Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το Wi-Fi κλείνει τα 20 και έχει πολλές ακόμη καινοτομίες να προσφέρει

Το Wi-Fi κλείνει τα 20 και έχει πολλές ακόμη καινοτομίες να προσφέρει

  • A-
  • A+
Το ασύρματο Internet το οποίο έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, έχει «γενέθλια»! Η Wi-Fi Alliance® γιόρτασε τα 20 της χρόνια, στις 20 Ιουνίου του 2019, ημέρα που έχει ορισθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα Wi-Fi». Μια τέλεια ευκαιρία για τους ειδικούς της devolo να εξηγήσουν τι σημαίνουν οι συντομογραφίες όπως για παράδειγμα το 802.11a, αλλά και τι προβλέπουν για το μέλλον του ασύρματου δικτύου.

Πώς ξεκίνησαν όλα - Ας το πάρουμε από την αρχή
Όταν βλέπουμε τηλεόραση το απόγευμα, χρησιμοποιούμε το tablet για να δούμε από ποιες ταινίες και σειρές ξέρουμε κάποιον ηθοποιό. Στην καφετέρια ελέγχουμε και απαντάμε τα e-mail μας από το smartphone. Τα βράδια καθόμαστε με το laptop κάνοντας streaming ή downloading. Μία σύνδεση στο Internet με καλώδια είναι το τελευταίο πράγμα που σκεφτόμαστε όταν θέλουμε να κάνουμε κάτι από τα παραπάνω. Έτσι κι αλλιώς, όλες οι σύγχρονες συσκευές, από smartphones και παιχνιδομηχανές μέχρι υπολογιστές και συσκευές streaming, έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν ασύρματα με ένα δίκτυο. Στην Ελλάδα, αυτά τα ασύρματα δίκτυα είναι γνωστά ως WLAN (Wireless Local Area Network). Επίσημα, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι γνωστά ως Wi-Fi, ένα εμπορικό σήμα που δόθηκε από τη Wi-Fi Alliance. Παρόλα αυτά, οι όροι WLAN και Wi-Fi διαφέρουν, καθώς ο πρώτος αφορά γενικά σε ένα ασύρματο δίκτυο, ενώ ο δεύτερος αναφέρεται συγκεκριμένα σε ένα ασύρματο δίκτυο και τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε αυτό και οι οποίες βασίζονται στα πρότυπα 802.11 τα οποία δόθηκαν από το Ινστιτούτο Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (ή ΙΗΗΜ).

Το 1999, το 802.11a του ΙΗΗΜ έδωσε τις βάσεις για το μέλλον της πιστοποίησης του Wi-Fi. Η κάθε πιστοποίηση προτύπου για συσκευές προσέφερε πολλά περισσότερα από να εγγυάται απλά τη συνδεσιμότητα ανάμεσα σε συσκευές διαφορετικών κατασκευαστών. Έδωσε τη δυνατότητα για μεγαλύτερο μέσο ρυθμό μετάδοσης δεδομένων σε σχέση με το αρχικό πρότυπο 802.11a του ΙΗΗΜ.

Η  Wi-Fi Alliance ήταν και παραμένει η κινητήριος δύναμη πίσω από όλα αυτά. Ρίχνοντας μια ματιά στα τελευταία 20 χρόνια βλέπουμε πόσο γρήγορα το Wi-Fi έγινε μέρος της καθημερινότητάς μας:

  • Το 2004 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά Wi-Fi σε επιβατική πτήση αεροπλάνου.
  • Το 2009, σχεδόν 10 χρόνια από τη «γέννηση» του, είχαν κατασκευαστεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο πιστοποιημένες συσκευές για WiFi.
  • Το 2011, ο αριθμός των δημόσιων Wi-Fi Hotspots έφτασε το ένα εκατομμύριο και δύο χρόνια αργότερα, το 2013, ξεπέρασε τα πέντε εκατομμύρια.
  • Σήμερα, το 2019, μετά από 20 χρόνια, υπάρχουν στην αγορά πάνω από τριάντα δισεκατομμύρια πιστοποιημένες συσκευές.

Η επανάσταση του Wi-Fi: γρηγορότερο και σταθερότερο
Η ραγδαία ανάπτυξη του Wi-Fi οφείλεται στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και τον τρόπο που εξελίχθηκε. Μετά
το 802.11a ήρθε το 802.11b, το 802.11g και το 802.11n: Κάθε νέο πρότυπο αντανακλά στην αναβάθμιση της ζώνης συχνότητας και στις υψηλότερες ταχύτητες μετάδοσης.
Το 802.11b αποδίδει ταχύτητες μετάδοσης υψηλές όσο τα 11 Mbps της ζώνης 2.4 GHz.
Το 802.11g χρησιμοποιεί την ίδια ζώνη των 2.4 GHz, αλλά επιτρέπει υψηλότερες ταχύτητες μετάδοσης έως και 54Mbps. Το 802.11n χρησιμοποιεί είτε τη ζώνη των 2.4 GHz είτε αυτή των 5 GHz. Το ονομαζόμενο dual-band, μια λειτουργία που δίνει τη δυνατότητα για ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που φτάνουν έως και τα 600 Mbps χρησιμοποιώντας τη τεχνολογία μετάδοσης MIMO.

Είναι μεγάλο πλεονέκτημα στην τεχνολογία αυτή είναι η ανάπτυξη προτύπων που είναι συμβατά μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι το 802.11n είναι απόλυτα συμβατό με συσκευές βάση των 802.11g και 802.11b. Έτσι, τα συστήματα Wi-Fi μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς προβλήματα παρά τις αυξανόμενες ταχύτητες μετάδοσης και τις συνεχείς βελτιώσεις σταθερότητας προς τους χρήστες. Πλέον, δεν αντιμετωπίζουμε θέματα όπως περιττές διαμορφώσεις και πιθανά προβλήματα στην επικοινωνία μεταξύ ασύρματων συσκευών – γεγονός που συνέβαλε στην πορεία προς την εποχή της ασύρματης σύνδεσης.

802.11ac - Είσοδος στην εποχή του Gigabit
Η παρούσα τεχνολογία αιχμής είναι το πρότυπο 802.11ac της ΙΗΗΜ, μια καινοτομία, η οποία προσφέρει θεωρητικά ταχύτητες μετάδοσης έως και 6.9 Gbps. Μια τόσο μεγάλη αύξηση είναι εφιτκτή γιατί η τεχνολογία αυτή προσφέρει εκτενέστερη κάλυψη μετάδοσης, φτάνοντας τα 160 MHz, σχεδόν τόση όσο μπορούν να προσφέρουν έως οκτώ κεραίες που εκπέμπουν ταυτόχρονα. Αυτές οι προδιαγραφές υψηλών δυνατοτήτων προσφέρουν υψηλότερη σταθερότητα σύνδεσης και ταχύτητες μετάδοσης που ανταγωνίζονται τις Gigabit Ethernet.

«Μόνο οι ενσύρματες συνδέσεις είναι στα αλήθεια γρήγορες», αυτή είναι μια γνωστή φράση που χρησιμοποιείται για την «απόρριψη» του Wi-Fi. Ωστόσο αυτή η φράση έχει ξεπεραστεί εδώ και καιρό. Η αλήθεια είναι ότι μια Fast Ethernet ενσύρματη σύνδεση που αγγίζει τα 100 Mbps είναι αρκετή ώστε να καλύψει  τις ανάγκες ενός νοικοκυριού για Internet, χωρίς καμία απώλεια. Όμως, αυτές οι ταχύτητες είναι πλέον εφικτές και με τις ταχύτητες που προσφέρει το Wi-Fi υπό φυσιολογικές συνθήκες. Παρόλα αυτά, οι ενσύρματες συνδέσεις προσφέρουν πλεονεκτήματα σε κάποιες περιπτώσεις, όταν αναφερόμαστε σε τοπικά δίκτυα (όπως server NAS κλπ). Η «επανάσταση του Wi-Fi» όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, καθώς συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Wi-Fi 6: απλώς μία καλύτερη σύνδεση;
Το επόμενο στάδιο στην επανάσταση του Wi-Fi είναι το 802.11ax. Μάλλον καλύτερα να το πούμε «Wi-Fi 6», αφού η Wi-Fi Alliance αποφάσισε να δώσει μυστήριες ονομασίες πριν να ανακοινώσει το νέο πρότυπο. Αυτό σημαίνει ότι το Wi-Fi 6 είναι συνώνυμο με το 802.11ax, ενώ τα Wi-Fi 4 και Wi-Fi 5 έχουν αντικαταστήσει τα 802.11n και 802.11ac αντίστοιχα.

Το Wi-Fi 6 λέγεται ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ποιότητα της ασύρματης συνδεσιμότητας. Το πρότυπο θα χρησιμοποιεί και τις δυο ζώνες συχνοτήτων 2.4 και 5 GHz. Θα  έχει σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση και θα μειώνει τις καθυστερήσεις και τους χρόνους αναμονής  χρησιμοποιώντας τη μέθοδο ψηφιακής διαφοροποίησης της OFDMA (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access). Επιπρόσθετα, το Wi-Fi 6 θα επιτρέπει την αποστολή και λήψη μεγαλύτερου όγκου δεδομένων την ίδια στιγμή. Χάρη σε αυτές τις βελτιώσεις, θεωρητικά η ταχύτητα του Wi-Fi 6 θα είναι σχεδόν στα 10 Gbps. Ουσιαστικά, το πρότυπο του Wi-Fi 6 θα προσφέρει ενίσχυση στη λειτουργία σε περιβάλλοντα όπου πολλαπλές συσκευές θα είναι συνδεδεμένες σε ένα ασύρματο δίκτυο.

devolo Magic: Η τέλεια υποδομή για ισχυρό Wi-Fi
Το Wi-Fi είναι κάτι από το οποίο τα σπίτια μας, ίσως και οι ζωές μας, είναι εξαρτημένα. Έτσι, συνήθως απογοητευόμαστε όταν εμπόδια όπως ένας τσιμεντένιος τοίχος, ένα αλουμινένιο προστατευτικό οροφής ή η ενδοδαπέδια θέρμανση μπλοκάρουν τη σύνδεση μας. Το πιο δυνατό ασύρματο Wi-Fi δίκτυο είναι αυτό που συνδυάζει δύο τεχνολογίες: Powerline και Wi-Fi. Η τεχνολογία των Powerline χρησιμοποιεί την υπάρχουσα ηλεκτρική καλωδίωση για να μεταφέρει δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι με τη χρήση των devolo Powerlines, διάφορα εμπόδια θα παρακαμφθούν και ο χρήστης θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο Wi-Fi ακριβώς στα σημεία που επιθυμεί. Οι προσαρμογείς devolo Magic χαρακτηρίζονται από την τεράστια ισχύ τους και αποτελούν τα Powerlines της τελευταίας γενιάς. Είναι διαθέσιμα σε δύο εκδόσεις: Το devolo Magic 1 που φτάνει ταχύτητες έως και 1200 Mbps και το devolo Magic 2 που φτάνει ταχύτητες έως και 2400 Mbps. Αν θέλετε να επεκτείνετε το ασύρματο δίκτυο του σπιτιού σας, το devolo Magic Starter Kit που περιλαμβάνει δυο προσαρμογείς, είναι η ιδανική λύση για εσάς. Η προτεινόμενη τιμή λιανικής για το devolo Magic 2 είναι στα 199,90 ευρώ και για το devolo Magic 1στα 149,90 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Μέχρι τις 31 Ιουλίου ισχύει το προνομιακό επιτόκιο 3% στην προθεσμιακή κατάθεση σε δολάρια ΗΠΑ για νέους πελάτες της HSBC
Οι ιδιώτες που θα επιλέξουν να ανοίξουν μέχρι τις 31 Ιουλίου προθεσμιακό λογαριασμό σε δολάρια στη μοναδική διεθνή τράπεζα που παρέχει υπηρεσίες...
Μέχρι τις 31 Ιουλίου ισχύει το προνομιακό επιτόκιο 3% στην προθεσμιακή κατάθεση σε δολάρια ΗΠΑ για νέους πελάτες της HSBC
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Forthnet: Ενημέρωση για την προστασία του καταναλωτικού κοινού
Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία συνιστά στους συνδρομητές της να μην απαντούν σε άγνωστα και κακόβουλα emails και SMS και να προχωρούν στην άμεση...
Forthnet: Ενημέρωση για την προστασία του καταναλωτικού κοινού
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Όμιλος ΟΤΕ: Λειτουργώντας υπεύθυνα συμβάλλει σε έναν κόσμο καλύτερο για όλους
Λειτουργώντας υπεύθυνα και το 2018, ο Όμιλος ΟΤΕ ενίσχυσε τη συνεισφορά του στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον, σε όλες τις αγορές όπου...
Όμιλος ΟΤΕ: Λειτουργώντας υπεύθυνα συμβάλλει σε έναν κόσμο καλύτερο για όλους
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
British American Tobacco: επενδύσεις 150 εκατομυρίων ευρώ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας
Ο μετασχηματισμός της British American Tobacco στην Ελλάδα και τα σημαντικά οφέλη που έφερε στην ελληνική οικονομία, στην απασχόληση και στην...
British American Tobacco: επενδύσεις 150 εκατομυρίων ευρώ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
AXA: Εβδομάδα Εταιρικής Υπευθυνότητας με στόχο την υπεύθυνη περιβαλλοντική συμπεριφορά
Με κύριο όχημα το μότο της Know You Can  και συνοδοιπόρους την κυρία Χριστίνα Κονταξή, εξειδικευμένη Περιβαλλοντολόγο, μέλος της ομάδας Blue...
AXA: Εβδομάδα Εταιρικής Υπευθυνότητας με στόχο την υπεύθυνη περιβαλλοντική συμπεριφορά
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
NOBACCO: δυναμική ανάπτυξη μεγεθών και θέσεων εργασίας την τελευταία τετραετία
Η αξιολόγηση των επιχειρήσεων της λίστας - που παρουσιάζονται αναλυτικά στην αγγλόφωνη έκδοση Diamonds of the Greek Economy - γίνεται με κριτήρια...
NOBACCO: δυναμική ανάπτυξη μεγεθών και θέσεων εργασίας την τελευταία τετραετία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας