Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φυσικοθεραπεία – Αποδεδειγμένα, ένας από τους βασικούς πυλώνες των Επιστήμων Υγείας

Φυσικοθεραπεία – Αποδεδειγμένα, ένας από τους βασικούς πυλώνες των Επιστήμων Υγείας

  • A-
  • A+
Όπως δηλώνει επίσημα η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπείας (World Confederation for Physical Therapy - WCPT), οι φυσιοθεραπευτές είναι εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι προωθούν τη σωματική δραστηριότητα και άσκηση συμβάλλοντας σημαντικά στην αποκατάσταση, διατήρηση και βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας.

Οι φυσιοθεραπευτές μέσω των διαφόρων, επιστημονικά τεκμηριωμένων, τεχνικών και μεθόδων μπορούν να ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα και να συμβάλλουν στην πρόληψη αλλά και στην αποκατάσταση διαφόρων παθολογικών καταστάσεων.
Οι φυσικοθεραπευτές εκπαιδεύονται από αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στην βιοψυχοκοινωνική προσέγγιση των διαφόρων προβλημάτων υγείας, μέσω των σχολών επιστημών υγείας . Τα προγράμματα αυτά είναι διαμορφωμένα έτσι ώστε όλοι οι εκπαιδευόμενοι επαγγελματίες υγείας, μέσω της διεπιστημονικότητας και μέσω επιστημονικά τεκμηριωμένων δεδομένων, ο καθένας από τον ρόλο του, να συμβάλουν στην επικεντρωμένη στον ασθενή θεραπεία. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι το πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου.

Πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου

Δομή και βασικές πληροφορίες του προγράμματος Φυσικοθεραπείας
Το 4-ετες πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου είναι αναγνωρισμένο από την  Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπείας και είναι διαμορφωμένο σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της. Εκτός από τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες το εκπαιδευτικό μοντέλο του προγράμματος, ενισχύεται ακόμη περισσότερο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κλινική και πρακτική εκπαίδευση των φοιτητών, προσφέροντας 1,500 ώρες κλινικής και πρακτικής άσκησης του επαγγέλματος σε δημόσια και ιδιωτικά φυσιοθεραπευτικά ιδρύματα και κέντρα της Κύπρου.

Όπως προαναφέρθηκε, το Πρόγραμμα ακολουθώντας συνεχώς τις κατευθύνσεις της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας (WCPT) παρέχει στους φοιτητές εκτενή κατανόηση των φυσικών και δομικών πτυχών του ανθρώπινου σώματος και κίνησης. Επιπλέον, μέσω αναστοχαστικής διδασκαλίας (critical thinking) και τεκμηριωμένων επιστημονικά πρακτικών (Evidence Based Practice) οι φοιτητές προετοιμάζονται κατάλληλα για την προώθηση της κινητικής ανάπτυξης και συντονισμού, της χρήσης φυσικών μεθόδων για την αντιμετώπιση του πόνου, την εφαρμογή θεραπευτικής άσκησης για το τραυματισμένο ή πάσχον μυϊκό σύστημα και της υποβοήθησης της φυσικής διαχείρισης του καρδιο-αναπνευστικού συστήματος ή της βελτίωσης της ισορροπίας και του νευρο-κινητικού ελέγχου για καλύτερη απόδοση και λειτουργικότητα. Για την εκπαίδευση των φοιτητών, χρησιμοποιούνται εκτός από επικαιροποιημένα επιστημονικά δεδομένα, εκπαιδευτικά και ερευνητικά εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας, όπως το σύστημα τρισδιάστατης ανάλυσης κίνησης (3D motion analysis system), δυναμοδάπεδα (Force Plates), Ηλεκτρομυογράφος (EMG), σύστημα βιοανάδρασης (Biofeedback), ισοκινητικό δυναμόμετρο και άλλα.  Το εκπαιδευτικό αυτό μοντέλο του προγράμματος, συμβάλλει στην κατάλληλη εκπαίδευση των φοιτητών, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, στη διατήρηση και στην αποκατάσταση της κίνησης και της λειτουργικότητας, στην πρόληψη αλλά και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων.

Επαγγελματική αποκατάσταση
Ο συνδυασμός της επιστημονικά τεκμηριωμένης θεωρητικής εκπαίδευσης με την πρακτική, αντανακλάται στο γεγονός ότι απόφοιτοι του πτυχιακού προγράμματος έχουν άμεση εγγραφή στα Μητρώα Φυσικοθεραπευτών της Κύπρου και της Ελλάδας καθώς και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση σε δημόσια και ιδιωτικά φυσικοθεραπευτήρια, είτε ως συνεργάτες είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Επιπλέον, οι απόφοιτοι του προγράμματος μπορούν να εργασθούν σε αθλητικά σωματεία και ομίλους, σε οίκους ευγηρίας, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και γενικότερα σε ό,τι έχει σχέση με την πρόληψη και την αποκατάσταση.
Σε συνέχεια των βασικών τους σπουδών οι απόφοιτοι του προγράμματος έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν Μεταπτυχιακές (MSc), αλλά και Διδακτορικές σπουδές (PhD), στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου καθώς το τμήμα Επιστημών Υγείας προσφέρει επίσης μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία και Διδακτορικό στη Φυσικοθεραπεία συμβάλλοντας ενεργά στην εξέλιξη της τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης και των μεθόδων αποκατάστασης.

Υποδομή Προγράμματος
Το πρόγραμμα επιπλέον, προσφέρει ένα υπερσύγχρονο και δυναμικό ακαδημαϊκό περιβάλλον από πλευράς ανθρώπινων πόρων, φοιτητικής και γενικότερης διοικητικής μέριμνας αλλά και υλικοτεχνικής και ερευνητικής υποδομής. Όλα τα παραπάνω, μαζί με τη στοχευμένη και ουσιαστική υποστήριξη των φοιτητών,  δημιουργούν ένα δυνατό και καταλυτικό πυλώνα, έτσι ώστε οι απόφοιτοι του προγράμματος, με την ολοκλήρωση των σπουδών τους να είναι εφοδιασμένοι με την κατάλληλη θεωρητική, πρακτική, κλινική, αλλά και ερευνητική εκπαίδευση και κατάρτιση ώστε να μπορούν να ασκήσουν αποτελεσματικά και παραγωγικά το επάγγελμά τους.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευθέτηση προσωπικού ραντεβού μπορείτε να απευθυνθείτε Στο Γραφείο Εισδοχής Φοιτητών: τηλ. 00357-22713000 ή email: [email protected]
http://www.euc.ac.cy

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Amita Free: Η νέα απολαυστική σειρά χυμών με λιγότερες θερμίδες και χωρίς προσθήκη ζάχαρης
Η Amita Free, ο νέος απολαυστικός χυμός με λιγότερες θερμίδες*, χωρίς προσθήκη ζάχαρης και με γλυκαντικό από το φυτό στέβια παρουσιάζει δύο ήδη...
Amita Free: Η νέα απολαυστική σειρά χυμών με λιγότερες θερμίδες και χωρίς προσθήκη ζάχαρης
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Το ΖΑΓΟΡΙ και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ενώνουν τις δυνάμεις τους για… «καλό»
Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ είναι συνοδοιπόρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, το οποίο για 3η συνεχόμενη χρονιά συνεχίζει την εκπαιδευτική...
Το ΖΑΓΟΡΙ και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ενώνουν τις δυνάμεις τους για… «καλό»
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Η πρώτη επίσημη παρουσίαση της Πλατφόρμας Κοινωνικής Δικτύωσης PLUGGY έρχεται στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Ιστορικά και σύγχρονα μουσεία, κρυμμένα αξιοθέατα, διαφορετικές κουλτούρες, χρώματα και αρώματα και μία πλούσια ιστορία που μετρά αιώνες. Το ταξίδι...
Η πρώτη επίσημη παρουσίαση της Πλατφόρμας Κοινωνικής Δικτύωσης PLUGGY έρχεται στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Η Polyeco, η κορυφαία βιομηχανία διαχείρισης και αξιοποίησης αποβλήτων, στην ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ
Ειδικότερα, η Polyeco αποτελεί την πρώτη βιομηχανία ολοκληρωμένης διαχείρισης και αξιοποίησης αποβλήτων στην Ελλάδα, που λειτουργεί από το 2001 και...
Η Polyeco, η κορυφαία βιομηχανία διαχείρισης και αξιοποίησης αποβλήτων, στην ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Τα Sani Sensitive και η ΑΒ Βασιλόπουλος δίπλα στην Τρίτη Ηλικία με το κοινωνικό πρόγραμμα «Enter»
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την προτροπή και εκπαίδευση των ατόμων Τρίτης Ηλικίας στην ψηφιακή εποχή σε συνεργασία με Δήμους και ΚΑΠΗ της...
Τα Sani Sensitive και η ΑΒ Βασιλόπουλος δίπλα στην Τρίτη Ηλικία με το κοινωνικό πρόγραμμα «Enter»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας