Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
6η Έκθεση Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας PATRAS IQ

PATRAS IQ

6η Έκθεση Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας PATRAS IQ

  • A-
  • A+
Για 6η συνεχόμενη χρονιά διοργανώθηκε στην Πάτρα η Έκθεση Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας PATRAS IQ. Ένας θεσμός που φέρνει πιο κοντά το ερευνητικό δυναμικό με τον επιχειρηματικό κόσμο και στοχεύει στο να προκαλέσει το επενδυτικό ενδιαφέρον κυρίως για ώριμες ιδέες που έχουν παραχθεί στους κόλπους της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνητικών Κέντρων.

Η φετινή Έκθεση φιλοξενήθηκε στις 12,13 και 14 Απριλίου 2019 στον Νότιο Λιμένα της Πάτρας (Κτίριο Β1) και συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Επιμελητήριο Αχαΐας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας.

Στους στόχους της 6ης Έκθεσης Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας PATRAS IQ αναφέρθηκαν οι διοργανωτές κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, αν. πρυτάνεως Ερευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητής Δημοσθένης Πολύζος, τόνισε ότι οι φορείς και οι πολίτες έχουν αγκαλιάσει το θεσμό και αυτό είναι μια κατάκτηση της πόλης. Ο κ. Πολύζος υπογράμμισε πως «θα έχουμε πετύχει τον σκοπό μας, όταν η Patras IQ δεν θα μας χρειάζεται άλλο», ωστόσο, ο θεσμός μέσα στην πορεία των ετών που διοργανώνεται, έχει πετύχει ήδη σημαντικά πράγματα, όπως πολλά νέα παιδιά να ενδιαφέρονται περισσότερο για την καινοτομία και επιχειρήσεις να έρχονται ακόμα πιο κοντά στο Πανεπιστήμιο.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο να γνωρίσει τους εκθέτες – ερευνητές, καθώς μόνο όφελος θα έχουν για τη δουλειά τους και την καθημερινότητά τους. Όπως επεσήμανε, η Έκθεση αλλάζει τα δεδομένα και την κουλτούρα στην περιοχή, και προάγει την συνεργασία μεταξύ των ερευνητών και του επιχειρηματικού κόσμου. Πρόσθεσε ότι το μεγάλο όραμα είναι να αποκτήσει η Έκθεση μόνιμη στέγη, ζήτημα που θα εξεταστεί με τις νέες αυτοδιοικητικές Αρχές.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας, τόνισε ότι υπάρχει πρόβλεψη να δημιουργηθεί αυτός ο εκθεσιακός χώρος στην πρώην βιομηχανία Λαδόπουλου, στο πλαίσιο της ολικής ανάπλασης του παλιού εργοστασιακού συγκροτήματος στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας. Επίσης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την προώθηση της καινοτομίας μέσω της δράσης RIS3, από την οποία 58 επιχειρήσεις έχουν συνδεθεί με την έρευνα και έχουν δοθεί 12 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, έχουν δεσμευθεί 75 εκατ. ευρώ για την επιχειρηματικότητα της Δυτικής Ελλάδας.

Εκπροσωπώντας την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ο Ιωάννης Αναγνωστόπουλος υπογράμμισε τη σημασία που δίνει το υπουργείο Παιδείας στην έκθεση, τονίζοντας ότι στη φετινή διοργάνωση θα αναδειχθεί η συμβολή και το έργο του επιστημονικού προσωπικού των σχολείων μέσα από δράσεις που έχουν προγραμματιστεί.

Η αντιπρόεδρος Έρευνας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Άννα Ρούσσου, χαρακτήρισε ως κομβικό το σημείο που βρίσκεται σήμερα η Έκθεση Patras IQ και τόνισε ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένας μόνιμος φορέας και να καθοριστούν οι μελλοντικοί στόχοι του θεσμού. Εκτίμησε ότι έχει εμπεδωθεί πλέον η κατάλληλη κουλτούρα και υπάρχει η βάση για να αναπτυχθεί από τους διοργανωτές κάτι που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην περιοχή.

Ο αντιπρύτανης Έρευνας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Σπύρος Συρμακέσης, αναφέρθηκε στη σημαντική έρευνα που παράγει το Ίδρυμα και θα παρουσιαστεί στην Έκθεση ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να συνεχίσει ο θεσμός την επιτυχημένη πορεία του στο μέλλον. Ωστόσο, δεν έκρυψε την πικρία του επειδή φέτος θα είναι η τελευταία φορά που το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδα θα συμμετέχει στην Οργανωτική Επιτροπή της Έκθεσης PATRAS IQ, καθώς σύντομα θα σταματήσει να υφίσταται.

Τέλος, ο περιφερειακός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ντίνος, τόνισε πως η Εθνική στήριξε την Έκθεση Patras IQ από το ξεκίνημά της, καθώς διαπίστωσε ότι παράγονται σπουδαία αποτελέσματα και τα οποία παρουσιάζονται από τους εκθέτες. Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι το μέλλον βρίσκεται στις νεοφυείς επιχειρήσεις και για τον λόγο αυτό η Εθνική Τράπεζα έχει δημιουργήσει χρηματοδοτικά εργαλεία και μηχανισμούς στήριξής τους.

Η Σοφία Στάμου εξέφρασε τη στήριξη της Ολυμπίας Οδού προς το θεσμό από την πρώτη κιόλας χρονιά που διοργανώθηκε η Έκθεση, κυρίως, για δύο βασικούς λόγους: το ξεκάθαρο αναπτυξιακό πρόσημο που τον διακρίνει και η συμμετοχή των θεσμικών φορέων της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας, και το περιεχόμενο της Έκθεσης που βρίσκεται στο DNA της Ολυμπίας Οδού, καθώς εφαρμόζει με επιτυχία τη χρήση της τεχνολογίας και την ενσωμάτωση ευφυών συστημάτων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υπηρεσία πρόβλεψης κυκλοφορίας που βασίζεται στην αξιοποίηση των διαθέσιμων δεδομένων με σκοπό τη δημιουργία εφαρμογών προς όφελος των χρηστών του αυτοκινητόδρομου.  

Μεγάλοι Χορηγοί της 6ης Έκθεσης Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας PATRAS IQ ήταν οι: Εθνική Τράπεζα, Λουξ Μαρλαφέκας ΑΒΕΕ, Ολυμπία Οδός. Χορηγός: Alpha Bank.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Ο θεσμός των ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ PUBLIC επιστρέφει για 6η χρονιά
Τα Βραβεία Βιβλίου Public , ο θεσμός – γιορτή, που δίνουν στους ίδιους τους αναγνώστες τη δυνατότητα να μοιραστούν την αγάπη τους για το διάβασμα και...
Ο θεσμός των ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ PUBLIC επιστρέφει για 6η χρονιά
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Φιλανθρωπική Εκδήλωση «Τραγουδάμε για την Αγάπη »
Οι παραβρεθέντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τις επιτυχίες του Στέφανου Κορκολή με την υπέροχη Σοφία...
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Φιλανθρωπική Εκδήλωση «Τραγουδάμε για την Αγάπη »

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας