Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απολογισμός της συνάντησης διαλόγου Athens sustainability outlook 2019

Athens sustainability outlook 2019

Απολογισμός της συνάντησης διαλόγου Athens sustainability outlook 2019

  • A-
  • A+
Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Ελλάδα: Better safe than sorry! Απαιτείται συνέχεια, συνέπεια, μεθοδολογία & χρηματοδότηση

Περισσότεροι από 90 Έλληνες και 25 ευρωπαίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση διαλόγου ATHENS SUSTAINABILITY OUTLOOK 2019, την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019, στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, που διοργανώθηκε από το QualityNet Foundation και το German Council for Sustainable Development με στόχο να καταγραφούν οι τάσεις της Βιώσιμης Ανάπτυξης που μπορούν να υποστηρίξουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αγοράς και θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν εν όψη της γερμανικής προεδρίας το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Στο διάλογο κατέθεσαν τις απόψεις τους 154 συμμετέχοντες από τον ακαδημαϊκό χώρο (10%), τον επιχειρηματικό (35%), τον κυβερνητικό (32%) και το θεσμικό & αυτοδιοικητικό χώρο (23%).

Στην έναρξη του διαλόγου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε ότι αυτός ο διάλογος είναι πιο επίκαιρος από ποτέ, εφόσον τώρα διαμορφώνονται οι πολιτικές που θα υποστηρίξουν την υιοθέτηση της Agenda 2030 και των 17 Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και εθνικό επίπεδο. Σημείωσε την αναγκαιότητα της σύνδεσης της χρηματοδότησης με βιώσιμους όρους, τη σημασία της κυκλικής οικονομίας ως δημόσιας πολιτικής που απορρέει τόσο από τη συμφωνία της Συνθήκης των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, όσο και από τους στόχους που έχει θέσει ο ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ως παγκόσμια πολιτική στρατηγική. Ανέδειξε, δε, την ανάγκη μιας δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης που θα αξιοποιεί τους πόρους, θα παράγει υπεραξία και πραγματικό προϊόν και θα προάγει την ευημερία.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, επισημάνθηκε ότι η σύνδεση της χρηματοδότησης με τους δείκτες της Βιώσιμης Ανάπτυξης και τη σύνδεσή τους με τη δημοσίευση μη χρηματοοικονομικών στοιχείων θα δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον που θα καθοδηγήσει τις επιχειρήσεις να ακολουθήσουν συγκεκριμένες πολιτικές. Ήδη το τραπεζικό σύστημα σε όλη την Ευρώπη προετοιμάζεται για τις κατευθυντήριες οδηγίες που πρόκειται να εκδοθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι κ. κ. Χαρούλα Απαλαγάκη, Γενική Γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, και Δέσποινα Χαμηλάκη, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Υποθέσεων Αειφόρου Ανάπτυξης Ομίλου, Διαχείρισης Περιουσίας και Υποδομών Ομίλου EUROBANK ERGASIAS ΑΕ, ο κ. James Vaccaro, Διευθυντής Εταιρικής Στρατηγικής της ΤΡΙΟΔΟΣ ΒΑΝΚ (Ολλανδία), και ο κ. Robert Bopp, Διευθυντής Sustainable Finance της Ernst & Young (Γερμανία), σκιαγράφησαν τις τάσεις και τα στοιχεία που θα απαιτούνται για την εξασφάλιση καλύτερης χρηματοδότησης, έχοντας διαχειριστεί το περιβαλλοντικό και κοινωνικό ρίσκο της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Συνδέοντας τις νέες αυτές τάσεις με τη διαμόρφωση κανονιστικών πλαισίων που πλέον θα πρέπει να ακολουθούνται από την επιχειρηματική αγορά, εξετάσθηκε ο τρόπος που δεν θα επιβαρύνονται οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αλλά του πώς η Βιώσιμη Ανάπτυξη θα μπορεί να αποτελέσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντι στον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή αγορά από τις αγορές που δεν ακολουθούν προδιαγραφές που
χαρακτηρίζουν την ευρωπαϊκή κουλτούρα, όπως είναι αυτές της ποιότητας, της ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ο Γάλλος κ. Patrick D’ Humieres, Επικεφαλής της Εκτελεστικής Επιτροπής (Ecole Centrale de Paris et Academie Durable Internationale), πρότεινε την έναρξη συζήτησης για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού διαβατηρίου Βιώσιμης Ανάπτυξης για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που διακινούνται στην ευρωπαϊκή αγορά. Ένα θέμα που ήδη έχει αρχίσει να συζητείται στο Παρίσι.

Η κ. Yvonne Zwick, Επικεφαλής του Γραφείου για τον Κώδικα Βιωσιμότητας & Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Γερμανικού Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, παρουσίασε τη γερμανική προσπάθεια δημιουργίας εργαλείων που θα ενώνουν αυτές τις τάσεις και θα υποστηρίζουν την αγορά παρουσιάζοντας τον Κώδικα Βιωσιμότητας και τις 700 εταιρίες που τον χρησιμοποιούν ήδη στη γερμανική αγορά, ενώ οι κ.κ. Πηνελόπη Παγώνη, Ανώτερη Διευθύντρια Υγιεινής, Ασφάλειας, Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης ΟΜΙΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ, και Κατερίνα Περίσση, Υπεύθυνη Τμήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ΟΜΙΛΟΥ OTE-COSMOTE, υποστήριξαν πώς ο αντίστοιχος ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ μπορεί να υποστηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις 50-500 ατόμων να ενταχθούν σε δίκτυα Υπεύθυνων Προμηθευτών, ανταποκρινόμενες στις απαιτήσεις των μεγάλων πελατών τους που πλέον απαιτούν οι βιώσιμες πολιτικές να ακολουθούνται από την αλυσίδα όλων των συνεργατών τους. Τέλος, ο κ. Νίκος Αγγελόπουλος, Διευθυντής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης LIDL, παρουσίασε τον τρόπο που ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ υποστήριξε την εταιρία όχι μόνον στην καταγραφή της επίδρασής της στο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ, αλλά και στην εκπαίδευση των καταναλωτών. Ολοκληρώνοντας τις επιχειρηματικές προσεγγίσεις, ο κ. Μανώλης Βλαχογιάννης, Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, και ο κ. Παναγιώτης Αλαμάνος, Διευθύνων Σύμβουλος ΣΟΛ, τόνισαν την αναγκαιότητα των μικρομεσαίων εταιριών να υποστηριχθούν απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά και που πολλές φορές τα θέματα της Βιώσιμης Ανάπτυξης φαίνονται πολυτέλεια αγνοώντας τις τάσεις της αγοράς. Η κ. Χρυσούλα Εξάρχου, Πρόεδρος του QualityNet Foundation, παρουσίασε τα εργαλεία και τις μεθοδολογίες που διαθέτει ο Οργανισμός για την υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων στην υιοθέτηση βιώσιμων πολιτικών.

Τέλος, εξετάσθηκαν οι πολιτικές που έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα από τον κ. Γιώργο Βερνίκο, Πρόεδρο της ΟΚΕ, και τον κ. Νίκο Τράντα, Προϊστάμενο Γραφείου Συντονισμού Θεσμικών, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, ενώ υπογραμμίσθηκε από τον κ. Μιχάλη Χρηστάκη, Καθηγητή του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ, η ανάγκη προώθησης στην τοπική αυτοδιοίκηση της Agenda 2030 και των 17 Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Ο κ. Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής της GREENPEACE HELLAS, τόνισε την επείγουσα αναγκαιότητα της υιοθέτησης άμεσων μέτρων τόσο σε επίπεδο πολιτείας όσο και ατομικό επίπεδο, ενώ οι κ.κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, Ομότιμος Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, και Γιώργος Νούνεσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ, παρουσίασαν πώς η τεχνολογία και η καινοτομία μπορούν να υποστηρίξουν αυτό το μοντέλο Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ολοκληρώνοντας, παρουσιάσθηκε από τους κ.κ. Σπύρο Λιούκα, Επίτιμο Πρόεδρο του QualityNet Foundation και Ομότιμου Καθηγητή ΟΠΑ, και τον κ. Κωνσταντίνο Βοργιά, Καθηγητή ΕΚΠΑ, η ανάγκη εκπαίδευσης για την παραγωγή και τη διοίκηση, ώστε να δημιουργηθούν ενημερωμένα στελέχη της Ελληνικής αγοράς στα θέματα της Βιο-οικονομίας και της Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Το τέλος της εκδήλωσης σηματοδότησαν οι τοποθετήσεις των κ.κ. Δημήτρη Αυλωνίτη, Γενικού Γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, και Γιώργου Καμίνη, Δημάρχου Αθηναίων, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη συνέχειας των πολιτικών και ότι για την επίτευξη του στόχου, απαιτείται συνέχεια, συνέπεια, μεθοδολογία, εργαλεία και χρηματοδότηση.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
#ZEROPLASTIC: Μέτρα για τη δραστική μείωση των πλαστικών μίας χρήσης από την COSMOTE
Η COSMOTE παίρνει θέση στην παγκόσμια κινητοποίηση για τον περιορισμό των πλαστικών αποβλήτων, λαμβάνοντας δραστικά μέτρα για τη μείωση της χρήσης...
#ZEROPLASTIC: Μέτρα για τη δραστική μείωση των πλαστικών μίας χρήσης από την COSMOTE
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Τα OREO στο Μουσείο των Ψευδαισθήσεων μέχρι 7 τις Ιουλίου
Τα μπισκότα OREO κατακτούν το Μουσείο των Ψευδαισθήσεων με παιχνιδιάρικες εγκαταστάσεις και δημιουργούν μία αξέχαστη οπτική εμπειρία για ...
Τα OREO στο Μουσείο των Ψευδαισθήσεων μέχρι 7 τις Ιουλίου
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
H Emirates δεσμεύεται να μειώσει τα πλαστικά μιας χρήσης εν πτήσει
Η Emirates ανακοίνωσε δέσμευση για το διεθνές δίκτυο προορισμών της, να μειώσει τα πλαστικά μίας χρήσης στα αεροσκάφη της. Από την 1η Ιουνίου,...
H Emirates δεσμεύεται να μειώσει τα πλαστικά μιας χρήσης εν πτήσει
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
H επιστήμη των πολιτών παίρνει μορφή στη Αθήνα στο πλαίσιο της τελικής επίδειξης scent
Το έργο Scent αποκαλύπτει μια σειρά νέων περιβαλλοντικών εφαρμογών για τη βελτίωση της χαρτογράφησης των πλημμυρικών φαινομένων. Μια νέα σειρά...
H επιστήμη των πολιτών παίρνει μορφή στη Αθήνα στο πλαίσιο της τελικής επίδειξης scent
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Ούζο ΜΙΝΙ roadshow στην Ελλάδα
Το Ούζο ΜΙΝΙ Μυτιλήνης, αυτό το καλοκαίρι, ταξιδεύει σε μερικά από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας και μας κερνάει ούζο και τοπικούς μεζέδες, παρέα με...
Ούζο ΜΙΝΙ roadshow στην Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας