Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι Αστυνομικοί στο πλευρό των κακοποιημένων παιδιών

1ο Εθνικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Αστυνομικών

Οι Αστυνομικοί στο πλευρό των κακοποιημένων παιδιών

  • A-
  • A+
Το ΕΛΙΖΑ, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Όμιλος Εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους για το 1ο Εθνικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Αστυνομικών. 1.000 Αστυνομικοί έχουν ήδη εκπαιδευθεί μέσα από την εθνική πρωτοβουλία, σε 27 νομούς και 7 περιφέρειες της χώρας

Στην έγκαιρη αναγνώριση και αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών κακοποιημένων παιδιών έχουν επιμορφωθεί περισσότεροι από 1.000 Αστυνομικοί. Πρόκειται για το 1ο Εθνικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Αστυνομικών που υλοποιείται από το ΕΛΙΖΑ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Ανθρωπίνων Πόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με την πολύτιμη υποστήριξη των εταιρειών του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Το Εθνικό Πρόγραμμα υλοποιείται υπό τη μορφή ολοήμερων εντατικών σεμιναρίων που απευθύνονται σε Αστυνομικούς όλων των βαθμίδων και σε αυτό συμμετέχει διεπιστημονική ομάδα εκπαιδευτών που αποτελείται από έγκριτους ειδικούς με πολυετή ενασχόληση στην προστασία των παιδιών. Οι Αστυνομικοί, μέσα από το Πρόγραμμα, έχουν τη δυνατότητα να επιμορφωθούν γύρω από όλες τις εκφάνσεις του φαινομένου και να ενδυναμωθούν με εργαλεία (π.χ. νομικό εγχειρίδιο) και πρακτικές λύσεις, μέσα από θεματικές ομιλίες, όπως η ψυχολογική, κοινωνική και ιατρική διάσταση, τα νομικά ζητήματα κατά το χειρισμό υποθέσεων, καθώς και η δικανική εξέταση ανήλικων θυμάτων.

Μέσα από τις 6 πρώτες ημερίδες που φιλοξενήθηκαν σε Αθήνα, Αγρίνιο, Λάρισα, Χαλκίδα, Τρίπολη και Ηράκλειο, έχουν εκπαιδευθεί περισσότεροι από 1.000 Αστυνομικοί εκπροσωπώντας 27 νομούς και 7 περιφέρειες της χώρας. Με την ολοκλήρωση του Προγράμματος θα έχουν επιμορφωθεί συνολικά 1.500 Αστυνομικοί όλων των βαθμίδων σε Πανελλαδικό επίπεδο, καθώς απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ομάδων προστασίας κακοποιημένων παιδιών σε όλη τη χώρα.

Με αφορμή την υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κύριος Αριστείδης Ανδρικόπουλος δήλωσε: «Η Ελληνική Αστυνομία ως θεματοφύλακας των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών, στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής της επιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων και σε περιστατικά που αφορούν στην κακομεταχείριση-κακοποίηση συνανθρώπων μας και πολλές φορές παιδιών, ακόμη και από το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον.

Δυστυχώς, τα στοιχεία καταδεικνύουν και η καθημερινότητα επιβεβαιώνει ότι υφίστανται και στη χώρα μας περιστατικά παιδιών θυμάτων κακοποίησης ή παραμέλησης, ακόμη και από τους ίδιους τους γονείς. Αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς είναι μερικές φορές να αποκομίζουν τραύματα και βιώματα, τα οποία ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά την ενήλικη ζωή τους, παρεμποδίζοντας την ομαλή κοινωνική τους ένταξη.

Γι' αυτό λοιπόν, πέρα από τις ατομικές ευθύνες, η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση του κράτους αλλά και φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αποτελούν επιβεβλημένη ανάγκη προκειμένου να προστατευτεί ιδίως η προσχολική ηλικία, εξασφαλίζοντας σε αυτά τα παιδιά συναισθηματική ασφάλεια και ισορροπία.
Η Ελληνική Αστυνομία πέραν του θεσμικού της ρόλου και της εξ΄ορισμού αποστολής της, επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία προς την ομάδα αυτή της κοινωνίας μας, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε ανθρώπινο επίπεδο, θέτοντας την προστασία αυτών των παιδιών ως βασική στρατηγική της προτεραιότητα.

Ο χειρισμός τέτοιου τύπου περιστατικών απαιτεί ιδιαίτερη ευαισθησία και προσοχή, δεδομένου ότι μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενή θυματοποίηση. Προς τούτο, συνεργασίες όπως αυτή με το Σωματείο "ΕΛΙΖΑ", οι οποίες έχουν ως στόχο την επιμόρφωση στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. με πραγματοποίηση ημερίδων σε περιοχές όλης της χώρας, μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στον αγώνα ενάντια της παιδικής κακοποίησης, αλλά και στην αρτιότερη διαχείριση τέτοιων περιστατικών από πλευράς της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τέτοιες δράσεις αποδεικνύουν έμπρακτα ότι στη σύγχρονη εποχή που διανύουμε, η κοινωνική αλληλεγγύη, η ανιδιοτέλεια και ο αλτρουισμός παραμένουν αξίες αναλλοίωτες δείχνοντας την ελπίδα και το φως ότι όλοι μαζί μπορούμε να συνεισφέρουμε στο συνάνθρωπό μας, και ειδικά στα νέα παιδιά, διατηρώντας την κοινωνική συνοχή και τη διασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων κάθε ευάλωτης ομάδας.»

Aντίστοιχα, η Πρόεδρος του ΕΛΙΖΑ κυρία Μαρίνα Καρέλλα δήλωσε: «Στο ΕΛΙΖΑ προσπαθούμε διαρκώς να βρισκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους που φροντίζουν παιδιά, παρέχοντάς τους γνώση και εργαλεία. Μέσα από τα εθνικά μας προγράμματα την τελευταία τριετία έχουμε επιμορφώσει ιατρούς, νοσηλευτές, δικαστές και εισαγγελείς, γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς και τα ίδια τα παιδιά. Οι Αστυνομικοί αποτελούν την πρώτη γραμμή προστασίας των πολιτών και επομένως και των ευάλωτων παιδιών και οικογενειών. Μία κοινή πρωτοβουλία, με την Ελληνική Αστυνομία και τον Όμιλο Εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ευελπιστούμε πως θα φέρει πραγματική αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης των κακοποιημένων παιδιών σε όλη την Ελλάδα».

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Το πρώτο Συνέδριο στην Ελλάδα με θέμα “Cyber Insurance & Incident Response Conference”
Στόχος του Συνεδρίου είναι να εξεταστούν όλοι οι κίνδυνοι που επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργία μιας εταιρείας, οι οποίοι μπορούν να απειλήσουν...
Το πρώτο Συνέδριο στην Ελλάδα με θέμα “Cyber Insurance & Incident Response Conference”
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Η οργάνωση «Άρτος και Αγάπη» και ο Δήμος Αμαρουσίου διοργάνωσαν γεύμα κοινωνικοποίησης και αποστιγματισμού
Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019, Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, επέλεξε η ΑΜΚΕ «Άρτος και Αγάπη» για να διοργανώσει για πρώτη φορά τη νέα της δράση, «Γεύμα...
Η οργάνωση «Άρτος και Αγάπη» και ο Δήμος Αμαρουσίου διοργάνωσαν γεύμα κοινωνικοποίησης και αποστιγματισμού
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
H L'Oréal και η Albéa ανακοινώνουν μια πρωτοποριακή καινοτομία στις συσκευασίες καλλυντικών
Αυτή η καινοτομία έχει σχεδιαστεί ως εναλλακτική λύση για ορισμένους τύπους καλλυντικών συσκευασιών. Τα περιβαλλοντικά της οφέλη θα αξιολογηθούν μέσω...
H L'Oréal και η Albéa ανακοινώνουν μια πρωτοποριακή καινοτομία στις συσκευασίες καλλυντικών
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Θετικός απολογισμός για τη συμμετοχή της alfa, στην Anuga
Επισκέπτες - επαγγελματίες της εστίασης και πελάτες από όλο τον κόσμο - εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για το ιδιαίτερα φιλόξενο περίπτερο της alfa,...
Θετικός απολογισμός για τη συμμετοχή της alfa, στην Anuga

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας