• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 32.3°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.7°C / 31.2°C
  4 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 28.2°C
  3 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.0°C / 33.0°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.5°C / 29.4°C
  3 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.1°C / 27.2°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.7°C / 28.9°C
  1 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.4°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.1°C / 30.9°C
  4 BF
  37%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.1°C / 32.5°C
  3 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 25.5°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.4°C / 28.9°C
  3 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.6°C / 28.6°C
  3 BF
  40%

Σύγχρονο αστικό σπίτι στα Παλιά Βόλου με ξύλινο σκελετό και πλήρωση με άχυρο και λάσπη

Οικολογικά, φτηνά πήλινα σπίτια

 • A-
 • A+

«Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα».

Οδυσσέας Ελύτης

Παιδιά της πόλης, δύο οικονομολόγοι φίλοι που ζούσαν στη Λάρισα, «απογοητευμένοι από τη δουλειά μας», χωρίς «ένα τετραγωνικό μέτρο γης», αποφασίζουν το 2000 να πάρουν ένα χωράφι και να πειραματιστούν με τη φυσική καλλιέργεια.

Αυτή τη μέθοδο του Μ. Φουκουόκα που κάνεις έναν βόλο από χώμα πηλό βάζοντας μέσα σπόρους και η φύση αναλαμβάνει τα υπόλοιπα.

«Αλλά ασχολούμενοι με το χώμα και ψάχνοντας τον πηλό τον είδαμε και σαν δομικό υλικό, που είναι τόσο παλιό όσο και τα σπίτια», και η ζωή ανέλαβε τα υπόλοιπα.

Σήμερα είναι πρωτεργάτες της φυσικής δόμησης, έχουν χτίσει πάνω από 25 φυσικά σπίτια στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Μ. Βρετανία, Ιταλία, Κύπρο, Ρουμανία, Πολωνία), έχουν συνεργασία με επιστημονικούς φορείς (Πανεπιστήμιο Γλασκώβης, Αρχαιολογική Υπηρεσία, ελληνικά Πανεπιστήμια που ασχολούνται με τη φυσική δόμηση) αλλά και δήμους ή περιβαλλοντικές οργανώσεις, έχουν κατασκευάσει παραδοσιακά κτίσματα, απομίμηση αρχαίων οικίσκων αλλά και κανονικά σπίτια, ενώ έχουν «μυήσει» ακόμη και παιδιά Δημοτικού στη Λάρισα, καθώς μία από τις κύριες ασχολίες τους είναι τα εκπαιδευτικά εργαστήρια στις φυσικές δραστηριότητες.

Με γνώμονα πάντα την ελάχιστη ώς μηδαμινή επιβάρυνση του περιβάλλοντος και την αυτάρκεια, στα σεμινάριά τους μαθαίνεις «από το πώς να φτιάξεις το σπίτι σου, να παρασκευάσεις την τροφή σου μέχρι και την οδοντόκρεμα που θα πλύνεις τα δόντια σου», όπως μας λέει ο Κώστας Κοντομάνος που μαζί με τον Στέλιο Γκαγκάρα ξεκίνησαν την περιπέτεια η οποία σήμερα κινητοποιεί καμιά 30αριά άτομα συνεργάτες-τεχνίτες διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ έχουν φτιάξει και την ΚΟΙΝΣΕΠ «Πρωτοβουλία για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» για τη διάδοση βιώσιμων φυσικών πρακτικών και τεχνολογιών που αφήνουν το μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα.

Με πρώτη ύλη από το φυσικό περιβάλλον, χώμα, άχυρο, κλαδιά, άμμο, νερό, ανακυκλωμένα ή επαναχρησιμοποιούμενα υλικά, απλά εργαλεία και πολλή προσωπική εργασία κατασκευάζουν σπίτια ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό, που όχι μόνο δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα κοινά σπίτια, αλλά είναι πιο υγιεινά, έχουν ελάχιστο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος, ενώ με τον σωστό ενεργειακό σχεδιασμό και την εφαρμογή της βιοκλιματικής, οι ενεργειακές τους ανάγκες δεν ξεπερνούν το ένα τέταρτο αυτών ενός συμβατικού σπιτιού.

Πάνω απ’ όλα όμως έχουν μια «ασύγκριτη αίσθηση θαλπωρής και ποιότητας ζωής», όπως μας λέει ο συνομιλητής μας, που μένει σε ένα τέτοιο σπίτι εδώ και χρόνια και μας απαριθμεί τα οφέλη της φυσικής δόμησης: σπίτια χωρίς τοξικά, υγιεινά, δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά τον χειμώνα και πάνω από όλα προσιτά.

• Ποιο είναι το κόστος;

Μπορεί να ξεκινήσει από 200 ευρώ το τετραγωνικό και να φτάσει ακόμη και τα 800.

Το σπίτι που έφτιαξαν στο χωράφι τους στον Νέσσωνα είναι 20 τ.μ. και τους στοίχισε 2.000 ευρώ - κι έγινε με ό,τι βρισκόταν στον φυσικό χώρο και πέντε μήνες προσωπική εργασία από τους δυο τους.

• Σε τι διαφέρουν τα οικολογικά από τα φυσικά υλικά;

«Ακόμη και το οικολογικό τσιμέντο επιβαρύνει το περιβάλλον καθώς παράγεται σε εργοστάσια και απαιτεί μεταφορικά μέσα για να φτάσει εκεί όπου θέλεις», μας εξηγεί ο συνομιλητής μας, προσθέτοντας ότι η φύση, η γνώση και η σύγχρονη τεχνολογία δίνουν αποτελεσματικές και οικονομικές λύσεις από το χτίσιμο μέχρι και τη λειτουργία ενός σπιτιού.

• Πώς αποτιμά την εμπειρία του;

«Δεν θα γίνουμε ποτέ πλούσιοι, αλλά τελικά αυτό που συνειδητοποιήσαμε είναι ότι αν θες να ζήσεις ευτυχισμένος το χρήμα είναι μάλλον η λάθος κατεύθυνση… Για μας σημασία έχει να βρεις έναν τρόπο να μην αδικείς κανέναν και να μην οφείλεις πουθενά, και το κλειδί της ευτυχίας είναι ότι όσο πιο απλά ζεις τόσο πιο ωραία είναι. Το σημαντικότερο; Θέλαμε να κάνουμε κάτι που θα σεβόταν τον πλανήτη ο οποίος μας φιλοξενεί…».

Ανθεκτικά και φυσικά υλικά για όλους

Οι δύο φίλοι που πρωτοσυστάθηκαν ως Cob.gr από την αγγλική λέξη που σημαίνει σβόλος δεν μιλάνε μόνο για την αντοχή των γήινων σπιτιών στις πιο σκληρές κλιματικές συνθήκες, αλλά και για μια τεχνική που δεν συμβάλλει στην καταστροφή των δασών, την κατασπατάληση των ορυκτών πόρων, τη μόλυνση, ενώ δεν εξαρτάται από βιομηχανικά υλικά και βαριά μηχανήματα.

Κι αυτό επειδή η φύση εξασφαλίζει τα δομικά υλικά που χρειάζονται, με ελάχιστη επεξεργασία, απλά εργαλεία και τεχνικές: μερικά από αυτά είναι ανανεώσιμα (δέντρα, άχυρο) και άλλα (πέτρα, χώμα) υπάρχουν σε τέτοια αφθονία που είναι πρακτικά ανεξάντλητα.

Ομως πάνε την αρχαία τεχνική ακόμη πιο μακριά μπολιάζοντάς τη με φαντασία αλλά και την επιθυμία τους να συνεισφέρουν σε επίκαιρα κοινωνικά προβλήματα, όπως αυτό της αστεγίας.

Ετσι προτείνουν μια βιώσιμη λύση στο θέμα της στέγασης ευπαθών ομάδων πληθυσμού: πρόκειται για ένα κατάλυμα με ξύλινο σκελετό (γαιωδαιτικός θόλος) επενδεδυμένο με μεταχειρισμένα ρούχα βουτηγμένα στον ασβέστη, μονωμένο με μαλλί προβάτου και θερμαινόμενο με rocket mass heater και παθητικά ηλιακά συστήματα, με κόστος που δεν ξεπερνάει τα 300 ευρώ, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 4 άτομα.

Σκοπεύουν μάλιστα να το αναπαραγάγουν σε καταυλισμούς αστέγων, όπως είναι οι πρόσφυγες.

Ωστόσο παρά το χαμηλό κόστος κανείς αρμόδιος δεν έδειξε ενδιαφέρον, παρά ένα τηλεφώνημα για ενημέρωση που όμως δεν οδήγησε πουθενά.

«Βλέπετε, ένα κοντέινερ κοστίζει μερικές χιλιάδες ευρώ, ενώ μια φτηνή λύση την οποία προσφέρουμε και θα μπορούσαν να δουλέψουν και οι ίδιοι οι πρόσφυγες ή άστεγοι στην κατασκευή του καταλύματός τους είναι... μάλλον ασύμφορη», μας λέει ο κ. Κοντομάνος.

 Περισσότερες πληροφορίες στα: 

► facebook.com/buildingwithearth

► facebook.com/fisikaspitia

[email protected]

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οικογιορτή στην Εύβοια χωρίς σπόνσορες και χορηγούς...
Σε μια ειδυλλιακή πευκόφυτη τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα, στο πάρκο του Φάρου στη Χαλκίδα, πραγματοποιήθηκε η 7η Πανευβοϊκή Οικογιορτή. Μια γιορτή αυτοοργανωμένη, χωρίς σπόνσορες και χορηγούς, που προτάσσει την...
Οικογιορτή στην Εύβοια χωρίς σπόνσορες και χορηγούς...
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Μπολιάζοντας τη φύση με την κοινωνία
Αρχικός στόχος τους ήταν η επιστροφή σε έναν φυσικό τρόπο ζωής. Οχι ότι ήταν ακριβώς ειδικοί/ές, αλλά είχαν κάποια επαφή με τη φύση ως ερασιτέχνες καλλιεργητές, ενώ την παρέα συμπλήρωναν δύο μελισσοκόμοι....
Μπολιάζοντας τη φύση με την κοινωνία
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Οι συνεταιρισμοί ως πυλώνας ανάπτυξης
Μια από τις πρώτες έρευνες σχετικά με τον κοινωνικό αντίκτυπο, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις του συνεταιριστικού κινήματος και την ώθηση που μπορεί να δώσει στη συνεργατική οικονομία εξέδωσαν οι...
Οι συνεταιρισμοί ως πυλώνας ανάπτυξης
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Γίνεται να ζήσουμε με κοινά αγαθά;
Σκεφτείτε τη Wikipedia, τη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια: τα λήμματα τα γράφουν οι ίδιοι οι χρήστες και αναρτώνται μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας, ενώ όλη η γνώση, φωτογραφίες, βίντεο κ.λπ. διατίθενται με...
Γίνεται να ζήσουμε με κοινά αγαθά;
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Τι μας υποσχέθηκε το Κεμπέκ
«Εχουμε τη δύναμη να δράσουμε και να αλλάξουμε τον κόσμο των ανισοτήτων, με συνεργασία, αλληλεγγύη, ισότητα», διακήρυξαν στην εναρκτήρια ομιλία τους στην 3η Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής των Συνεταιρισμών στα μέσα...
Τι μας υποσχέθηκε το Κεμπέκ
ΓΙΑ Κ.ΑΛ.Ο
Και οι δέκα... ήσαν υπέροχοι
Πρόκειται για τη διαδικασία ανάδειξης των τριών νικητών από τους δέκα φιναλίστ του Social Impact Award Greece 2016, ενός προγράμματος στήριξης των νέων που θέλουν να φέρουν μια αλλαγή στην κοινωνία...
Και οι δέκα... ήσαν υπέροχοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας