών επενδύσεων, παρά τις δύσκολες συνθήκες στην αγορά

 • A-
 • A+
Την προσήλωση του ΑΔΜΗΕ στην ταχεία υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος, παρά την επιδείνωση των διεθνών οικονομικών συνθηκών λόγω της ενεργειακής κρίσης, επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας σήμερα στο 17ο ΙΑΕΕ European Energy Conference που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ).

Εν μέσω του ιδιαίτερα ρευστού οικονομικού περιβάλλοντος που συνθέτουν οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, η άνοδος των επιτοκίων και οι συνεχείς ανατιμήσεις στην ενέργεια, ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι ο ΑΔΜΗΕ καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε με την απαιτούμενη  στήριξη από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή, να συνεχιστεί με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό το ύψους 5 δισ. ευρώ επενδυτικό πρόγραμμα του Διαχειριστή, που θα διπλασιάσει το εθνικό Σύστημα Μεταφοράς έως το 2030.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ ανέδειξε τη σημαντική συμβολή  των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, και ιδιαίτερα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στην υλοποίηση των κρίσιμων ενεργειακών επενδύσεων που θα αυξήσουν την επάρκεια εφοδιασμού και θα επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση. Ο κ. Μανουσάκης υπογράμμισε ότι με τα έργα που προβλέπονται στο Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης του Διαχειριστή θα δημιουργηθούν 10 GW επιπλέον για την ανάπτυξη ΑΠΕ έως το τέλος της δεκαετίας, ενώ το αμείωτο επενδυτικό ενδιαφέρον για πράσινα ενεργειακά έργα καθιστά αναγκαία την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να αποδεσμευθεί πολύτιμος ηλεκτρικός χώρος για νέες, βιώσιμες επενδύσεις.

Αναφερόμενος στον ενεργειακά δύσκολο επερχόμενο χειμώνα τόνισε ότι οι αρμόδιοι φορείς, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι συντονισμένοι και προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν όλα τα πιθανά σενάρια κινδύνου, ενώ επανέλαβε ότι στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί σε ένα στρατηγικό σταυροδρόμι πράσινης ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω των κρίσιμων διεθνών διασυνδέσεων που δρομολογούνται στην ευρύτερη περιοχή με τη συνδρομή του Διαχειριστή.

Ακολουθούν τα κύρια σημεία της ομιλίας του κ. Μανουσάκη:

Προσήλωση στην ταχεία υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος

Ο ΑΔΜΗΕ παραμένει προσηλωμένος στην ταχύτερη δυνατή υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος μέχρι το 2030, παρά το γεγονός ότι λειτουργεί σε ένα ιδιαίτερα ρευστό οικονομικό περιβάλλον, με την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις να γίνονται ολοένα και πιο έντονες. Με την κατάλληλη υποστήριξη από τη Ρυθμιστική Αρχή, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπερβούμε τις προκλήσεις, με γνώμονα την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και τη διασφάλιση του συμφέροντος των καταναλωτών. Σε κάθε περίπτωση, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε, όπου είναι εφικτό, όχι μόνο να διατηρούμε αλλά και να επιταχύνουμε τον βηματισμό των έργων μας, τα οποία θα διπλασιάσουν το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας έως το 2030, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία.

Ιδιαίτερα σημαντική για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του ηλεκτρικού Συστήματος της χώρας είναι  η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, από το οποίο θα αντλήσουμε σχεδόν 200 εκατ. ευρώ για τη διασύνδεση των νοτιοδυτικών Κυκλάδων, τη νέα Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Κόρινθος-Αττική και την ανακατασκευή του ΚΥΤ Κουμουνδούρου με υπερσύγχρονη τεχνολογία GIS. Για τη διασύνδεση των νοτιοδυτικών Κυκλάδων, το πρώτο μέρος της οποίας βρίσκεται ήδη σε κατασκευή, έχουμε απορροφήσει 110 εκατ. ευρώ από τα 165 εκατ. που προβλέπονται για το έργο. Παράλληλα κάνουμε σημαντικά βήματα σχετικά με την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, ένα μεγάλο έργο προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Εντός της χρονιάς θα συμβασιοποιήσουμε τις διασυνδέσεις για τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο, οι οποίες θα ολοκληρώσουν την ενσωμάτωση των Κυκλάδων στην Υψηλή Τάση.

Σε ετοιμότητα για έναν ενεργειακά δύσκολο χειμώνα

Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με παράλληλες και σύνθετες κρίσεις (κλιματική, κρίση τιμών στην ενέργεια) που τείνουν να μετεξελιχθούν, για πρώτη φορά, σε μία πιθανή κρίση επάρκειας φυσικού αερίου, του καυσίμου που αποτελεί τη βασική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη μέχρι σήμερα. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ο ρόλος όλων των Ευρωπαίων Διαχειριστών είναι να προστατέψουμε την ενεργειακή ασφάλεια και να παραμείνουμε στις «ράγες», σε ό,τι αφορά τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους για την ενεργειακή μετάβαση.

Σε αυτή την κατεύθυνση, προετοιμαζόμαστε για όλα τα πιθανά σενάρια κρίσεων. Με στόχο να ελαχιστοποιήσουμε πιθανές δυσμενείς συνέπειες στο ενεργειακό μας σύστημα, ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συντονισμό με το ΥΠΕΝ και με τους άλλους Διαχειριστές κρίσιμων ενεργειακών υποδομών της Ελλάδας, ενώ συνεργαζόμαστε στενά και με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η μεγάλη εικόνα είναι και θα είναι η κλιματική κρίση. Η συνετή χρήση της ενέργειας δεν συνδέεται μόνο με την τρέχουσα ενεργειακή κρίση αλλά και την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Οι διεθνείς διασυνδέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να αναβαθμίσουν τον διεθνή ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας επιτρέπει την εξέλιξή της σε έναν κρίσιμο διάδρομο ανταλλαγών πράσινης ενέργειας μεταξύ της Μέσης Ανατολής, της βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης. Η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ είναι ένα ώριμο έργο που έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ από το Connecting Europe Facility και αναμένεται να ξεκινήσει το 2023. Από την πρώτη στιγμή, ο ΑΔΜΗΕ συνδράμει το έργο με την τεχνογνωσία του ενώ πρόκειται να συμμετάσχει και ως επενδυτής με τουλάχιστον 25% στη μετοχική σύνθεση του φορέα υλοποίησης, Euroasia Interconnector. Συνεργαζόμαστε στενά και με τον Διαχειριστή της Αιγύπτου, EETC, για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου. Οι αρχικές μελέτες κόστους-οφέλους θα χρηματοδοτηθούν από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ.

Μέσα από αυτά τα έργα, η χώρα μας έχει τη μοναδική ευκαιρία να καταστεί ένας στρατηγικός ενεργειακός κόμβος. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία και θα μας βοηθήσει να κινηθούμε ακόμη πιο γρήγορα προς την ενεργειακή μετάβαση. Ο ΑΔΜΗΕ καταβάλλει συνεπείς προσπάθειες για ακόμη πιο ισχυρή περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία αλλά και για την αναβάθμιση της θέσης της χώρας μας στον διεθνή ενεργειακό χάρτη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
HELLENiQ ENERGY: Δωρεάν διάθεση πετρελαίου θέρμανσης ΕΚΟ σε πολυμελείς οικογένειες με χαμηλό εισόδημα
Μία νέα σημαντική πρωτοβουλία εταιρικής ευθύνης, με σκοπό να έχουμε όλοι ένα ζεστό σπίτι τις φετινές γιορτές, ανακοίνωσε η HELLENiQ ENERGY σε ειδική...
HELLENiQ ENERGY: Δωρεάν διάθεση πετρελαίου θέρμανσης ΕΚΟ σε πολυμελείς οικογένειες με χαμηλό εισόδημα
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου εκλέχθηκε αντιπρόεδρος του διεθνή οργανισμού Medreg
Ο διεθνής οργανισμός Medreg αποτελεί τη σημαντικότερη οργάνωση στον ευρύτερο ευρω-μεσογειακό χώρο και ασχολείται με τα ζητήματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής.
Ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου εκλέχθηκε αντιπρόεδρος του διεθνή οργανισμού Medreg
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Το ΝΟΥΝΟΥ υλοποιεί δράσεις για ένα πιο βιώσιμο μέλλον
Πιο συγκεκριμένα, το ΝΟΥΝΟΥ πραγματοποίησε ένα πρόγραμμα αναδάσωσης σε τρεις πληγείσες περιοχές της Ελλάδας, καθώς και έργα αναβάθμισης σχολικών...
Το ΝΟΥΝΟΥ υλοποιεί δράσεις για ένα πιο βιώσιμο μέλλον
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Το ΖΑΓΟΡΙ χάλκινος χορηγός στο συναρπαστικό 4th TRIMORE SwimRun Hydra
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το SwimRun Hydra, στο γραφικό νησί της Ύδρας, στις 25-27 Νοεμβρίου, συμπληρώνοντας την 4η χρονιά του ως το πρώτο και μοναδικό SwimRun στην Ελλάδα!
Το ΖΑΓΟΡΙ χάλκινος χορηγός στο συναρπαστικό 4th TRIMORE SwimRun Hydra
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Η Eurolife FFH Μεγάλος Χορηγός στη νέα σειρά επεισοδίων «Μεγάλα Πώς» της Ατράκτου
Η Eurolife FFH είναι ο Μεγάλος Χορηγός στα «Μεγάλα Πώς» by Atraktos teens της ΑΜΚΕ Άτρακτος, της νέας σειράς επεισοδίων με πρωτότυπες ερωταπαντήσεις...
Η Eurolife FFH Μεγάλος Χορηγός στη νέα σειρά επεισοδίων «Μεγάλα Πώς» της Ατράκτου
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Η Grid Telecom και η Lamda Hellix επεκτείνουν τη συνεργασία τους στην Κρήτη
Οι δύο εταιρείες έχουν δρομολογήσει μία σειρά επενδύσεων που  αφορούν διηπειρωτικά, περιφερειακά και εθνικά υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα που...
Η Grid Telecom και η Lamda Hellix επεκτείνουν τη συνεργασία τους στην Κρήτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας