• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 14.8°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  2 BF
  100%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 15.0°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  100%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 10.0°C
  3 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 13.6°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  6 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  6 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  4 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  5 BF
  67%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.5°C
  1 BF
  87%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.5°C / 3.5°C
  2 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.8°C
  2 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.0°C
  2 BF
  58%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  2 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.7°C / 10.7°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  95%

Διευθύντρια Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ & Υπεύθυνη Μονάδας – Β. Παπαευαγγέλου, Ιδρυτής Σωματείου ΕΛΙΖΑ  – Πρίγκιπας Μιχαήλ, Ιδρύτρια Σωματείου ΕΛΙΖΑ – Μ. Καρέλλα, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών & Εργασιών της PRODEA Investments – Τερέζα Μεσσάρη

Εγκαίνια του 2ου Παιδιατρικού Νοσοκομειακού Κέντρου Διαχείρισης περιστατικών Κακοποίησης στην Ελλάδα

 • A-
 • A+
Παρουσία της A.E. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου τελέστηκαν τα εγκαίνια της Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών - «ΕΛΙΖΑ», της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ, τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021.

Η Μονάδα ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου Eliza - Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού και αποτελεί τον δεύτερο στην Ελλάδα νοσοκομειακό χώρο για την εξέταση και διεπιστημονική αντιμετώπιση βρεφών και παιδιών με υποψία κακοποίησης / παραμέλησης. Συγκεκριμένα, οι λειτουργίες της Μονάδας περιλαμβάνουν:

 • Εξέταση & παρακολούθηση βρεφών και παιδιών με υποψία κακοποίησης / παραμέλησης.
 • Συντονισμό της διεπιστημονικής φροντίδας, που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες επαγγελματιών που καλούνται να διαχειριστούν περιστατικά κακοποίησης, όπως. ιατρός, νοσηλευτής, κοινωνικός λειτουργός, επαγγελματίας ψυχικής υγείας, ιατροδικαστής, αστυνομικός κ.ά..
 • Διαμόρφωση ερευνητικών/εκπαιδευτικών προγραμμάτων πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης της κακοποίησης.
 • Συλλογή δεδομένων για τον σχεδιασμό και υλοποίηση επιστημονικά τεκμηριωμένων στρατηγικών πρόληψης και διαχείρισης περιστατικών κακοποίησης / παραμέλησης παιδιών.

Η προστασία παιδιών που κινδυνεύουν από κακοποίηση και παραμέληση προβάλλει ως μία ανάγκη πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:

 • 1.000.000 παιδιά, ηλικίας 2 ετών έως 17 ετών έχουν πέσει θύματα κάποιας μορφής βίας, σωματικής / σεξουαλικής / ψυχολογικής /ή παραμέλησης, μόλις τον τελευταίο χρόνο.
 • 300 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 2 ετών έως 4 ετών δέχονται συχνά σωματική κακοποίηση ή/και σωματική τιμωρία ή ψυχική κακοποίηση από το πολύ «στενό» τους περιβάλλον (γονείς και φροντιστές).
 • 1 στους 4 ενήλικες έχει υποβληθεί σε σωματική κακοποίηση όταν ήταν παιδί.
 • Η πρόληψη μπορεί να δράσει καταλυτικά και να αποτρέψει συμπεριφορές βίας και κακομεταχείρισης βρεφών και παιδιών.

Το Eliza ευχαριστεί θερμά την PRODEA Investments για τη γενναιοδωρία και καταλυτική συμβολή της στη δημιουργία της Μονάδας, καθώς και το Ίδρυμα MATILDA, αλλά και την Henkel Beauty Care Greece που συνδράμουν σημαντικά για την καθημερινή λειτουργία και στελέχωση της Μονάδας.

Η Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Eliza, Μαρίνα Καρέλλα στην ευχαριστήρια ομιλία της, ανέφερε πως «Η Νοσοκομειακή Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών «ΕΛΙΖΑ» που εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελεί για εμάς ένα ακόμη σημαντικό βήμα πρόληψης και πρώιμης αντιμετώπισης της παιδικής κακοποίησης, που υπάρχει και στη χώρα μας, όπως παντού και εμφανίζει δυστυχώς αυξητική τάση, παγκοσμίως. Ωστόσο σήμερα, είμαστε σε θέση να σταθούμε απέναντι της και να την προλάβουμε πριν τραυματίσει τη ζωή των παιδιών μας.»

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και Υπεύθυνη της Μονάδας, κ. Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως « Η Γ’ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ είναι ιδιαίτερα υπερήφανη για την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των παιδιών στο ΑΤΤΙΚΟΝ, σε συνεργασία με το Σωματείο Eliza. Ο νέος χώρος που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες εκτίμησης παιδιών με πιθανή κακοποίηση και παραμέληση, είναι φιλικός προς τους γονείς και τα παιδιά και προσφέρει ιδιωτικότητα. Η ευαισθητοποίηση των παιδιάτρων, αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού της κλινικής μας, οδήγησε μέσα σε μόλις λίγους μήνες, σε σημαντική αύξηση του αριθμού των παιδιών που αξιολογούνται. Επόμενος στόχος της μονάδας μας είναι η εφαρμογή ενός προγράμματος πρωτογενούς πρόληψης της κακοποίησης, αναγνωρίζοντας εγκαίρως παιδιά σε κίνδυνο».

Η Τερέζα Μεσσάρη Γενικός Διευθυντής Οικονομικών & Εργασιών της PRODEA Investments, δήλωσε πως «Η PRODEA investments, ένωσε τη φωνή της και τις δυνάμεις της με το Σωματείο Eliza και βοήθησε στο να γίνει πράξη η νέα - ειδική μονάδα στο Αττικό Νοσοκομείο. Πρόκειται για μια σημαντική δομή που θα παρέχει κρίσιμες υπηρεσίες σε παιδιά που, δυστυχώς, έχουν μια τέτοια ανάγκη. Γι’ αυτό και η PRODEA ευαισθητοποιήθηκε αμέσως και στήριξε αυτή την πρωτοβουλία. Όμως η ανάγκη και ο στόχος μας είναι μεγαλύτερος. Στηρίζοντας προσπάθειες μεγαλύτερης κοινωνικής ευαισθητοποίησης για την προστασία των παιδιών, να φτάσουμε στο σημείο όπου δεν θα χρειάζονται τέτοιες δομές. Είναι η δική μας στάση ευθύνης απέναντι σε κάθε παιδί που έχει ανάγκη.»

Το Ίδρυμα Matilda με αφορμή τα εγκαίνια σημείωσε: «Με μεγάλη χαρά, το Matilda – Ίδρυμα Φροντίδας Για Μικρούς Ήρωες, υποστήριξε τη Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών – «ΕΛΙΖΑ»! Η συγκεκριμένη συνεργασία αφορά την κάλυψη του κόστους απασχόλησης ενός Πανεπιστημιακού Υποτρόφου για ένα έτος, προκειμένου να συμβάλλει σε εκτιμήσεις περιστατικών πιθανής κακοποίησης παιδιών, πρωτοβουλία η οποία συνάδει με τον κύριο καταστατικό σκοπό του Matilda, την προστασία των παιδιών από κάθε μορφής κακοποίηση, εγκατάλειψη, παραμέληση και εκμετάλλευση καθώς και την προαγωγή και προάσπιση των θεμελιωδών και αναφαίρετων δικαιωμάτων τους.»

Ο Ηλίας Σκαρτάδος, Trade Marketing Manager της Henkel Beauty Care Greece ανέφερε «Ο πυλώνας της εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας είναι στο επίκεντρο των αξιών μας στην Henkel Hellas. Στόχος μας είναι να αφουγκραστούμε τις ανάγκες της κοινωνίας και να βρούμε τρόπους να ανταποκριθούμε σε αυτές, μένοντας πιστοί στη δέσμευσή μας για συμβολή στην κοινωνική πρόοδο. Είναι τιμής μας που στηρίζουμε το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Eliza για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην επίτευξη του τόσο σημαντικού του έργου και είναι ευθύνη μας όχι μόνο να προσφέρουμε, αλλά να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε και τους καταναλωτές μας γι’ αυτή την ενέργεια κοινωνικής προσφοράς, γιατί όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο των παιδιών καλύτερο.»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Alpha Bank: Επιχειρηματικότητα με το βλέμμα στην κοινωνία και το περιβάλλον
Διάκριση για την Alpha Bank, που με τα προϊόντα και τις δράσεις προωθεί έμπρακτα την πράσινη ενέργεια, αποτελεί η ένταξή της στη λίστα “Change the...
Alpha Bank: Επιχειρηματικότητα με το βλέμμα στην κοινωνία και το περιβάλλον
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Το MoU μεταξύ Ελλάδας Αιγύπτου δημιουργεί ευκαιρίες για νέες στρατηγικές συμφωνίες της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που «κλείδωσε» στο περιθώριο της 6ης υπουργικής συνόδου  του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της...
Το MoU μεταξύ Ελλάδας Αιγύπτου δημιουργεί ευκαιρίες για νέες στρατηγικές συμφωνίες της ΔΕΠΑ Εμπορίας
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Η Κωτσόβολος συμμετείχε για 3η συνεχή χρονιά στο SingularityU Greece Summit 2021
Στις 23 και 24 Νοεμβρίου, το SingularityU Greece Summit 2021 φιλοξένησε διακεκριμένους ηγέτες, opinion leaders από όλον τον κόσμο και πρωτοπόρους...
Η Κωτσόβολος συμμετείχε για 3η συνεχή χρονιά στο SingularityU Greece Summit 2021
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Η Εθνική Τράπεζα στηρίζει τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου Κρήτης
Σε πρόσφατο ταξίδι που πραγματοποίησε η Διοίκηση της Εθνικής στην Κρήτη, η Γενική Διευθύντρια της Τράπεζας Χριστίνα Θεοφιλίδη, επισκέφτηκε το...
Η Εθνική Τράπεζα στηρίζει τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας