«Tο Σύμπαν αποτελείται από ιστορίες, όχι άτομα»
Muriel Rukeyser (Αμερικανίδα ποιήτρια και πολιτική ακτιβίστρια)
Εμπνευσμένος από αυτή την αντίληψη, ο αγγλικός ορισμός για το Σύμπαν, Universe, συναντά την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, SSE, και, ως UniverSSE 2017, γίνεται ο τίτλος του 4ου Πανευρωπαϊκού Συνέδριου Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας που θα γίνει στην Αθήνα από τις 9 έως τις 11 Ιουνίου.
Εγχειρήματα, φορείς, ομάδες και άνθρωποι που εργάζονται για την προώθηση και ανάπτυξη της Κ.ΑΛ.Ο. από διάφορες χώρες της Ευρώπης θα συζητήσουν και θα ανταλλάξουν εμπειρίες, πρακτικές, τεχνογνωσία και κοινές στρατηγικές συνεργασίας και δικτύωσης αυτού του δυναμικού Σύμπαντος που υπάρχει ήδη, αλλάζει τα δεδομένα και παράγει αποτελέσματα και ιστορίες σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το Συνέδριο της Αθήνας αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να καταστεί ορατή η πραγματικότητα της Κ.ΑΛ.Ο. στην Ελλάδα, να αναπτυχθούν νέοι δεσμοί με ανθρώπους, φορείς και εγχειρήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναβαθμίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλουν πολίτες ενεργοί που μέσα από τη δράση τους προωθούν την ελευθερία, την αμοιβαιότητα, την αλληλεγύη και την ισοτιμία των σχέσεων στην κοινωνία και την οικονομία.
Στόχος είναι, μέσα από την ουσιαστική ανταλλαγή εμπειριών και οπτικών, να διαμορφωθεί ένα κοινό όραμα, μια κοινή αφήγηση για την Κ.ΑΛ.Ο. ως μια πραγματικότητα που φέρνει τη δημοκρατία στην οικονομία, τη χειραφέτηση της κοινωνίας και τελικά ενδυναμώνει την αλλαγή.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουνίου η 6η Γενική Συνέλευση του Ripess Europe, του ευρωπαϊκού τμήματος του Διηπειρωτικού Δικτύου για την Προώθηση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.
To Δίκτυο Ευρώπης του Ripess γεννήθηκε στην Βαρκελώνη το 2011 ως προϊόν της συνέργειας μεταξύ περιφερειακών και διεθνών δικτύων της Κ.ΑΛ.Ο. που συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο το 2009 στη διάρκεια του Διεθνούς Φόρουμ για την «Παγκοσμιοποίηση της Αλληλεγγύης».
Η δημιουργία του, γράφει η ιδρυτική του διακήρυξη, «αποτελεί μια υπενθύμιση προς όλους μας ότι έχουμε πορευτεί έναν μακρύ δρόμο αγώνων και εμπειριών που σημάδεψαν την κοινωνική και πολιτική ιστορία της Ευρώπης.
Οποτε άντρες και γυναίκες στο πιο μικρό χωριό της Γηραιάς Ηπείρου συναντήθηκαν και ανέπτυξαν μια συλλογική απάντηση, μια απάντηση χειραφέτησης απέναντι στις ανάγκες τους, συνέβαλαν στην πρόοδο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας».
Το 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κ.ΑΛ.Ο. θα διεξαχθεί γύρω από 6 +1 θεματικές ζώνες:
1) Μορφές, πεδία και οπτικές της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας και του συνεργατισμού.
2) Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή με φόντο την κλιματική αλλαγή.
3) Πρακτικές Κ.ΑΛ.Ο. στην κοινωνική ένταξη με έμφαση στο προσφυγικό ζήτημα
4) Κοινωνική καινοτομία: έρευνα, τεχνολογία, εκπαίδευση και εργαλεία για την Κ.ΑΛ.Ο.
5) Κοινά: προσεγγίσεις και πρακτικές σε ψηφιακά, φυσικά, αστικά, πολιτιστικά.
6) Δημόσιες πολιτικές (αυτοδιοίκηση, εθνικές, ευρωπαϊκές) για την Κ.ΑΛ.Ο.: ποιες, από ποιους, για ποιους;
7) Ελεύθερη ζώνη.
Info:
Η οργανωτική επιτροπή καλεί κάθε εγχείρημα, ομάδα, δικτύωση και ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να συνδράμει συνδιαμορφώντας το πρόγραμμα, να προτείνει ιδέες που άπτονται των παραπάνω θεματικών, καθώς και τη μορφή που θα μπορούσαν να πάρουν (εργαστήρι, πάνελ συζήτησης κ.λπ.) έως τις 5 Μαρτίου, στο:
► Ενημέρωση σχετικά με το συνέδριο
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας