Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Άη Στράτης: ο πρώτος σταθμός της δράσης «Το Νερό Είναι στα Χέρια μας»

Άη Στράτης: ο πρώτος σταθμός της δράσης «Το Νερό Είναι στα Χέρια μας»

  • A-
  • A+
Με αφετηρία το ακριτικό νησί του Άη Στράτη ξεκινάει το πρόγραμμα «Το Νερό Είναι στα Χέρια μας» που θα ωφελήσει τους κατοίκους του νησιού να εξοικονομήσουν πολύτιμο νερό για τον τόπο τους.


Στα περισσότερα νησιά της Ελλάδας οι υδατικοί πόροι είναι περιορισμένοι και η ζήτηση για νερό, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, είναι μεγάλη. Η σωστή διαχείριση των υδατικών πόρων και η εξοικονόμηση του νερού είναι ακόμα πιο σημαντική για τα νησιά. Ο Άη Στράτης, το ακριτικό νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, αποτελεί τον πρώτο σταθμό της παγκόσμιας πρωτοβουλίας του FINISH, «Το Νερό Είναι στα Χέρια Μας».

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας που εκτείνεται σε εύρος τουλάχιστον 3 ετών, εκπρόσωποι του FINISH και του Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med) επισκέφθηκαν το νησί με στόχο να εξοπλίσουν κάθε νοικοκυριό και κάθε τουριστικό κατάλυμα με συσκευές εξοικονόμησης νερού. Η ομάδα της δράσης, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας, επισκέφθηκε και παρέδωσε ένα πλήρες σετ με συσκευές εξοικονόμησης νερού για τις βρύσες της κουζίνας και του μπάνιου, το ντους και το καζανάκι της τουαλέτας, σε κάθε σπίτι του νησιού. Παράλληλα, ενημέρωσε τους κατοίκους για τη σημασία της εξοικονόμησης νερού, τον τρόπο χρήσης των συσκευών και βοήθησε στη σωστή τοποθέτησή τους.

Ο κ. Βαγγέλης Παγώνης, Γενικός Διευθυντής Ελλάδας RB Hygiene, δήλωσε: «Μέσω της πρωτοβουλίας «Το Νερό Είναι στα Χέρια Μας» το Finish, μία από τις σημαντικότερες μάρκες της εταιρείας, αναδεικνύει και ενισχύει την τεράστια αξία που έχουν μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, προκειμένου να εξοικονομήσουμε πολύτιμο νερό. Συνήθειες, όπως να απομακρύνουμε τα υπολείμματα του φαγητού από τα πιάτα και όχι να τα ξεβγάζουμε με νερό πριν τα τοποθετήσουμε στο πλυντήριο μπορούν να κάνουν τον καθένα από εμάς να συμβάλλει με τον δικό του τρόπο και να αποτελέσει μέρος της αλυσίδας προστασίας νερού, αφού με τον τρόπο αυτό  εξοικονομούμε έως και 40L νερό ανά πλύση. Απλές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της κατανάλωσης νερού σε κάθε νοικοκυριό. Ξεκινάμε από το σπίτι μας με κάτι μικρό, για να πετύχουμε κάτι μεγάλο για τον τόπο μας και το πολυτιμότερο αγαθό: το Νερό».

Η κ. Κωνσταντίνα Τόλη, επικεφαλής Προγραμμάτων, Global Water Partnership – Mediterranean, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σχεδιάσαμε αυτό το πρόγραμμα ως ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού το οποίο θα ωφελήσει τους κατοίκους του νησιού. Το Νερό Είναι στα Χέρια μας, είναι στα χέρια των κατοίκων του Άη Στράτη. Εφαρμόζοντας μικρές συσκευές εξοικονόμησης νερού σε κάθε σπίτι του Άη Στράτη, οι κάτοικοι θα μπορέσουν να εξοικονομήσουν έως και 50% της κατανάλωσης νερού. Θέλουμε μέσω αυτής της δράσης να αντιληφθούμε ότι το νερό είναι όντως στα δικά μας χέρια και ότι αλλάζοντας απλές καθημερινές μας συνήθειες μπορούμε να συμβάλλουμε στη σωστή διαχείρισή του».

To FINISH σε συνεργασία με το GWP-Med σχεδίασαν αυτό το πρόγραμμα για την προώθηση της εξοικονόμησης νερού σε κοινότητες με περιορισμένους υδατικούς πόρους. Επέλεξαν το νησί του Άη Στράτη με τη μεγάλη και σπουδαία ιστορία του ως αφετηρία του προγράμματος «Το Νερό Είναι στα Χέρια Μας», το οποίο σηματοδοτεί παράλληλα μια ευρύτερη προσπάθεια ευαισθητοποίησης για την εξοικονόμηση νερού και τη μείωση της αλόγιστης κατανάλωσής του. Μέσα από τη δράση οι κάτοικοι του νησιού έχουν την ευκαιρία να υιοθετήσουν νέες συνήθειες και να ακολουθήσουν καλές πρακτικές που θα τους βοηθήσουν να εξοικονομήσουν πολύτιμο νερό για τον τόπο τους και να αποτελέσουν οδηγό για όλους.

Η Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Μαρία Κακαλή, δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στο να είμαστε μέρος της δράσης «Το Νερό Είναι στα Χέρια Μας». Μια πολύ ιδιαίτερη και σημαντική πρωτοβουλία ξεκινάει από το νησί μας και μας χαροποιεί ιδιαίτερα αυτό, καθώς έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω και να συνδυαστεί με μια μεγαλύτερη προσπάθεια που στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες αντιλήφθηκαν και πήραν πολύ σοβαρά τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Άνοιξαν αμέσως τα σπίτια τους, θέλησαν να μάθουν, θέλησαν να ενημερωθούν και εγκατέστησαν τις συσκευές εξοικονόμησης νερού».

Οι φιλόξενοι κάτοικοι του Άη Στράτη όχι μόνο «αγκάλιασαν» την πρωτοβουλία και άνοιξαν τα σπίτια τους στην ομάδα των εκπροσώπων του FINISH και του GWP-Med, αλλά και συμμετείχαν με ενθουσιασμό, χαμόγελο και προθυμία στην υλοποίηση της δράσης, που θα βοηθήσει να εξοικονομήσουν πολύτιμο νερό για τον τόπο τους.

Η πρωτοβουλία του FINISH «Το Νερό Είναι στα Χέρια Μας» ξεκίνησε από τον Άη Στράτη έχοντας ως στόχο να εξοικονομηθούν έως και 500.000 λίτρα νερού σε χρονικό διάστημα ενός έτους, σηματοδοτώντας την αρχή για μια μεγάλη εκστρατεία προστασίας του νερού στα ελληνικά νησιά και όχι μόνο.

Ακολουθήστε τη δράση και γίνετε μέρος της αλυσίδας προστασίας νερού, αλλάζοντας απλές καθημερινές συνήθειες. Είναι αυτές οι καθημερινές αλλαγές που μπορεί να φαντάζουν μικρές, αλλά σίγουρα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Το Νερό Είναι στα Χέρια μας, ας το προστατεύσουμε μαζί.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
H MetLife μεταξύ των 25 κορυφαίων εταιριών σε θέματα Ισότητας Φύλων
Η Equileap, ένας οργανισμός με ηγετικό ρόλο στη συλλογή δεδομένων σχετικά με την ισότητα των φύλων, αξιολόγησε τις επιδόσεις κάθε εταιρίας με βάση 19...
H MetLife μεταξύ των 25 κορυφαίων εταιριών σε θέματα Ισότητας Φύλων
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Η Lidl Ελλάς χαρίζει χαμόγελα
Η Lidl Ελλάς στάθηκε δίπλα στους συνανθρώπους μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη και τη φετινή, άκρως διαφορετική και δύσκολη, γιορτινή περίοδο....
Η Lidl Ελλάς χαρίζει χαμόγελα
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Το Φυσικό Αέριο ΕΕΕ στο 4ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης
Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία στήριξε ως χορηγός και συμμετείχε στο 4ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης που διοργανώθηκε διαδικτυακά στις 20 Ιανουαρίου από την...
Το Φυσικό Αέριο ΕΕΕ στο 4ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Η INTRASOFT σε νέο έργο Αξιολόγησης Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Το έργο χωρίζεται σε τρεις ενότητες και η κοινοπραξία INTRASOFT επιλέχθηκε επιτυχώς και στις τρεις για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η INTRASOFT,...
Η INTRASOFT σε νέο έργο Αξιολόγησης Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας