Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι Ευρωπαίοι στρέφονται στη βιώσιμη χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Οι Ευρωπαίοι στρέφονται στη βιώσιμη χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας

  • A-
  • A+
Οι εκδότες χρέους στις κεφαλαιαγορές στην Ευρώπη δίνουν φέτος μεγαλύτερη σημασία στη βιώσιμη χρηματοδότηση σε σχέση με πέρσι, παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισαν πρωτοφανείς προκλήσεις εξαιτίας της πανδημίας, αποκαλύπτει η έρευνα Sustainable Financing and Investing Survey 2020 της HSBC.

Η παγκόσμια έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου 2020, αποκαλύπτει ότι η πανδημία του COVID-19 ενίσχυσε την εστίαση στη βιωσιμότητα για ποσοστό μεγαλύτερο του 36% των Ευρωπαίων εκδοτών χρέους. Το 77% υποστήριξε ότι η πανδημία είτε έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στη δέσμευσή τους στα αποκαλούμενα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και θέματα Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΠΚΔ) ή τους οδήγησε να συνειδητοποιήσουν ότι είχαν δώσει μειωμένη προσοχή στον κοινωνικό πυλώνα των ΠΚΔ θεμάτων.

Οι Ευρωπαίοι εκδότες χρέους είναι πλέον οι περισσότερο προσηλωμένοι στον κόσμο σε θέματα περιβαλλοντικά και κοινωνικά, σύμφωνα με την έρευνα. Συγκεκριμένα, το 95% υποστηρίζει ότι αυτά τα θέματα είναι «πολύ σημαντικά» (76%) ή «κάπως σημαντικά» (19%). Ο αντίστοιχος μέσος όρος σε παγκόσμιο επίπεδο έφτασε το 93%.
Ο πιο σημαντικός παράγοντας πίσω από τη δέσμευση των Ευρωπαίων εκδοτών στα περιβαλλοντικά και τα κοινωνικά θέματα είναι οι αξίες τους (62%). Μεταξύ άλλων  παραγόντων συμπεριλαμβάνονται η πεποίθηση ότι η επένδυση στη βιωσιμότητα θα έχει καλές αποδόσεις (36%) αλλά και η επιρροή εξωτερικών παραγόντων όπως οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (41%) και οι πελάτες τους (36%).

«Οι Ελληνικές επιχειρήσεις φαίνεται να ακολουθούν τις παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές τάσεις, τις οποίες αποκαλύπτει η έρευνα, επιδεικνύοντας αυξημένο ενδιαφέρον για τη βιώσιμη χρηματοδότηση. Η βιωσιμότητα βρίσκεται σίγουρα ψηλά στην ατζέντα ενώ έχουμε δει ελληνικές επιχειρήσεις να εκδίδουν πράσινα ομόλογα και να καταφεύγουν και σε άλλες λύσεις βιώσιμης χρηματοδότησης. Αυτή είναι μια καλή αρχή αλλά βρισκόμαστε ακόμα στην αφετηρία», τόνισε ο Peter Yeates CEO της HSBC στην Ελλάδα. «Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο ώστε αυτές οι ‘καλές προθέσεις’ να μεταφραστούν σε ένα ολοκληρωμένο πλάνο για την πράσινη επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία. Η HSBC διαθέτει τόσο το εκτόπισμα όσο και την παγκόσμια εμβέλεια προκειμένου να επιταχύνει τη μετάβαση σε έναν πιο υγιή πλανήτη και έχει δεσμευτεί να συμβάλει ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της HSBC στη χώρα μας.

Μεταξύ των Ευρωπαίων επενδυτών, το 79% θεωρούν ότι τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα είναι πολύ ή σημαντικά, ποσοστό μικρότερο από τον αντίστοιχο παγκόσμιο μέσο όρο (86%). Για τους Ευρωπαίους επενδυτές, οι κοινωνικές πιέσεις (47%) και οι πιέσεις από τους κανονιστικούς φορείς (43%) είναι αυτές που επηρεάζουν περισσότερο τη στάση τους.

Η έρευνα, επίσης, αποκαλύπτει ότι οι Ευρωπαίοι επενδυτές είναι οι πιο ευαισθητοποιημένοι σε ολόκληρο τον κόσμο ως προς τις αρνητικές επιπτώσεις που ενδέχεται να έχουν οι επενδύσεις τους στο περιβάλλον και την κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα, το 61% των Ευρωπαίων επενδυτών νοιώθουν ότι έχουν υποχρέωση να αποφύγουν επενδύσεις επιβλαβείς για την κοινωνία και το περιβάλλον, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε παγκόσμιο επίπεδο αγγίζει το 53%.
Οι Ευρωπαίοι επενδυτές είναι επίσης πολύ πιο πιθανό, συγκριτικά με εκείνους από άλλες γεωγραφικές περιφέρειες, να λαμβάνουν πάντα υπόψη τους παράγοντες ΠΚΔ πριν αποφασίσουν για τις επενδύσεις τους (39% των Ευρωπαίων με τον παγκόσμιο μέσο όρο να φτάνει το 31% παγκοσμίως).

«Η βιώσιμη χρηματοδότηση κατέστη συνήθης πρακτική για τις κεφαλαιαγορές ταχύτερα από όσο αναμέναμε. Οι συναλλαγές, με έμφαση σε στοιχεία ΠΚΔ, αξιολογούνται ολοένα και πιο συχνά όπως και οι παραδοσιακές επενδύσεις και όχι ως μια έκφραση δέσμευσης των επιχειρήσεων απέναντι σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα. Αυτή είναι μια αισιόδοξη εξέλιξη, καθώς στο τέλος η μακροπρόθεσμη επιτυχία της αγοράς θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα των ΠΚΔ επενδύσεων να ανταγωνιστούν τις ‘παραδοσιακές’ επιλογές με κριτήρια τον κίνδυνο και τις αποδόσεις», τόνισε ο Daniel Klier, Global Head of sustainable finance της HSBC.

Σύμφωνα με έρευνα της HSBC Global Research οι επιδόσεις των μετοχών μεγάλων επιχειρήσεων με ισχυρότερες αξιολογήσεις σε θέματα ΠΚΔ είναι κατά 4,7% καλύτερες σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2019. Για τις μετοχές που σχετίζονται με το κλίμα, η διαφορά αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη, με την επίδοσή τους να είναι κατά 13% καλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα:

  • Οι εκδότες χρέους και οι επενδυτές στην Ευρώπη ενδιαφέρονται πολύ για ευκαιρίες σε θέματα βιώσιμων υποδομών. Τους Ευρωπαίους εκδότες προσελκύουν ιδιαίτερα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ενώ επιδεικνύουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο για την τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα, τις χαμηλότερου άνθρακα μορφές υδρογονανθράκων όπως το αέριο και η ενέργεια υδρογόνου. Οι Ευρωπαίοι επενδυτές δίνουν σε μεγαλύτερο βαθμό προτεραιότητα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις έξυπνες πόλεις σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.  
  • Μόνο το 4% των Ευρωπαίων εκδοτών θεωρεί υπερβολική τη δημοσιοποίηση των επιδόσεών τους σε θέματα περιβαλλοντικά και κοινωνικών επιδόσεων, σε σύγκριση με το 11% παγκοσμίως.
  • Οι Ευρωπαίοι εκδότες χρέους έχουν τις μεγαλύτερες και πιο θετικές προσδοκίες σχετικά με τη δημοσιοποίηση των επιδόσεών τους (31% σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο που φτάνει το 24%).
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Social Media Awards 2020
Στα Social Media Awards βραβεύτηκαν συνολικά 41 εταιρείες, με τα Platinum Awards – την ύψιστη διάκριση για κάθε ενότητα – να απονέμεται στις παρακάτω...
Social Media Awards 2020
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Cyber Monday από το Public
Μόνο για σήμερα στο Public.gr, χιλιάδες προϊόντα από 2.000 συνεργαζόμενα καταστήματα σε προνομιακή τιμή. Δεν χόρτασες φέτος τη Black Friday; Η...
Cyber Monday από το Public
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Cyber Monday στη MediaMarkt: Μόνο για μία μέρα προσφορές που θα «σπάσουν» το internet
Μόνο για σήμερα 30 Νοεμβρίου, ο «ειδικός των χαμηλών τιμών», δίνει σε όλους την ευκαιρία να αποκτήσουν ό,τι θέλουν σε ασυναγώνιστες τιμές! Το μόνο...
Cyber Monday στη MediaMarkt: Μόνο για μία μέρα προσφορές που θα «σπάσουν» το internet
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας τροφοδοτεί με CNG υπερσύγχρονο θερμοκήπιο εκτός δικτύου αγωγών
Η μονάδα, που βρίσκεται στην περιοχή της Δήμητρας Σερρών, δημιούργησε την εγκατάσταση ΣΗΘΥΑ για την κάλυψη των αδιάλειπτων αναγκών της - 365 μέρες...
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας τροφοδοτεί με CNG υπερσύγχρονο θερμοκήπιο εκτός δικτύου αγωγών
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
LOTUS: Νέο Drone επόμενης γενιάς από την INTRACOM DEFENSE για την επιτήρηση συνόρων
Η INTRACOM DEFENSE (IDE) υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμβαση (Grant Agreement) ύψους 9,7 εκ.€ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος LOTUS -...
LOTUS: Νέο Drone επόμενης γενιάς από την INTRACOM DEFENSE για την επιτήρηση συνόρων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας